Ноќ на вештерките боење страници

Herzlich willkommen bei unseren Malvorlagen, die sich mit dem vielfältigen Thema Feiertage beschäftigen. Diese Ausmalbilder bieten eine optimale Basis, jüngere girl und Jungen auf große Feierlichkeiten vorzubereiten und sich mit ihnen spielerisch auseinanderzusetzen.

Halloween Malvorlagen

Страниците за боење беа дизајнирани со многу разбирање за потребите на децата и, благодарение на едноставниот образец, им дадоа на девојчињата и момчињата многу простор да ги реализираат сопствените идеи за шаблонот. Родителите ги користат страниците за боење како можност да го приближат своето дете до одредени фестивали и празници. Durch Anklicken des Links öffnet sich die entsprechende Seite mit dem Ausmalbild zum Thema Halloween:

Ноќ на вештерките тиква

Боење страница Ноќта на вештерките

Halloween Süßes oder Saures

Боење страница Ноќ на вештерките гробишта

Гробишта за Ноќта на вештерките

Malvorlage Halloween zum Ausmalen

Ноќ на вештерките

Malvorlage Halloween zum Ausmalen für kider

Ноќ на вештерките 

Malvorlage Halloween feiern zum Ausmalen

Halloween feiern

Боење страница Духови на Ноќта на вештерките за боење

Духови

Боење страница Ноќ на вештерките дете

Halloween feiern

Боење страница Ноќта на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

тиква

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

KInder

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

волшебник 

Боење страница Ноќта на вештерките

Halloween gruseln

Боење страница Ноќта на вештерките

Halloween kider

Боење страница Ноќта на вештерките

Halloweenkostüme

Боење страница Ноќта на вештерките

Духови

Боење страница Ноќта на вештерките

Мумии

Боење страница Ноќта на вештерките

Тикви

Боење страница Ноќта на вештерките

Verkleidung

Боење страница маскира Ноќта на вештерките

Verkleidung

Боење страница маскира Ноќта на вештерките

Verkleidung Gespenst

Боење страница маскира Ноќта на вештерките

Verkleidung

Боење страница маскира Ноќта на вештерките

Verkleidung

Боење страница маскира Ноќта на вештерките

Verkleidung

Боење страница Ноќта на вештерките

Verkleidung

Боење страница Ноќта на вештерките

Вештерка со тиква

Боење страница Ноќта на вештерките

Kürbis und Katze

Боење страница Ноќта на вештерките тикви

Halloween Kürbisse

Боење страница Ноќта на вештерките

гробишта

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Скелет

Боење страница Ноќта на вештерките тиква човек

Kürbismann

Боење на страници за Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Тикви

Боење страница Ноќта на вештерките

Вештерка на метла

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

за постари деца

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Grusel-Haus

Боење страница Ноќта на вештерките

був

Боење страница Ноќта на вештерките

вештерка 

Боење страница Ноќта на вештерките

Katze und Kürbis

Боење страница Ноќта на вештерките

Вештерка и тикви

Боење страница Ноќта на вештерките

Вештерка метла

Боење страница Ноќта на вештерките

Kürbis mit Hut

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

волшебник

Боење страница Ноќта на вештерките

Gruseln

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

гробишта

Боење страница Ноќта на вештерките

Kürbisse Spinnennetz

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

Kürbisgesicht

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

Kürbisgesicht

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

Kürbisgesicht

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

Kürbisgesicht

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

Kürbisgesicht

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

Kürbisgesicht

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките

Mandala Kürbis

Боење страница Ноќта на вештерките тиква

Ноќ на вештерките тиква

Боење страница Ноќта на вештерките тиква
Kürbis Mandala

Боење страница Ноќ на вештерките пајак мандала
gruselige Spinne

Боење страница Ноќта на вештерките
Kürbis und Kerzen

Боење страница Ноќ на вештерките мумија
мумија

Боење страница Ноќ на вештерките вештерка
вештерка

Боење страница Ноќ на вештерките зомби
Зомби

Боење страница Ноќ на вештерките мачка
schwarze Katze

Боење страница Ноќ на вештерките мумија
мумија

Боење страница Ноќ на вештерките зомби
Зомби

Боење страница Ноќта на вештерките
Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките
Ноќ на вештерките

Боење страница Ноќта на вештерките
чудовиште

Боење страница Ноќта на вештерките
гробишта

Ноќта на вештерките се слави насекаде на крајот на октомври. Но, што е тоа и онака, што точно се слави и од каде потекнува? Едно е сигурно: Американците не го измислиле тоа. Обичајот се враќа на паганските, келтските, христијанските и ирските корени и е комбинација од сè.

