Боенка за фестивалот Свети Мартин Фенер

Празникот Свети Мартин од Тур се слави на 11-ти ноември и е организиран поинаку во многу региони. Дури и да е така, приказната за Свети Мартин и познатиот чин - споделување на наметка - е сеприсутна.

Боење страници Фенер фестивал Санкт Мартин

11-ти ноември беше земен како ден на сеќавање бидејќи беше ден на погребот на Мартин. Тоа беше во 397 година и оттогаш денот се слави во Централна Европа и се организира поинаку во зависност од регионот, обично со дефиле на фенер. Со кликнување на врската се отвора соодветната страница со шаблонот за боење:

Страници за боење на фестивалот Свети Мартин - бесплатни страници за боење

Свети Мартин

Страници за боење на фестивалот Свети Мартин - бесплатни страници за боење

Свети Мартин го дели палтото

Страници за боење на фестивалот Свети Мартин - бесплатни страници за боење

Деца со лампиони во Свети Мартин

Страници за боење на фестивалот Свети Мартин - бесплатни страници за боење

Санкт Мартин се сели во градинка

Страници за боење на фестивалот Свети Мартин - бесплатни страници за боење

Денот на Свети Мартин

Боење страница Свети Мартин

Свети Мартин со семејството

Шаблон Свети Мартин го дели својот капут за боење
Свети Мартин го дели палтото

Фестивал на фенер во Свети Мартин

Зошто го славиме Свети Мартин?

Боење страница Свети Мартин

Песни од Свети Мартин

Фестивалот Свети Мартин - традиционален, но сепак актуелен

Инаку, 11-ти ноември беше земен како ден на сеќавање бидејќи беше ден на погребот на Мартин. Тоа беше во 397 година и оттогаш денот се слави во Централна Европа и се организира поинаку во зависност од регионот.

Фестивал на фенер во Свети Мартин
Фестивал на фенерџијата Санкт Мартин - © Кристијан Швиер / Adobe Stock | Деца со фенер

Ако направите математика, овој датум е исто така околу 40 дена пред Божиќ, а со тоа и почетокот на Великиот пост, како што се забележува особено во Православната црква уште од средниот век. Слично на почетокот на Великиот пост за Марди Грас, Денот на Свети Мартин им даде на луѓето уште една можност да јадат правилно и великодушно пред да има само оскудна храна или скоро ништо во следните 40 дена.

Во Рајнска област, 11 ноември е исто така почеток на сезоната на карневали. Даноците исто така се плаќаа на овој ден, честопати во натура и гуски. Во спротивно животните ќе мораа да се хранат во текот на зимата, па населението беше десеткувано на овој начин и истовремено се плаќаа долговите.

11-ти ноември беше исто така типичен ден на кој работните односи завршија или започнаа повторно, на кој завршија и започнаа пресметките на закуп или камата. Денот на мартини отсекогаш бил временска точка за почеток и крај на економскиот сектор и затоа се нарекува и ден на камати.

Обичаи и модерност на Свети Мартин

Традицијата на јадење гуска на Свети Мартин исто така може да се објасни, но исто така се раскажува легенда за поврзаноста со гуската на Свети Мартин. Мартин требаше да биде ракоположен за епископ, но тој не го сакаше тоа и се скри. Ги брбореше за да го открие своето скривалиште и овозможи да може уште да се освети. Но, има и други приказни за традиционална храна од гуска, во Германија густата се служи со кнедли и црвена зелка во повеќето региони.

За децата, Парадата на Свети Мартин е причина за радост од различни причини. Ваквите потези се случуваат во многу европски земји, дури и ако малите детали можат да варираат од регион до регион. Заедничко за сите, сепак, е движењето со фенери или факели низ местото на живеење. Фенерите или ги купуваат или ги прават самите деца од градинка и училиште.

Потезите се случуваат и во малите градови, локалната градинка може да има свој потег, што се одвива на поинаков датум од потегот на учениците од локалното училиште. Може да се случи во некои заедници да се види парада на Свети Мартин два или три пати. Меѓутоа, ако нема доволно актери за Свети Мартин, тој ќе биде распуштен и поворката ќе се одржи само еднаш.

Потегот кон Санкт Мартин

За време на оваа парада, луѓето се придружени и од монтиран Свети Мартин. Во зависност од регионот, тој носи костум на римски војник. Учесниците пеат Мартинслидер и се придружени од музички бендови. На крајот од дефилето чека оган од Свети Мартин, подготвен под строг надзор, кој се пали кога ќе пристигнат учесниците.

Во овој момент, актерот Свети Мартин исто така ќе им упати неколку зборови на учесниците во поворката, можеби сеќавајќи се на приказната за просјакот и поделбата на палтото. Оваа сцена е повторно реализирана на многу места. Тогаш децата кои ја придружуваа поворката со својот факел добиваат еден Векман, момче кобила или Мартин Гис направено од слатко тесто од квасец, во зависност од регионот.

За децата, Денот на Свети Мартин е еден од најважните есенски фестивали. Тие со нетрпение го очекуваат рано и се желни да ги направат фенерите. Се разбира, помалите деца добиваат поддршка од своите родители, но не мора да биде совршено.

За време на занаетчиството секако пее, има топло какао и бисквити и за време на ракотворбите може да врне дожд или бура надвор, внатре е пријатно. Постарите ученици природно прават факел за време на часовите во училиште. Порано беше вообичаено да се изделка гримаса од издлабената шеќерна репка, а потоа да се користи оваа репка како факел.

Други обичаи поврзани со Свети Мартин

Покрај споделувањето на палтото и јадењето гуска на Свети Мартин, околу Свети Мартин има и други обичаи. Мартинсинген се одвива не само за време на движење, туку и после тоа или на посебен датум. Во многу региони, по реалниот потег, децата одат од куќа до куќа со своите факели, им пеат песна на Свети Мартин на жителите кои ја отвораат вратата и за возврат бараат мали подароци. Ова секако се слатки, овошје или други ситници.

Стар обичај наречен Мартинсинген се одгледува во протестантските заедници во Источна Фризија. Сепак, тоа се однесува на Мартин Лутер, чиј именден се слави и на 11 ноември. Во јужна Германија, во протестантските собранија, на Крзно палто очекува да донесе подароци на Денот на Свети Мартин и понекогаш исто така Нумартел односно.


Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!