Читање книги - важно за децата

14So früh wie möglich sollten kider an Bücher herangeführt werden. Das beginnt bereits mit den ersten gemeinsam betrachteten Bilderbüchern und dem Vorlesen.

Повеќе детски книги за нашите деца

Кога децата доаѓаат на училиште и учат да читаат, читањето треба да се стимулира со читање на правилни детски книги.

Детски книги
kiderbücher entführen in fantasievolle Welten – Bild von Pixabay

Современите медиуми како што се телевизија, компјутери, ДВД и повеќе не можат да го заменат читањето.

Читањето и пишувањето се и ќе останат незаменливо важни компоненти на социјалната комуникација.

Читањето, исто така, ги запознава децата со суптилностите на нивниот сопствен јазик и совладувањето на јазичната разновидност.

Прво читање книги за деца

Детски книги за мали читатели можат да ја стимулираат детската фантазија и имагинација како никој друг медиум. Преку книгите, децата не само што учат да читаат, туку откриваат и нови работи и можат да се остават да бидат понесени во мистериозни светови на фантазијата и бајките. „Lesebücher – Wichtig für kider“ продолжи да читаш

Вили Вотондер и бабата од дина

За нашиот блог тоа е практично нова територија, но денес сум горд да ве запознаам со книгата за деца „Вили Вотондер и Даненома“ од Агнес Нојак. Заклучок прво: симпатична книга со конечно нови илустрации, текст погоден за деца, „нов“ автор, ефтин. 

Презентација на книга за книга за деца
Вили Вотондер и бабата од дина

Вили Вотондер навистина го има она што е потребно, бидејќи тој не е само пират, туку и одличен научник.

Вили Вотондер и бабата од дина
Вили Вотондер и Даненомот - Парамон Верлаг

Постојано се судира со бабата од дина. Но, што точно се случува со двата наводни ривали, малите и големите читатели треба сами да откријат. 

Особено ни се допаѓа интерактивната идеја дека децата можат да испраќаат свои цртежи на веб -страницата. Линк погледнете подолу.

Податоци за книгата:

Вили Вотондер и Dünenoma од Агнес Нојак, ISBN 978-3-03830-708-2, EAN 9783038307082. Тврд повез, 77 страници, 15 x 1.4 x 21.4 см, 14,00 евра. Објавено од Парамон Верлаг
Исто така како е-книга достапно: ISBN 978-3-03830-709-9, EAN 9783038307099 за само 6,99 евра 

Мислења на читателите

  • „Авантуристичка приказна која ми дозволува да се потонам во прекрасен свет!“, Вели Фридрих. Н., 12 години.
  • „Мислам дека е одлична книга за деца и убава идеја што можете сами да ја насликате во книгата. Приказните се волшебни - за млади и стари “, вели Хедвиг М., 10 години.
  • „Често сум во Прероу и кога ја читам книгата се чувствувам како да сум Елен“, објаснува Клариса А., 8 години.

На авторот

Додека била на одмор на Балтичкото Море, Агнес Нојак често седела заедно со своите деца на големо ќебе и раскажувала приказни навечер. Идејата за Вили Вотондер брзо се појави. Бидејќи таа самата - дури и во раните години - не уживаше секогаш во илустрациите во читаните книги за деца, и се допадна идејата да им дозволи на децата да се нацртаат и на тој начин да ја поттикнат сопствената креативност.

»За да можат сликите да патуваат, Имам веб -страница https://willi-wotonder.de  создадени. Тука децата можат да ги постават сликите - со дозвола од нивните родители, се разбира. Мојата желба е да има изложба на сите слики во одреден момент. «

Убав концепт! Забавувајте се читајќи или читајќи гласно! 

Многу повеќе вежбање за нашите деца

Децата природно го сакаат движењето затоа што тоа е израз на нивната веселост. Безгрижно трча, истражува, се качува. Пред с feelings, чувствата се изразуваат преку движење. Во првите неколку години, родителите одлучуваат до кој степен и во каква животна средина децата можат да ги задоволат нивните најприродни потреби. Но, што се случува кога децата не се движат доволно?

Вежба за нашите деца

Недостатокот на физичка активност критички се дискутира во медиумите или дури се промовира од самите медиуми? Дебелината произлегува од прекумерно внесување енергија од храна или од недоволна потрошувачка на енергија.

