Никола боење страници

Дури и да нема многу докази за животот на Никола, тој сепак е една од најважните личности во Светата црква. Николаус е роден во Патара помеѓу 270 и 286 година и починал на 6 декември.

Никола боење страници

Точната година на смртта не е позната, но 6-ти декември се слави како државен празник во многу христијански деноминации. Со кликнување на врската се отвора соодветната страница со шаблонот за боење:

Боење страница Никола

Николас

Страници за боење Никола - бесплатни страници за боење

Никола на санка

Страници за боење Никола - бесплатни страници за боење

Никола во шумата

Боење страница Никола

традиционален Никола

Боење страница традиционален Дедо Мраз

Никола традиционален

Зошто го славиме Никола?

Зошто всушност го славиме Никола?

Модел на грешка Николаус - пронајдете ги разликите

Шема на грешка - пронајдете ги разликите

  

Кој беше овој Николас?

Николаус е роден во Патара помеѓу 270 и 286 година и починал на 6 декември. Точната година на смртта не е позната, но 6-ти декември се слави како државен празник во многу христијански деноминации.

Зошто го славиме Никола?
Зошто го славиме Никола? - © Kzenon / Adobe Stock

Никола бил епископ на Мира во регионот Ликија, кој тогаш бил дел од Римската империја. Денес и припаѓа на Турција и се вика Демре и во тоа време беше престол на владиката. Бискупот беше чичко на Никола и тој беше ракоположен за епископ на 19-годишна возраст.

За него се вели дека работел како игумен во манастирот Сион во регионот Мира и бил фатен и мачен таму за време на прогонството на христијаните. Според легендата, тој сигурно го поделил богатството што го добил како син на богати родители на сиромашните.

Различните обичаи

Дури и ако секое дете го познава Дедо Мраз денес, обичаите околу неговата личност се негуваат поинаку. Во Германија има многу различни обичаи во зависност од регионот и во други земји празникот Свети Никола се користи како замена за Божиќ.

Ова е вообичаено, на пример, во Холандија, каде доаѓањето на Sinterklaas Бродот се очекува во средината на ноември. Шпанија беше колонијална моќ на Холанѓаните и како таква беше способна да испрати мудар човек од далеку. Секоја година бродот се спушта во друго пристаниште и оттаму Николаус го посетува пристанишниот град и околните градови.

Тој не е сам во ова, тој го придружува во Холандија Zwarte Pietкој е одговорен за децата со помалку добро однесување. Вистинската Бадник со подароци е Пакјесавонд претходниот ден.

Во некои области во Швајцарија има и Ден на Свети Никола на 6 декември Новогодишна Ноќ, кој исто така го поврзува денот на Нова Година со празник на светците. Во Стирија, Австрија, Николаус е заменет со Свети Тома и празникот Свети Тома Николо се слави на 21 декември.

Како што Свети Никола се слави во соседните европски земји според нивната традиција, така се слави и во Германија. Како скоро насекаде, Свети Никола се очекува во Германија во бискупска облека, со неговиот бискупски стап и епископска капа.

Дедо Мраз, кој се појави во модерна црвена наметка неколку децении, е изум на американски производител на пијалоци што се користел за рекламни цели и сега често се користи како Дедо Мраз. НО: Самиот Никола е вистинска религиозна личност

Сите Дедо Мраз носат подароци, без оглед дали се облечени според религиозен модел или според современо разбирање. Децата го сакаат - иако малку двосмислен - тие веќе добиваат мали подароци и слатки од него. Ова значително го скратува времето на чекање до Божиќ и, во зависност од ситуацијата, не се зголемуваат само желбите на децата на Денот на Свети Никола, туку и подароците.

Сепак, Свети Никола прашува и за старата традиција и врз основа на тоа Парабола за доверените таленти децата ги посетија, без разлика дали ќе беа добри и побожни. Во оваа парабола, на тројца слуги им биле доверени парички да ги користат според нивните таленти. Тие беа прашани за тоа подоцна, и на ова се базира прашањето на Николаус до децата.

Т.н. Употреба на влошки, односно полнење на чизми, се враќа во легендата за трите девици на кои Свети Никола им давале подароци ноќе. Како резултат на реформацијата против почитувањето на светците, традицијата на Никола беше заменета со детето Христос како носител на подароци; во некои региони, Никола е поважен како снабдувач на подароци.

Никола и списокот со желби за Христовото дете

Исто така Пишување на списокот со желби се враќа долго време наназад кон она што се појави преку писмата до Никола или Христовото дете. Специјални Божиќни пошти се достапни за обработка на пошта. Малите чамци со Дедо Мраз користени во минатото, кои беа плесени за да може Дедо Мраз да ги става своите подароци таму, исто така е стар обичај.

Подоцна бродот беше заменет со чизми, чевли или чорапи, во некои региони плочите Свети Никола се исполнети со печатени, джинджифилово, чоколадо, јаболко, портокал и ореви. Во пресрет на Денот на Свети Никола, чевлите и другите контејнери се ставаат пред вратата за да се донесат очекувано наутро. Може да содржи и печен Дедо Мраз Векман, како што го познавате од фестивалот Свети Мартин.

Николаус секогаш се споменува во врска со добри и добри деца, тие ги добиваат подароците и слатките на кои се надеваа. Во пресрет на Божиќ, некои деца сигурно ќе слушнат дека Свети Никола ќе ја казни непослушноста со својата прачка. За да може да води сметка за сè, тој често има „златна книга“ со себе, во која се забележува сè за соодветното дете.

Така, тој може да одлучи дали да извлече нешто добро од вреќата со Дедо Мраз или да ја заниша прачката. На многу места тој со себе носи асистент кој се вика поинаку во зависност од регионот. На Крампус се во Австрија, Унгарија, Чешка и делови од Хрватска и северна Италија во четата на Свети Никола и ги плашат наводните лоши деца. Исто така Возење Клаус во Обералгау е една од нив, во Земјата Берхтесгаденер тоа е Перхтен или Бутнмандл. Во северните региони на Германија, слугата Рупрехт е тој што го придружува Никола, исто така Zwarte Piet во Холандија е таков патник.


Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!