Боење со деца

Секој што има деца наоколу, расте или работи со нив, брзо ќе препознае дека шарените слики и цртежи на децата произлегуваат од една посебна фасцинација. Боењето е многу повеќе од само поминување на време во лоши временски услови.

Зошто сликањето и боењето се толку важни за децата?

Било да се работи за вистински уметнички дела на кои работи детето, изгубено во мислата и концентрирано, било да се тоа мали и кратки чкртаници - тие се експресивни и се дел од личноста на детето. Бидејќи ова се рефлектира во цртежите и сликите на детето.

Боење слика на мали мајмуни за деца да ги користат
Боењето го промовира емоционалниот израз на децата

Одразува уште повеќе. Сликите и цртежите поставуваат знаци: знаци за односот во кој детето се перципира со својата околина. Знаци за тоа како детето го гледа, разбира и го претставува неговиот свет. Важно е децата да научат да се изразуваат, а сликањето и цртањето е една од тие форми.

Детето може да комуницира на овој начин и учи да развива нови содржини преку сликање и цртање. Бидејќи само тој знае нешто, тој исто така може да го претставува и кога децата претставуваат, тогаш тие исто така сакаат да разјаснат нешто и да им го соопштат на другите.

Ги споделува своите лични искуства. Тоа се случува на апстрактен начин на сликање и цртање, но се комуницира. На овој начин, децата учат да се справуваат со реалноста, што исто така може да им помогне да се справат со ситуациите, да ги разберат и почувствуваат и разберат.

Децата можат да бидат многу креативни и да дозволат нивната фантазија да работи. Тоа исто така промовира.

Кога децата цртаат, сликаат и бојат, тие не само што имаат можност да го стават она што го мислат на хартија, туку и да го изразат сопствениот личен, емоционален и социјален однос со она што го мислат.

... и децата се релаксираат толку убаво додека сликаат и цртаат.

Можете да ја ослободите напнатоста и да 'насликате ’над неа. Особено оние тензии што се развиваат потсвесно можат да најдат израз во сликањето и цртањето. Тоа им помага на децата да го процесираат искусното и да воспостават хармоничен баланс.

Во исто време, не само што се охрабруваат и предизвикуваат креативноста и способноста на детето да се изрази кога ја снима својата реалност од очите и умешноста со пенкало и хартија, туку и тие се обучени.

Детето учи неверојатна количина на фини моторни вештини кога се занимава со сликање, цртање и боење. Боењето како вежба особено бара од детето цврсто да го користи моливот и да се концентрира за да не сликаат преку работ.

Меѓутоа, важно е децата, колку што се различни нивните личности, толку различни како и нивниот пристап до пенкало и хартија. Не секое дете може да се опушти и да се потопи во цртежи на ист начин. Не секое дете ужива да работи со пенкало и хартија или да обојува работи.

Manche kider beobachten auch einfach nur gerne andere, während diese zeichnen und malen. Andere dirigieren und geben lieber Ratschläge, als sich selbst hinzusetzen und ein Kunstwerk zu kreieren. So unterschiedlich die kider und ihre Persönlichkeiten, so unterschiedlich auch der Erfolg beim Malen.

Und wenn es bei einem kidergeburtstag mal etwas hoch her geht oder ein einzelnes kid etwas Ruhe benötigt… ein Bild zum Ausmalen beruhigt alle.

Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.