Отровни растенија во градината и станот | Наздравје

Тие често се убави и ги красат нашите станови и градината - отровни растенија, грмушки и бобинки. Обично безопасно за животните, но често опасно по живот за луѓето.

Отровните растенија како извор на опасност во куќата и градината

Според студиите, отровните несреќи предизвикани од растенија и бобинки се на трето место.Овој застрашувачки факт треба да ги предупреди родителите и да осигури дека тие ќе се справат малку потемелно со предметот на отровни растенија пред да се случи трагична несреќа.

Отровните растенија како опасност, особено за децата
Бела Божиќна роза - отровни растенија како опасност, особено за децата

Бидејќи децата се природно curубопитни и сакаат да допираат и ставаат во уста сè што е ново за нив и изгледа примамливо, од родителите е малку веројатно секогаш да знаат каде е детето и што ставаат во устата.

Особено во слободно достапни зелени површини, како што се игралишта и паркови, каде што децата сакаат да се дружат, опасностите често се наоѓаат во грмушките. Тука родителите не треба да ги оставаат своите деца без надзор и најдобро е претходно подобро да ги разгледаат областа и да ги информираат децата директно за соодветните растенија.

Во принцип, скоро сите растенија во куќата и градината се несоодветни за потрошувачка

Не сите растенија доведуваат до сериозно труење, но дури и мали количини се доволни за да предизвикаат повраќање и дијареја. Некои растенија содржат и отрови кои можат да имаат непријатни последици за кожата доколку се допрат само и можат да предизвикаат мали изгореници, на пример.

Во најлош случај, сепак, некои растителни отрови може да доведат до смрт, бидејќи особено детските тела сè уште немаат доволно одбранбени механизми за навремено да го расипат или излачат отровот.

За да се избегне ова, за доброто на своите деца, родителите треба да избегнуваат секакви отровни украсни растенија и грмушки во нивните домаќинства.

Истражување на Интернет или книги за спецификација

Ако родителите не се баш сигурни кои од градинарските растенија или растенијата во саксии навистина можат да предизвикаат штета во сопственото опкружување, треба да добијат водич од книжарницата. Или направете истражување на Интернет и користете слики и описи за да поминете низ сопствената популација на растенија и да ги отстраните сите отровни растенија што можат да бидат присутни.

Секој што планира сопствена градина, треба да се воздржи од сите растенија и грмушки, кои се на списокот на отровни растенија од самиот почеток.

Вклучете ги децата во градинарството

Исто така може да биде корисно да се работи градинарска работа со децата, под услов тие да се на одредена возраст и да можат да ги разберат причините. На овој начин, родителите можат директно да ги информираат своите деца за опасностите и да им ги покажат соодветните растенија. Ова исто така ја зајакнува довербата на децата и им дава поинаква свест за природата и растенијата.

Во водичите, типичните отровни растенија и можните последици секогаш се опишуваат со многу детали и се истакнуваат со слики. Овие книги често се достапни во пријателски изданија за деца, што им олеснува на децата да разберат на разигран начин дека многу од разнобојното овошје и цвеќе со примамлив изглед се резервирани за животинскиот свет.

Едукацијата на децата навремено може да спречи многу несреќи со труење и да спаси животи. Децата треба да можат да го откриваат светот без страв, но исто така да научат дека може да има опасности во сите непознати.

Заклучок што да правам

Секој што има помали деца или планира да има деца, дефинитивно треба претходно да се занимава со предмет на отровни растенија, несакани ефекти и правилни мерки за прва помош, за да може да се однесува правилно во најлош случај. Ако детето случајно проголтало нешто отровно, третманот од страна на лекар е неизбежен. Најважно е секогаш да имате број со центарот за контрола на отров. Во овој случај, исто така е корисно да се знае кое растение го проголтало детето, бидејќи родителите можат да преземат точни мерки на лице место пред да пристигне брза помош.

Фотографии на избрани отровни растенија

Би сакале да истакнеме дека можеме да претставиме само мал избор на отровни растенија кои се особено опасни за децата. Забележете исто така дека СЕКОГАШ треба да консултирате неколку извори за да идентификувате растение, бидејќи изгледот на растенијата може да варира. Со кликнување на фотографија се отвора галеријата со фотографии:

Грмушка од Херкулес / огромна пајажина

Статуата на Херкулес е позната и под името iantинот Хогвид или Ноктот на мечката. Giantиновската пајажина потекнува од семејството на растенија од чадор и потекнува од Кавказ. Фабриката за прв пат се појави во Европа во 1985 година.