Приказната за Ноќта на вештерките

Viele Menschen sind noch immer in dem Glauben, dass Halloween ein amerikanischer Brauch ist. Tatsächlich handelt es sich aber um eines der ältesten Feierlichkeiten der Welt. Schon vor über 5000 Jahren wurde dieses Fest gefeiert.

Приказната за Ноќта на вештерките
Приказната за Ноќта на вештерките - © Алијанса / Adobe Stock

Паганските Келти ги знаеле само сезоните лето (од мај до октомври) и зима (од ноември до април). На 31-ви октомври - тој ден беше наречен „Самхеин“ - за нив заврши летното време. На тој ден, луѓето веруваа во тоа време, ќе се сретнат световите на мртвите и живите.

Беше речено дека само еден ден мртвите имаа можност за задгробен живот со заземање на душите на живите. Луѓето поставуваа храна и пијалоци пред куќите за да ги смират и почитуваат мртвите. Но, за да ги исплашат, тие талкаа наоколу со силен шум од позадина и со страшни маски на главите.

Die katholische Kirche nutzte etwa ab dem Jahr 800 n. Chr. ihr Fest, Allerheiligen, das jedes Jahr, am 1. November stattfindet, um Halloween zu überlagern. Mit dem Fest Allerheiligen soll den Toten der Monate Mai bis November gedacht werden. Der Name „Allerheiligen“ bedeutet übersetzt „All Hallow’s Eve“, was zu „Halloween“ abgekürzt wurde. Erst Mitte des 19. Jahrhunderts gelangte der Halloween-Brauch durch irische Einwanderer in die Vereinigten Staaten von Amerika. Dort wird dieser seither ausgiebig gefeiert.

Обичај за Ноќта на вештерките: „Трик или лекување“

Класичниот обичај за Ноќта на вештерките беше и е многу специфична изрека, што е комбинација на барање и закана: „Трик или лекување“, што значи нешто како „Трик или лекување“. Предвесник на овој обичај е велшка традиција (Cennad y Meirw).

За „Самхеин“, вистинските гозби ги подготвуваа богатите. Од друга страна, посиромашните луѓе собирале храна за починатите движејќи се од куќа до куќа во нивната заедница. Тие носеле таканаречен „Ценхадон“ (маски) за да избегаат од злите духови и / или да ги претставуваат мртвите предци. Оние што одбија да дадат подарок се направија „казниви“, што доведе до оштетување на нивниот дом или друг имот.

Денес обичајот повеќе не се спроведува толку строго. Исто така, поверојатно е дека децата се облекуваат како духови, вампири или вештерки и талкаат низ улиците. Тие ringвонат на вратата и обично извикуваат „Трик или лекување!“, Што има за цел да ги натера жителите да им даваат слатки.

Ноќта на вештерките тиква

Но, има нешто друго што е типично за Ноќта на вештерките: тиквата Ноќта на вештерките. Тоа е издлабена тиква на која често имало врежано лице, врежано во неа. За да дојде ова по свое, внатре се пали свеќа.

Ова е ирски обичај. Сепак, не само што беа издлабени тикви во Ирска, туку и репа. Ова, пак, се заснова на легендата за Jackек О’Лантерн, кој бил многу лут и често пијан за време на неговиот живот. Тој се вмешал во ѓаволот, па затоа не му било дозволено влегување во рајот по неговата смрт. Сепак, ниту тој не можеше да побегне од пеколот.

Лутиот ѓавол, сепак, му даде репка со блескаво парче јаглен. Со тоа, Jackек треба да го најде патот во темнината помеѓу пеколот и рајот. Потоа, фенерот го добил името по него. Сепак, ирските емигранти кои го донеле обичајот во САД откриле дека таму има повеќе тикви отколку цвекло. Оттогаш само тикви беа издлабени.


Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.