Купи или изнајми? Домување и пари

Апсолутно не постои прашање дека е едноставно поубаво да се живее во свои четири fourида. Најдоцна кога семејството е основано и платата завршува на сметката во редовни интервали, многумина размислуваат за купување куќа. Се разбира, не го сонувате сонот да имате сопствен дом сам и веројатно тоа е токму проблемот.

Ваши сопствени четири wallsида - дали вреди да се купи куќа?

Се поставува прашањето дали можеби е подобро да изнајмите стан. Ние велиме - зависи!

Изнајми или купи
Изнајмете или купете, тоа е прашањето - © Дан Раса / Adobe Stock

Кој друг ќе се финансира?

Кога барате соодветно парче земја или имот да купите, на некои луѓе им паѓаат очите од главата. И со право, затоа што цените се тешки. Кој воопшто ќе добие такви суми финансирани?

Добро прашање, семејствата со просечни примања тешко дека имаат шанса да го финансираат својот дом во Минхен, на пример. Постојано зголемените износи на заемот го зголемуваат финансискиот притисок врз должниците и се зголемуваат ризиците. Значи, се разбира месечните рати на заемот се зголемуваат ако сакате да ви се исплати домот пред да умрете. Од друга страна, ризиците се зголемуваат со секоја година во која тече заемот, на крајот на краиштата, каматните стапки можат повторно да се зголемат.

Значи, ако имате малку или немате капитал, мора да прифатите долги услови на заем и високи стапки. Доколку тоа не е во однос, банките природно ќе го одбијат заемот. „Купи или изнајми? Домување и пари “ продолжи да читаш

Дали мора да имате сметка за деца?

Денес, кога каматните стапки се на историски ниско ниво од банкарската и финансиската криза од 2007 до 2009 година, родителите се прашуваат која форма на инвестиција треба да ја изберат. Одамна поминаа деновите кога добивавте четири до пет проценти за штедни сметки и заштедите значително се зголемија. Отворањето сметка за дете има смисла во секој случај, или поради оваа ситуација.

Сметка за деца

На крајот на краиштата, никогаш не е рано да научите како да ракувате со пари.

Дали сметка за деца навистина има смисла?
Веќе имате сметка за деца? - Слика од Бруно / Германија од Пиксабеј

За американскиот нафтен милијардер Jeanан Пол Гети, кој беше сопственик на тогаш најголемата флота на нафтени танкери во светот, беше лесно да се зборува. Многу цитираната изрека „не зборуваш за пари, ги имаш“ доаѓа од него.

Сепак, оваа стратегија може да биде поразителна за децата. Кога станува збор за справување со пари, родителите е подобро да се држат до мотото „Што Ханс не учи, Ханс никогаш повеќе не учи“.

Со детска сметка, потомството учи да се справи со пари без голем ризик. Дури и мали деца се занимаваат со оваа тема на разигран начин додека играат во самопослуга. „Дали треба да имате сметка за деца? продолжи да читаш

Додаток за домаќинство | Домување и пари

Парите се дадени. Како основен предуслов за задоволување на нашите елементарни потреби, едноставно мора да биде таму. Без разлика дали е за изнајмување или намирници, автомобили или добра за широка потрошувачка, тоа не работи без пари. Но, дали се доволни парите на домаќинството?

Пари во домаќинството: помеѓу свинче и потрошувачка

Да бидете во состојба да управувате со сопствените финансии барем до одреден степен треба да биде исто природно како да сте зависни од финансиски средства. За жал, во реалноста тоа често не е така.

Пари за домаќинството
Пари во домаќинството - слика на Стив Буисин од Пиксабеј

Многумина го знаат чувството дека приходот исчезнал на непрепознатлив начин и одеднаш станува јасно колку малку треба да издржите до крајот на месецот.

Салдото на сметката се проверува неколку пати на ден и се очекува трансфер на заштеда. Но, од каде потекнуваат овие тешкотии со достапните ресурси?

Парите на домаќинството

Под поимот пари во домаќинството се подразбираат финансиските средства од кои поединец или семејство заработува за живеење. Приходот од плата и какви било други бенефиции, како што е детскиот надоместок, се неутрализира со трошоци и мора да се усогласи. Оние кои можат добро да пресметаат и да водат сметка за работите, обично поминуваат со она што им е на располагање. Сепак, оние кои трошат повеќе отколку што реално можеа, порано или подоцна ќе се појават во неволја.

Покрај егзистенцијата, оптималното користење на парите во домаќинството честопати претставува проблем.Премногу често, многумина имаат впечаток дека парите едноставно исчезнале без всушност да купат нешто. „Пари за домаќинството | Домување и пари “ продолжи да читаш

Џепарлак - | Образование пари

Децата секогаш се радуваат на денот кога конечно ќе добијат свои џепарлак. Парите се важни за развој на детето. Најдобар начин да научите како правилно да ги користите кога имаат на располагање одредена количина.

Така децата учат како правилно да ракуваат со џепарлак

Колку џепарлак е соодветно?
Колку џепарлак е соодветно? - © Дан раса / Adobe Stock

На овој начин тие откриваат што значи да се поделат постојните пари, да се прават без работи, да се исполнат мали желби и да се заштеди на долг рок за да се направат поголеми набавки.

Ако ги потрошите парите наменети за една недела во еден ден, на пример на слатки, списанија или други предмети, обично нема повеќе џепарлак од вашите родители.

За нив, прашањето за џепарлак значи да останат доследни и да не се вклучуваат во какви било дискусии.

Следниот напис нуди мала помош за тоа колку џепарлак треба да им дадат родителите на своите деца.

Износот на џепарлак секогаш зависи од финансиските можности на родителите и возраста на децата.

Колку пари треба да добијат децата на која возраст?

Со цел децата да научат на рана возраст како одговорно да ракуваат со пари, родителите треба да започнат да даваат џепарлак барем кога се во основно училиште. Бидејќи дете кое сега учи да игра бизнис со пари на разигран начин, нема да има проблеми со тоа подоцна. „Џепарлак - | Образование пари “ продолжи да читаш

Заштедете пари со игла

Иглата е повторно во мода и е поразновидна од скоро секое друго хоби. Може да се направат многу убави, корисни и уникатни работи, како што се украси и облека, и никој друг не поседува такво парче облека што е индивидуално направено.

Везаницата ве смирува и ви заштедува пари

Сепак, ракотворбите, исто така, имаат исклучително релаксирачко дејство врз многу луѓе и со тоа претставуваат пријатна компензација за слободното време на бурното секојдневие.

Игла
Игла - © Дан Раси / Adobe Stock

Под ова хоби се подразбира сите активности во кои ткаенини, предиво или волна се користат со рацете. За да може да се одлучува за оптимално и соодветно занаетчиство како новороденче, прво треба да се разгледа кој крајен резултат (перници од софа, облека и слично) ќе ви се допадне најмногу и кои ткаенини се потребни за тоа.

Но, треба да се земе предвид и технологијата што е потребна во секој случај, што најдобро се испроба со едноставни упатства на Јутјуб или во книги.

Шиење, плетење или капчиња?

шие

Шиењето е погодно за секој што не се чувствува како мода надвор од полицата. Дури и ако овој вид ракотворби подолго време беше предмет на стоечка слика, сега е повторно во мода. Ткаенините или другите материјали се спојуваат рачно или машина за шиење. Изборот на разнобојни ткаенини и дезени е огромен, со кој може да се направат одделни парчиња облека, перници од софа или дури и полнети животни. „Заштедете пари со ракотворби“ продолжи да читаш