Дали мора да имате сметка за деца?

Денес, кога каматните стапки се на историски ниско ниво од банкарската и финансиската криза од 2007 до 2009 година, родителите се прашуваат која форма на инвестиција треба да ја изберат. Одамна поминаа деновите кога добивавте четири до пет проценти за штедни сметки и заштедите значително се зголемија. Отворањето сметка за дете има смисла во секој случај, или поради оваа ситуација.

Сметка за деца

На крајот на краиштата, никогаш не е рано да научите како да ракувате со пари.

Дали сметка за деца навистина има смисла?
Веќе имате сметка за деца? - Слика од Бруно / Германија од Пиксабеј

За американскиот нафтен милијардер Jeanан Пол Гети, кој беше сопственик на тогаш најголемата флота на нафтени танкери во светот, беше лесно да се зборува. Многу цитираната изрека „не зборуваш за пари, ги имаш“ доаѓа од него.

Сепак, оваа стратегија може да биде поразителна за децата. Кога станува збор за справување со пари, родителите е подобро да се држат до мотото „Што Ханс не учи, Ханс никогаш повеќе не учи“.

Со детска сметка, потомството учи да се справи со пари без голем ризик. Дури и мали деца се занимаваат со оваа тема на разигран начин додека играат во самопослуга.

Има смисла да се отвори сметка за дете од околу 7-годишна возраст. Потоа, младите развиваат чувство за правила и веќе научиле за основната аритметика во училиште.

Многу експерти препорачуваат редовно да им плаќаат џепарлак на децата откако ќе започнат со училиште. Целиот или дел од тоа може да се уплати на сметката на детето. Со детска сметка, момчињата и девојчињата учат да се занимаваат со пари на реален начин.

И бидејќи веројатно многу малку од нас се финансиски генијалци со потребната предвидливост, можете да добиете преглед на Интернет кои понуди се достапни бесплатно Сметка за деца исто така кај други кредитни институции и не само кај локалните банки и штедилниците.

Нејзините родители не ја примаат својата плата во готово, туку наместо тоа во тековна сметка. Родителите едноставно ги префрлаат џепарлаците на сметката на детето, а подароците за пари од роднини за Божиќ, родендени или други прилики одат директно на нив.

Со детска сметка, децата учат дека поголеми инвестиции можеби нема да можат да се направат веднаш. Досадна тема за парите во домаќинството на крајот доаѓа кај секого. Бидејќи родителите, исто така, ставаат одредена сума настрана секој месец за да можат да купат нов автомобил или да го финансираат следниот семеен одмор.

Сметка за деца е современа варијанта на книгата за штедење

Сепак, парите не се дома, но се управуваат во банка. Ако на младите им треба одредена сума, таа може да се откупи на шалтерот на банката или често со службената картичка во фоајето. Ова го намалува ризикот од спонтани набавки затоа што треба да одат во банка пред да купат. Ризикот е мал со детска сметка, бидејќи нема пречекорување.

Друга предност е што децата се запознаваат со Интернет надвор од нивните активности за слободно време. Обично се користи за играње игри, слушање музика или за одржување на социјални контакти.

Детската сметка дава увид во светот на возрасните: варијанти на банкарство преку Интернет им овозможуваат на младите да го проверат билансот на нивната сметка. Ако родителите дадат согласност, можни се и трансфери преку Интернет.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

2 размислувања на тема „Сметка за деца, дали треба да биде тоа?“

  1. Wann das kid für ein eigenes Girokonto bereit ist, entscheiden immer die Eltern am anhand der Entwicklung des Sprösslings, von daher sehe ich da keine grundsätzlichen Bedenken.

    Der Verband für Deutsche Kreditwirt­schaft empfiehlt, dass kider ab zwölf Jahre in aller Regel die Fähigkeit besitzen, eigenverantwortlich über ihr eigenes Geld zu bestimmen. Vielleicht ist das ein Richtwert,

    Die Eltern könnten das Taschengeld regelmäßig mit Hilfe eines Dauerauftrags auf das Girokonto des kides überweisen und so lernen diese den Umgang mit dem Girokonto und Karten.

  2. Ich bin dabei hin- und her gerissen. So ein Konto im kidesalter kommerzialisiert das Thema gleich wieder. Andererseits kann man nicht früh genug, den Umgang mit Geld lernen.

    Ich persönlich fände es wichtiger, wenn man das Thema Geld, Wirtschaft, Finanzen – wie immer man es auch nennen will – auch als Thema in der Schule aufnehmen würde.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.