Будизам - религија боенка

Кога патувате, вие не само што среќавате луѓе со различни јазични вештини, туку и луѓе од различно религиозно опкружување. Религиите со најмногу верници во светот - т.н. светски религии - се будизмот, христијанството, хиндуизмот, исламот и јудаизмот. Ние се обидуваме да ги воведеме најсуштинските елементи на религиите споменати во боите на нашите религии.

Будизам страници за боење

Сидарта Гаутама, родена во Непал во 6 век п.н.е., а денес будистите ја почитуваат како „историски Буда“ и затоа стои покрај голем број „мистични Буди“, се смета дека е основач на будизмот. Како четврта по големина религија во светот, будизмот е првенствено распространет во Азија и повеќето негови следбеници се во Кина. Учењата на будизмот ја опишуваат потрагата по „средниот пат“ за верниците, што е единствениот начин да се доживее просветлување.

Будизам - религија - бесплатни страници за боење

Статуа на Буда

Будизам - религија - бесплатни страници за боење

Тркало на Дарма

Будизам - религија - бесплатни страници за боење

будизмот

Ова е спротивно на крајности како што се аскетизам или хедонизам. Будизмот го комбинира учењето за циклусот на живот, смрт и преродба со хиндуизмот. Верникот наоѓа исполнување кога ќе излезе од тој циклус во нирвана. Еден од најважните списи на будизмот е Дамапада, антологија на мудроста на Буда. Тркалото Дарма, кое го симболизира враќањето на духот, делува како централен знак.

Со задоволство би ги добиле вашите предлози за други верски симболи.