Избор на вистинско училиште

На многу родители им е тешко да го изберат вистинското училиште за своето дете. Притисокот за изведување се зголемува, од друга страна, многу средни училишта и средни училишта имаат лоша репутација. Друг фактор на комплицирање е фактот дека нивото на изведба и подготвеноста за учење на десетгодишни деца не се нужно значајни во однос на следните години.

Кој вид на училиште е вистинскиот за вашето дете?

За време на пубертетот, на многу млади им е многу тешко да ги исполнат условите за академски перформанси - дури и оние кои беа вредни и амбициозни во основното училиште. Сепак, како родител, треба да направите избор. Подолу ќе најдете резиме на индивидуалните типови на училишта и објаснување на критериумите што треба да ги земете предвид кога ги давате своите размислувања.

Избор на вистинско училиште
Избор на вистинско училиште - © ikostudio / Adobe Stock

- Гимназиите се особено погодни за деца кои учат брзо и лесно, кои можат брзо да обработуваат нови информации и кои се мотивирани да ги интернализираат училишните содржини.

Од средношколците се очекува да можат добро да се организираат и да придонесат во училницата преку квалификувани прилози. Просечната оценка на извештајната картичка за четврто одделение не треба да биде полоша од 2,0 ако размислувате да посетувате граматика за вашето дете.

- Во средно училиште, вашето дете може да добие средно училиште конекција по 10-то одделение. После тоа, постои можност за завршување на стажирање или тренинг или алтернативно присуство на горното ниво на гимназијата. Ако не сте сигурни дали сакате да го ставите вашето дете под висок притисок да настапи во средно училиште, Realschule може да биде подобар избор за вашето дете.


Уште во 8-мо одделение, студентите треба да завршат пракса таму и на тој начин да имаат можност да се ориентираат во однос на нивните идни професионални кариери. Ако вашето дете страда од слабости во читањето и правописот или од дискалкулија, овој недостаток обично може да се надомести во средно училиште.

- Не се сите средни училишта исти. Ако вашето дете тешко учи и има потреба од голема поддршка, тие се во добри раце во добро средно училиште. Користете ја отворената куќа за да разгледате подетално различни училишта и, пред сè, нивните концепти. Во многу средни училишта има целодневни понуди, помош за домашна работа и специјални понуди за совети за деца и родители. Работата на проекти на социјално поле е исто така честа појава во многу училишта. Сепак, пред сè, добрата соработка и комуникација меѓу учениците, наставниците и родителите е важна.

- Ако сакате да ги задржите сите можности за вашето дете, регистрирајте ги во сеопфатно училиште. Местата таму се многу барани затоа што студентите можат да ги постигнат сите степени. Во зависност од нивната изведба, вашето дете ќе биде поделено во хомогени групи за учење од главните предмети и може да работи низ материјалот со свое темпо. На овој начин, ниту едно дете не останува патно и не постои ризик да мора да го напушти училиштето поради недоволни перформанси.

- Ако вашето дете има дијагностицирана попреченост во учењето или попреченост што влијае на неговите / нејзините академски перформанси, посетувањето на специјално училиште е дефинитивно опција. Сепак, сè повеќе училишта се фокусираат на вклучување во нивниот училишен профил. На овој начин, сите деца можат да учат заедно, без оглед на нивните таленти или физички барања. Сепак, нема право на такво училишно место. Други училишта со посебен училишен профил се училиштата Монтесори или Валдорф.

Кога одлучувате кое училиште да го изберете, секогаш треба да ги имате предвид и советите на наставникот во основно училиште и желбите на вашето дете. Ако вашиот син или ќерка добие препорака за средно училиште, сеуште можете да го пријавите вашето дете во граматичко училиште. Во повеќето сојузни држави, тестот или пробната лекција мора претходно да се завршат. Сепак, одлуката дали вашето дете ќе биде примено, останува на соодветното раководство на училиштето.

Haben Sie Fragen oder Anregungen? Oder Kritik? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас.

 


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.