Read fairy tales and fairy tale quizzes

Fairy tales are inseparable from the culture of a people. Ornithological stories told of fairies and wizards, talking animals and uncanny figures have existed for millennia. Children love fairytales. With them they make their first experiences with good and evil creatures and stimulate their imagination and dreams.

What is a fairytale like?

The plot of a fairytale is never based on actual stories. This distinguishes this literary form of legends and legends, which have been alienated and beautified, but yet due to certain real events.

Guess and color fairy tales
Guess and color fairy tales

Fairy tales are not limited in time and they are usually not set to a specific country or region. Only very rarely can parallels to old legends and stories be found.

The fight between good and evil

In fairy tales, princes and princesses, strong women and girls, anxious or clumsy men, animals and other persons and creatures experience a wide variety of adventures. Almost always the stories have a very specific moral message. The good is fighting against the evil and the good almost always wins.

Courage, heart and compassion are the main virtues. On their travels or in their experiences, they encounter magical creatures. Fairies, elves, witches, goblins, wizards, and other fairytale creatures populate the ore. They support the main characters or try to harm them when they are evil beings.

The fairytale collection of the Brothers Grimm

Since fairy tales were originally handed down only orally, the plot changed, was decorated or shortened, the more often the fairy tale was told. Only when the Brothers Grimm took off and could be told in all parts of the country fairy tales of the region, there were fairy tales in writing, which were suitable for reading aloud. Unchanged they were recited and told, so that these fairy tales remain unchanged to this day.

The art fairy tale

While the Brothers Grimm were only collectors of fairy tales, other poets took up the idea and developed the so-called art fairy tale. It is no longer about the transmission of oral narratives, but about independent works, which originated from their own imagination.

The most important representatives of these fairy tales are the Danish poet Hans Christian Andersen and the German poet Wilhelm Hauff. An additional enrichment found the fairy tales through the artistic design of storybooks. Monochrome and colorful illustrations make the books also suitable for smaller children to read aloud.

Famous storytellers: Grimm, HC Andersen and Hauff

Almost all of today's adults grew up with fairy tales. The German fairy tales of the brothers Jacob and Wilhelm Grimm were as much a part of the bookshelf as the Danish fairy tales by Hans Christian Andersen or the fairytale stories of Wilhelm Hauff.

Who doesn't know the fairy tales of Sleeping Beauty, Snow White or Rumpelstiltskin? Who was not afraid of the wicked witch with Hansel and Gretel? These stories are probably among the best-known stories from the Grimm brothers' collection.

Andersen's fairy tales such as "The Matchmaker", "The Little Mermaid" or "The Ugly Duckling" were also frequently told. Wilhelm Hauff made a name for himself with his fairy tales of little Muck, the caliph stork or the inn in Spessart.

Fairy tales for today's children

Fairy tales are still very popular with children. Modern children can relive the stories in radio plays. They are prepared for small children and brought to the screen in films and cartoons. This processing is not always good for the imagination.

Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten
Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten

Neither film nor radio play can replace a child's experience and experience by reading or telling fairy tales to parents or grandparents. For a while, telling stories, especially the eerie fairy tales, was considered outdated and harmful.

In the meantime, the realization has become established that even at first glance, cruel fairy tales have a high educational value and can support the child in coping with everyday life.

Children need fairy tales

The great child psychologist Bruno Bettelheim described in detail how important fairy tales are for children in his work “Children need fairy tales”. Children can live out their imaginations here.
You develop tolerance for others and deal with moral issues. Fairy tale literature is also a wonderful aid in overcoming fears.

How important reading aloud is here

Parents should be aware of the importance of fairy tales to their children. Perhaps they also remember the comfortable feeling when their grandmother or parents told them stories or read them to them. In the presence of a father or mother, especially gruesome stories can be processed very well without leaving behind any anxiety states.

Parents should use the opportunity of a familiar reading evening and immerse themselves in other worlds with their children.

As an evening ritual before falling asleep reading aloud is the ideal solution. But even when special events burden the child, reading a fairytale offers the opportunity to overcome sad situations and comfort the child.

Fairy tales promote the bond between children and adults. That's why personal reading of fairy tales is still so important today for the growing up of children.

Fairytale quiz for children's birthday or kindergarten

The stories from the fairy tale world inspire children as well as their parents, because in these stories mostly the good prevails, which unfortunately is not always the case in real life. In fairy tales, the viewer can see so much bravery, friendship, morality, excitement and love that it can take his breath away.

Test your knowledge with our fairy tale quiz!

The topics in fairy tales go beyond the boundaries of the imagination and occur occasionally in our daily existence, which is why the success story of fairy tales continues to this day and inspires people who like to put themselves in the fairy tale world. Today, fairy tales are often used as a template for films, series or books, where they are usually told in a completely new way, but the original versions of fairy tales have become classics in our history and offer the opportunity to answer many questions put.

For this reason, here is a fairytale quiz with 25 questions to find around the fairy tale world, in which it is possible to put his fairy tale knowledge to the acid test. What happens to Pinocchio's nose when he lies? With whom does Snow White fall after her escape?

These and more questions about well-known stories from the fairytale world provide the material for this varied quiz, which can be used to put your own fairy tale knowledge to the test. This fairytale quiz, for example, can be an amusing pastime for a children's birthday party, during which the guests can guess and talk about the fairy tales.

Fairytale quiz for children - 25 questions

Free fairytale quiz as a pdf document for printing

1) How is Snow White brought back to life by her prince?