Повеќе вежбање за нашите деца
Повеќе вежбање за нашите деца - Фотографија од Пиксабај

Децата на возраст од шест до десет години вежбаат просечно по еден час дневно. За време на слободното време, фокусот е наместо да се занимавате со електронски медиуми, вклучително и емитување серии. Истражувањата ни покажуваат дека децата со лоша положба започнуваат училиште. Секој што страда од дебелина и проблеми со грбот како дете, најверојатно ќе има врска со нив во зрелоста.

Што му е потребно на телото

Од една страна, вежбањето го намалува стресот што децата го апсорбираат на училиште, за време на расправии или преку медиумска потрошувачка. Стресот го зголемува крвниот притисок, кој може да се намали само со редовно вежбање. Честопати децата со недостаток на вежбање и како резултат на недостаток на кислород по грешка се класифицираат како хиперактивни, но тие се однесуваат само на начин што е неопходен за нивниот опстанок во моментот.

Ако мускулите се вежбаат редовно, во телото се активираат моќни одбранбени клетки, кои го зајакнуваат имунолошкиот систем. Добрата циркулација на крвта во мозокот ја промовира способноста за концентрација.

Пред с all, бесплатниот развој и истражување во природа се важни за децата, така што тие стануваат независни, креативни и можат добро да се ориентираат. Децата стануваат самоуверени кога се чувствуваат удобно во својата околина и во своето тело и им се верува дека ќе тргнат по својот пат. „Многу повеќе вежбање за нашите деца“ продолжи да читаш

Воспитувањето деца е напорна работа | образование

Децата ве предизвикуваат и неколку родители понекогаш се презаситени. Тие можат да бидат досадни и трошоците за живот се зголемуваат неизмерно како што расте семејството.

Да се ​​има деца не е тешко, затоа децата воспитуваат многу

Покрај тоа, активностите на романтичната двојка и можностите да се препуштите на вашите сопствени хоби се строго ограничени. Трпението понекогаш се става на тест, но ... Децата даваат повеќе отколку што земаат! Првиот аргумент што зборува за децата и семејството и е навистина најважен е loveубовта.

воспитување деца
Воспитување на деца - © goodluz / Adobe Stock

Loveубовта е единственото добро на земјата што расте и се враќате во непроценливи количини ако ја подарите. Лицето кое не прима loveубов не е исто толку одржливо како да нема воздух за дишење. Со loveубов доаѓа чувството на сигурност.

Во исто време, со одговорност за дете, имате и витална задача. Бидејќи без loveубов, сочувство, внимание, сигурност и разбирање, детето не може да се справи во зрелоста. Како родител, едноставно сте потребни незаменливо. А, кој не ужива во чувството дека е потребен?

Нови предизвици секој ден

Со децата секој ден се соочувате со нови предизвици. Никогаш не можете однапред да кажете што ќе донесе новиот ден. Можеби детето ќе ве изненади со волшебно изработен цвет? Можеби го оставате детето сам во собата две минути и потоа е светло насликано од горе надолу? „Воспитувањето деца е напорна работа | Образование " продолжи да читаш

Роденден повторно

„О, боже, утре е највозбудливиот ден во мојот живот ... повторно. Како и секоја година кога ми е роденден. “Многу родители веројатно го слушаат ова барем еднаш годишно, ако имаат само едно дете. Ако има неколку деца, оваа реченица може да се слуша почесто. Како и да е, тоа ќе биде највозбудливиот ден во вашиот живот.

Не станува полесно со годините

Giftsе има подароци, или што сакаат или што не сакале. Во најдобро сценарио, с still уште ќе има сјајни очи затоа што не го очекуваа тоа.

Подароци за роденден
Подароци за роденден - Слика од Пиксабеј

Уште добро се сеќавам кога бев училишно дете. Сакав велосипед. Моите родители само рекоа: „Можете да посакате многу, дали ќе ги исполниме вашите желби е отворено прашање“.

Имав одлично детство, но моите родители не беа навистина богати и како дете немав идеја што ќе чини велосипед.

Во секој случај, моите идеи се чини дека беа утопистички, затоа што ја изразив мојата желба, но всушност уште од самиот почеток мислев дека никогаш нема да добијам велосипед. На крајот на краиштата, имаше и помали барања на списокот со мои желби. „Повторно роденден“ продолжи да читаш