Јудаизмот - религија боенка

Кога патувате, вие не само што среќавате луѓе со различни јазични вештини, туку и луѓе од различно религиозно опкружување. Религиите со најмногу верници во светот - т.н. светски религии - се будизмот, христијанството, хиндуизмот, исламот и јудаизмот. Ние се обидуваме да ги воведеме најсуштинските елементи на религиите споменати во боите на нашите религии.

Јудаизмот страници за боење

Со околу 14 милиони следбеници, еврејската религија има многу помалку следбеници од другите светски религии, но сепак е една од највлијателните религии на земјата. Како монотеистичка религија, јудаизмот се фокусира на „Бог на Израел“ и се заснова на пишани учења (Тора) и усни традиции (вклучувајќи го и Талмудот).

Јудаизмот - страници за боење на религија бесплатно

Егзодус од Египет

Јудаизмот - страници за боење на религија бесплатно

Менора / седум-вооружен свеќник

Боја страница - еврејски симболи

Еврејски симболи
Тора, Менора и Давидова Starвезда

Синагога за боење страници

синагога

  

И христијанството и исламот произлегоа од учењата на Тора и затоа потекнуваат од еврејската религија. Централниот симбол на јудаизмот е Давидовата Starвезда, која има и политичко значење и го краси националното знаме на Израел. За основач на религијата се смета Мојсеј кој ја основал еврејската религија околу 1200 п.н.е. Кога тој, според учењата, ја примил Тората од Бога на планината Синај.

Со задоволство би ги добиле вашите предлози за други верски симболи.