Зошто миленичињата се толку важни - образование

Чувањето миленичиња е скоро старо како и светот. Во старите денови луѓето чуваа кучиња и мачки за да ги заштитат од штетници и други предатори. Зајаци, кози и кокошки се користеле за исхрана и обезбедувале крзно за облека. Луѓето живееја со животните во една просторија и си даваа топлина и блискост. Денес е многу поразлично.

Зошто миленичињата се важни

Во денешно време, областа на одговорност на домашните миленици е различна. Важноста на домашните миленици е зголемена и нивните задачи повеќе не се лов или заштита. Мачките и кучињата ја зголемуваат благосостојбата и преку своето присуство го стабилизираат здравјето на поединецот.

Домашните миленици се важни за луѓето
Домашните миленици се важни за луѓето - © Pixel-Shot / Adobe Stock

Научните студии ги потврдуваат корисните ефекти на животните врз луѓето. Кучињата и мачките се вредни помагала за терапија за домови за стари лица и психијатриски клиники. Колку е важно домашно милениче за нас луѓето, не може да се изрази во бројки.

Но, секој што некогаш живеел со домашни миленици ќе го цени нивното присуство и ќе ги промаши штом животното веќе не е таму. Тагата, болестите и депресијата може да се решат побрзо и подобро со помош на домашни миленици. Потребите на домашните миленици им овозможуваат на осамените и депресивни луѓе задачи што ги придвижуваат кон други возови на мислата.

Да преземе одговорност

Одговорноста што произлегува од чувањето миленичиња ги принудува осамените луѓе да бидат во изолација и им помага да имаат редовна дневна рутина. Секојдневната прошетка со кучето доведува до меѓучовечки средби, а со тоа и до социјални, човечки контакти. „Зошто миленичињата се толку важни - образование“ продолжи да читаш

Стаорци како домашни миленици

Стаорците се идеални миленичиња за деца на училишна возраст. Тие не само што се фасцинантни за гледање, децата исто така учат како да бидат чувствителни на животните во секојдневните работи со мали глодари. Покрај тоа, стаорците како домашни миленици бараат редовно внимание и, пред сè, разновидност секој ден.

Деца и стаорци

Стаорците се пргави животни со кои треба внимателно да се постапува. Ако се чувствуваат премногу грубо ракувано, може да гризат.

Стаорци како домашни миленици
Стаорци како домашно милениче - слика од Карстен Паулик од Пиксабеј

Кога се вртат, брзо паѓаат во шок и неправилно ракување, на пр. Б. Повлекувањето на опашката може да предизвика сериозни повреди. Стаорците затоа не се погодни за многу мали деца, а исто така не се погодни за деца со забележително грубо однесување.

Околу возраста од основно училиште, децата имаат можност внимателно да ракуваат со стаорци. Приближно во исто време, интересот на децата се зголемува за поневообичаени животни. Зајаците и заморчињата веќе не се во фокусот на интерес.

Стаорците се поактивни на самракот, но главно се прилагодуваат на нивниот старател и потоа се активни и попладне. „Стаорци како домашни миленици“ продолжи да читаш

Мачки како домашни миленици

Мачките се верни пријатели, многу гушкави, не треба да одат на прошетка и можат да бидат сами без грижи. Не само поради ова, тие се меѓу најпопуларните миленичиња од сите.

Мачки како домашни миленици

За човек и мачка да живеат среќно заедно, треба да се разјаснат голем број работи однапред. Пред да купите мачка, треба да си ги поставите следниве прашања:

Мачки како домашни миленици
Мачки како домашни миленици - © Blanscape / Adobe Stock

1. Дали секогаш можам да ги поднесам трошоците за добиточна храна и ветеринарство?
2. Дали мојот стан / куќа нуди доволно простор за живеење за мачка?
3. Дали сум толерантен доволно за гребење на мачката на мојот ентериер?
4. Дали ми пречи косата на мачката и мирисот на кутијата за отпадоци дома?
5. Дали сите членови на семејството се согласуваат?
6. Кој ќе се грижи за мачката кога одат на одмор?
7. Може ли да одморам првите две недели по пристигнувањето на новиот член на семејството со цел правилно да го аклиматизирам животното?
8. Мачките живеат во просек 20 години. Може ли да се осигурам дека ќе бидам одговорен за животното сè додека сум јас?

Одвојте време да одговорите на овие прашања и проверете дали можете да ги задоволите потребите на мачката на долг рок. „Мачките како домашни миленици“ продолжи да читаш

Рептилите како миленичиња

Се чини дека тоа е апсолутен тренд и класичната мачка за кучиња или куќи е целосно надвор. Сега се повеќе влекачи влегуваат во германски домаќинства, а децата сакаат желка, геко или тарантула.

Влекачи како домашни миленици - зошто мислиме дека праисториските диносауруси се толку големи

Она за што само одмавнуваме со главата во забава, всушност е опција и алтернатива на класичното милениче за многумина. Да, на крајот на краиштата, имате многу специјално милениче во вашиот стан. Но, дали влекачот е навистина погоден за домаќинство со деца или воопшто?

Влекачи како домашни миленици
Влекачи како домашни миленици - © pingpao / Adobe Stock

Зачудувачки е, но желките и различните видови гуштери нè фасцинираат, а тоа е веројатно затоа што не потсетуваат на одамна заборавените времиња.

Покрај тоа, тие се сосема различни по својот вид, се однесуваат на сосема поинаков начин со миленичињата што ги познаваме и исто така се импресивни по изглед. Да, влекачите се неверојатни животни. Но, погоден како домашно милениче? А за деца?

Треба да добиеме рептил?

Пред да размислите да набавите рептил, како камелеон или геко, има неколку работи за кои треба да бидете свесни. „Рептилите како миленичиња“ продолжи да читаш

Куче како домашно милениче за деца

Ако навистина одлучите да посвоите куче како домашно милениче, сите во вашето семејство дефинитивно треба да бидат во ред со тоа. Кучето е живо суштество кое има потреби што мора да се исполнат. За да може соживотот да функционира на долг рок, особено кога малите деца се уште се присутни, треба да разгледате неколку работи пред да купите.

Деца и кучиња како домашни миленици - дали е во ред?

Пред сè, мора да бидете свесни дека кучето може лесно да живее до 15 години, во случај на мали раси дури и значително постари.

Деца и куче како домашни миленици
Деца и куче како домашни миленици - © nuzza11 / Adobe Stock

Има неколку прашања што треба да се постават: дали можеме да одмориме доволно долго за да се навикне кучето? Каде оди кучето кога работиме? Кој се грижи за тоа на одмор? Можеме ли да го однесеме на одмор или можеби на работа?

Што ако кучето сериозно се разболи и има потреба од операција? Прашања за прашања на кои треба да се одговори со чиста совест.

Кое куче за миленичиња е вистинското?

Ако е донесена одлука да купите куче како домашно милениче, мора да размислите за какво куче сакате да дадете дом. „Куче како домашно милениче за деца“ продолжи да читаш