A) With a kiss
B) With a magic flute
C) With a poem
D) With an alarm clock

Answer: The prince awakens Snow White with a kiss.

Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten
Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten

2) Which fairytale character would like to visit a ball?

A) Little Red Riding Hood
B) Cinderella
C) Snow White
D) Rapunzel

Answer: Cinderella wants to go to a ball, which you can do with the help of a good fairy.

3) Who wants to visit Little Red Riding Hood in the forest?

A) The neighbors
B) Your grandmother
C) your son
D) The bad wolf

Answer: Little Red Riding Hood goes to the woods to visit her grandmother.

4) What do most dwarfs do in fairy tales?

A) As a farmer
B) As a baker
C) As a blacksmith
D) As a miner

Answer: In fairy tales most dwarves work in a mountain mine.

5) What happens to Pinocchio's nose when he lies?

A) She is getting smaller
B) It gets bigger
C) It gets narrower
D) It will be round

Answer: When Pinocchio lies, his nose gets bigger.

6) When does Snow White get lost after her escape?

A) With the three little pigs
B) With the seven dwarfs
C) With an old witch
D) With a good fairy

Answer: In the forest, Snow White finds refuge with the seven dwarfs.

Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten
Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten

7) Which animal does Little Red Riding Hood encounter?
A) A lion
B) A wolf
C) A polar bear
D) A tiger

Answer: Little Red Riding Hood meets a bad wolf who wants to eat her.

8) In what kind of house does the witch live in the fairy tale Hansel and Gretel?
A) In an underwater house
B) In a gingerbread house
C) In a glasshouse
D) In ​​a wooden house

Answer: The witch in Hansel and Gretel lives in a gingerbread house.

9) In a fairytale, a wolf destroys two houses. Which animals live in these houses?
A) sheep
B) pigs
C) Squirrel
D) Badgers

Answer: The wolf destroys the houses of two pigs by blowing the houses away. The house of the third pig, the wolf can not destroy, because it is built of stones.

10) What do you call the characters fighting for the good in a fairytale?
A) hero / heroine
B) man / woman
C) Giant / Witch
D) Dwarf / Wolf

Answer: The hero or the heroine embody the good in most fairy tales.

11) Which fairytale character is not a woman?
A) Rapunzel
B) Snow White
C) Rumpelstiltskin
D) Little Red Riding Hood

Answer: The fairy-tale character Rumpelstiltskin is not a woman but a man.

Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten
Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten

12) What hair color does Rapunzel have?
A) red
B) black
C) blond / gold
D) brown

Answer: Rapunzels hair color is blond / gold.

13) Which fairy tale character changes from a wooden doll to a human?
A) The evil queen
B) Rumpelstiltskin
C) Pinocchio
D) Gretel

Answer: Pinocchio is initially a wooden doll and then becomes a human.

14) Which creature has killed so many valiant knights in fairy tales?
A) Dragon
B) The moon
C) Mermaid
D) A tree

Answer: In fairy tales, knights often fight against a big dragon and many knights are defeated in these battles.

15) What is Rapunzel known for?
A) For her long sentences
B) For her long fingernails
C) For her long eyelashes
D) For her long hair

Answer: Rapunzel is known for her long hair.

16) Where do many fairy tales play?
A) In a kingdom
B) In a cellar
C) In a dungeon
D) In ​​the clouds

Answer: Many fairytales take place in a kingdom.

17) Who should kill Snow White in the forest?
A) A knight
B) A hunter
C) A traitor
D) A dwarf

Answer: A hunter gets the order from the evil queen to kill Snow White in the forest.

18) Which fairytale character often fulfills wishes?
A) The fairy godmother
B) The wolf
C) The magic mirror
D) The sheep

Answer: A good fairy is responsible for fulfilling wishes.
Fairytale quiz for children's birthday and kindergarten

19) Which fruit is Snow White poisoned with?
A) With a pear
B) With a cherry
C) With an orange
D) With an apple

Answer: Snow White is poisoned by the evil queen with an apple.

20) What are Hansel and Gretel?
A) Best friends
B) brother and sister
C) Two fairies
D) Two kingdoms

Answer: Hansel and Gretel are siblings.

21) Which fairytale character is known for her red hooded coat?
A) The evil queen
B) Snow White
C) Little Red Riding Hood
D) Rumpelstiltskin

Answer: Little Red Riding Hood wears a red hooded coat.

22) The hero or the heroine ride in many fairy tales on an animal. Which animal is often used as a mount in fairy tales?
A) The pig
B) The wolf
C) The horse
D) The cow

Answer: The horse often serves heroes and heroines in fairy tales as a mount.

23) Which female fairytale characters are mostly evil?
A) princesses
B) Bauer's daughters
C) Witches
D) Fairies

Answer: Witches are evil in fairy tales in most cases.

24) What do you call the fairy-tale character whose body is half fish and half human?
A) Rumpelstiltskin
B) Magic Mirror
C) Mermaid
D) Dragon

Answer: The body of the mermaid is divided into two, because the lower half of the body is fish-like, while the upper half of the body of the mermaid is human.

25) What is the end of most fairy tales?
A) A question mark
B) The happy ending
C) A sign
D) A fence

Answer: Most stories in the fairytale world end with a happy ending.

 

Do you have questions, suggestions or criticism? We are happy to add further questions to our fairy tale quiz for children. Please do not hesitate to contact us.

Leave a Comment

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked with * .