Ислам - религија боенка

Кога патувате, вие не само што среќавате луѓе со различни јазични вештини, туку и луѓе од различно религиозно опкружување. Религиите со најмногу верници во светот - т.н. светски религии - се будизмот, христијанството, хиндуизмот, исламот и јудаизмот. Ние се обидуваме да ги воведеме најсуштинските елементи на религиите споменати во боите на нашите религии.

Ислам страници за боење

Централно значење за исламот е пророкот Мухамед, кој живеел на почетокот на 7 век од нашата ера и се смета за „Божји пратеник“. Куранот, како директно откривање на Бога до Мухамед, е светото писмо на исламот и според неговата валидност е споредлив со Библијата за христијанството.

Ислам - страници за боење на религија бесплатно
Џамија

Ислам - страници за боење на религија бесплатно
Полумесечина

Ислам - страници за боење на религија бесплатно
Симболи на исламот

Боење страница ислам - молете се
молитва

Страница за боење Ислам - Рамазан
Рамазан

Како монотеистичка религија, исламот го става Алах (арапски „Бог“) во центарот на верата, на која сите верници треба да се потчинат според списите на Куранот. Со околу 1,6 милијарди следбеници, исламот е втора по големина религија во светот по христијанството и е најраспространет и во Северна Африка и во Азија. Само во Индонезија живеат околу 200 милиони муслимани. Најважниот симбол на исламот е сликата на полумесечината.

Со задоволство би ги добиле вашите предлози за други верски симболи.