Пчели за боење страници | инсекти

Пчелите се вид на инсект што ги фасцинира луѓето отколку да ги плаши. Не само што медот има исклучително вкусен вкус, туку и функцијата на пчелите за опрашување на цвеќето претставува основа на нашата исхрана во светот.

Книга за боење на пчели

Доволно причина за посебна категорија за боење страници. Забавувајте се како прегледуваат страници за боење на пчели за деца. Со кликнување на врската се отвора соодветната страница со пчелите за боење:

Боење страница пчели
Пчелите собираат полен

Страни за боење на пчели | Инсекти - бесплатни страници за боење
пчела

Боење страница пчели на пчеларници за боење за деца
Пчеларник

Боење слика пчела собира мед со тенџере со мед
Собери полен

Боење страница пчели
пчели

Боење страница пчелар со пчели
Пчелар

Боење страница пчела
пчела

Боење страница пчела
пчела

Боење страница пчела
пчела

Боење страница пчели и саќе
Саќе

Боење страница пчели
Пчелите во пролет

Страница за боење кошница
Пчеларник

Како пчелите прават пчелин восок?

Правењето пчелин восок е комплицирана работа, барем кога станува збор за возраста на пчелите. Само жени-работнички, кои во овој момент се нарекуваат и градежни пчели, ќе бидат таму од 14-16 часот. Ден од нејзиниот живот ја изработи прекрасната шестоаголна саќеска структура изработена од пчелин восок. Потоа тие стануваат чувари пчели на дупката и подоцна им е дозволено да соберат нектар за популарниот мед. Сè е строго организирано со пчели мед.

Патем, ваквиот живот на пчелите заврши по неколку недели. Ова е причината зошто времето да се направи пчелин восок е толку кратко. Пчелин восок беше вреден во средниот век и толку скапоцен што само црквите или благородниците можеа да си го дозволат тоа - дури и тогаш се користеше за факели и свеќи!

Како пчелите прават пчелин восок?

За да се направи пчелин восок, пчелата треба да го зголеми метаболизмот на маснотиите. Ова бара шеќер во големи количини, што секако оди на набавка на храна на животните. Се проценува дека пчелите треба да консумираат количина на нектар за да произведат еден килограм пчелин восок, што нормално би било доволно за десет килограми мед.

Затоа, производството на пчелин восок на градежните пчели се одвива точно во времето кога има големо снабдување со храна, поточно од април до јули. Пчелин восок се произведува во жлездите на задните вентрални скали, од кои пчелите имаат по четири на секоја страна. Овие жлезди се поврзани со масното тело на пчелата, што пак ги снабдува масните киселини со долг ланец кои се неопходни за производство на саќе.

Кристалните, многу кревки и проucирни тромбоцити кои се создаваат на овој начин, се собираат од устата на пчелите и се месат. Плунката на пчелите ја прави масата мека и може да се гради.

Интересно: над еден милион тромбоцити се потребни за еден килограм восок. Покрај тоа, бојата на восокот зависи од поленот!

Фотографии од пчели

Со кликнување на фотографија се отвора галеријата со фотографии:

 

Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!