Како да ја пронајдете вистинската градинка

Монтесори, двојазична или прилично интегративна детска градинка? Изборот на вистинската градинка е далеку од лесен за многу родители. Ова делумно се должи на фактот дека е тешко да се најде вистинскиот за вашето дете поради мноштвото образовни концепти. Од друга страна, постои право на слободен избор на градинка во Германија, но тоа не значи дека местото во посакуваната насока е бесплатно.

Не е детска игра - вака ја наоѓате вистинската градинка

Освен тоа, како мајка или татко, треба да ги знаете критериумите со кои можете да го препознаете квалитетот на дневниот центар.

Започнете рано во потрага по вистинската детска градинка

Мајка со ќерка со маска за карневал
Изборот на вистинската градинка

Ако вашето дете треба да посетува детска градинка на возраст од три години, регистрирањето обично се одвива помеѓу јануари и март. До април ќе бидат испратени прифаќања или откажувања. За приватните или црковните институции, роковите може малку да се разликуваат од оние во општинските детски градинки.

Дали ќе ги споделите со вашето дете пред туѓа нега на роденден во центарот за дневен престој, затоа што сакаат да влезат во професијата што е можно побрзо, треба да почнат да ви пребарување, но барем да 12 15 месеци пред да започнете со работа на почетокот.

Меѓутоа, пред да започнете активно да барате детска градинка, треба да размислите што е особено важно за вас во грижата за вашето дете. Има смисла да се разгледа и карактерот на вашето дете. Срамежливи и задржани деца, кои претходно имале мало искуство со надворешна нега, се во добри раце во мали институции со постојани групни припадности.

Карактерот на вашето дете може да биде клучен за изборот на вистинската градинка

Ако вашето дете покажува големо истражување, на пример, детска градинка со отворен концепт е доведена во прашање. Покрај тоа, како родител, треба да размислите кој образовен фокус е важен за вас. Секоја детска градинка денес работи според одреден концепт. Често, концептот може да се гледа на веб-страницата на соодветната институција или е достапен за преземените заинтересирани родители.

Многу детски градинки се фокусираат на промовирање на физичка активност или музичко образование. Освен тоа, постојат двојазични детски градинки или оние со педагошки пристап, како Монтесори или Валдорф. Верското образование и поврзаното посредување на христијанските норми и вредности се особено важни за деноминациони институции.

Дознајте за постапката за распределба на просторот

Не само секоја држава, туку секој град може сам да одлучи како ќе бидат доделени места за градинки. За општинските институции, обично можете да ја наведете вашата омилена градинка во формуларот за регистрација. Предност најчесто се дава на деца на самохрани родители. Меѓутоа, во зависност од големината на толпата, административните власти треба да ви понудат место во друга градинка близу до местото каде што живеете. Не постои законско право на место за згрижување во одредена институција. Сè што треба да се направи е да се осигура дека сите деца се земени предвид кога ги поставуваат местата.

Користете ја можноста за стажирање и доверба во чувството за стомакот

Дури и најдобриот педагошки концепт е од мала вредност ако квалификуваната личност не успее да ја спроведе во секојдневната практика.

Да ја искористите секоја можност лично да ги разгледувате објектите за кои станува збор. Направете забелешка пред аспекти за кои сте особено заинтересирани и да се распрашате на локално ниво. Со оваа информација, подоцна можете подобро да ја споредите секоја установа и да ја дадете најдобрата одлука за вашето дете.

Затоа, бидете сигурни дека ќе ги доведете своите деца кога ќе ги разгледате поединечните објекти: веднаш ќе забележите дали вашата ќерка или нејзиниот син се чувствува добро и добредојдена во градинка или не. Вториот аспект секогаш треба да има највисок приоритет во изборот на градинка.

Децата се сликаат со наставник во градинка
Фенси градинка

Добра детска градинка може да се препознае од фактот дека преовладува топли атмосфери и дека децата и родителите се ценети со ценење. Интеракцијата помеѓу образовниот персонал исто така треба да биде хармонична. Добра педагошка работа во градинка секогаш зависи од степенот до кој соработува соработката во рамките на тимот.

Тоа се рече, транспарентноста е важна. Институција во која вашето дете е згрижено влегува во образовно партнерство со вас. Ова значи дека, како родител, работите со градинка за најдобро да го придружувате и да го поддржувате развојот на вашето дете. Затоа, прашајте ги можностите, како родителите можат да придонесат во детската градинка секојдневниот живот и да обрнат внимание со вашата посета на известувања и информации.

Последно, но не и најмалку важно, опремата на градинка не е неважна. Не мора секогаш да биде најновиот мебел, но добро одржуваниот и функционален ентериер е исто толку важен колку и педагошки значајни играчки. Во прилог на градежништвото. Материјалите за изработка и градежни материјали треба да бидат достапни игри на одборот, како и акции, сликовници и материјал за игри за играње улоги.

Бидејќи тригодишниците имаат различни потреби отколку децата од предучилишна возраст, не треба да недостасуваат соодветни услови за играње и учење, што треба да бидат прикажани. Исто така, дознајте што изгледа претшколската работа во секоја институција. Потребно е промовирање на финансирање во областите на концентрација, стекнување на јазик и пишување, самоорганизација и во областа на когнитивниот развој.

Во добра градинка, на сите ваши прашања треба да се одговори трпеливо и детално. Ако ова не е случај, треба да продолжите да барате: Добрата грижа за деца може да работи само ако сите страни дејствуваат во полза на детето, а вие како родител може да изградите доверба во некоја институција, како што е градинка.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.