Iantиновска пајажина - грмушка Херкулес
Iantиновска пајажина - грмушка Херкулес

Herkulesstaude може да достигне големина до три метри. Постојното стебло е темно забележано и има фини влакна што се наоѓаат низ целата фабрика. Дијаметарот на стеблото е од два до десет сантиметри, во зависност од вкупната големина на растението. Зелените лисја на рибната ригуса генерално се долги еден метар. Релативно големите цвеќиња обично имаат дијаметар од 30-50 сантиметри.

Грмушка од Херкулес може да содржи до 80.000 2 индивидуални цвеќиња. Цветниот период е од јуни до крајот на јули. Белите цвеќиња имаат максимален дијаметар од XNUMX сантиметри и растат пошироко кон горниот дел. Бидејќи влакнестите бели лисја изгледаат многу слично на животните на мечките, на растението од оваа причина му беше дадено името нок на мечката.

Откако ќе се формираат слоевите на семето на плодовите, растението умира. Ако растението не созрее, лесно може да преживее неколку години. Семето на Herkulesstaude е високо способно да 'ртат со години.

Грмушката Херкулес не расте во кисела почва. Инаку, тоа е многу бавно и му треба само малку сонце за да преживее со години.

Гигантската пајажина содржи таканаречени фурокумарини, кои предизвикуваат кожни реакции по контакт со кожата. Дури и краток контакт со лисјата може да биде доволен за да предизвика кожата значително да се зацрвени. Во полоши случаи, меурчиња може да се формираат дури и на кожата. Овие се многу болни и лесно воспалени и можат да предизвикаат изгореници од прв и втор степен. Покрај иритација на кожата и плачливи плускавци, треска, проблеми со циркулацијата и потење исто така може да резултираат. Овие реакции можат да траат со недели.

Што да направите откако ќе контактирате со гигантската пајажина

Ливада ливче
Ливада ливче

Ако стапите во контакт со растението, треба темелно да ги измиете соодветните области на кожата со вода и сапун. Доколку се појавила иритација на кожата, треба веднаш да се консултирате со дерматологот за да може да се примени соодветен третман.

Ливада ливче

За разлика од џиновската трева, ливадската пајажина е родена во Европа. Iantиновска павлака се наоѓа првенствено на бреговите и рововите и претпочита да расте на влажна, лабава почва. Двете растенија изгледаат многу слично. Кога растението е младо, постои помал ризик од труење.

Амброзија во пораст

Амброзијата е вид на растение и се нарекува и амброзија. Овој вид не само што се шири во Германија, туку и низ цела Европа.Цветниот период е помеѓу јули и октомври, но поленот може да предизвика алергии.

Но, не е толку лесно да се препознае растението амброзија. Луѓето се главно одговорни за зголемувањето на ширењето кога местата за хранење на птици (како што се топчести топчиња) се поставуваат во зима.

Амброзија
Амброзијата е тешко да се идентификува

Во пролет, садниците лежат на земја, а семето е сè уште способно да 'ртат години подоцна. Семето на амброзијата е во семето на птицата, иако процентот е веќе значително намален во споредба со порано, но таквата мешавина не може целосно да се спречи. Дури и со пакување на кое е обележана етикетата „нема семе на амброзија“, остатоци сепак може да бидат присутни. Покрај тоа, машините во земјоделството можат да вртат семето во воздухот и со тоа да обезбедат нивно ширење.

Забележителни карактеристики на амброзија

Растението амброзија не е лесно да се препознае и нема ништо воочливо, па дури има и еден вид допелган, што е див морков и пелин. Ако листовите се зелени од долната страна и може да се види испакнато, влакнесто стебло, тоа може да биде амброзија. Соцветањето во растението Амброзија е прилично издолжено, додека во мугуртот е пирамидално.

Доколку постои голема несигурност, фотографијата од растението може да се испрати до централната канцеларија за известување во сопственост на многу федерални држави. Постојат постојни бази на податоци каде што се собира сè за ширење на растението. Особено хоби-градинарите можат да добијат информации тука за тоа како да се одбранат од ова многу тврдоглаво растение. Во меѓувреме, постои и канцеларија за известување од Државното Министерство за економија, каде целта е да се спречи ефикасното и организирано ширење на ова растение.

Точно ракување

Со цел ефикасно да се уништи растението амброзија, мора да се отстрани целосно заедно со корените пред вистинското цветање. Меѓутоа, ако разгранетата соцветие веќе се рашири, прво треба да се отсече стилот на цвеќето. Следниот чекор е коренот и треба целосно да се отстрани, бидејќи растението може да се обнови многу брзо. Во никој случај не треба да изберете органски отпад или компост за отстранување, бидејќи тоа може да се прошири. Вистински избор за уништување е остаток на отпад.

Амброзија има висок ризик од алергии

Со цел сигурно да се отстрани амброзијата од градината, во секој случај мора да се носат ракавици, во спротивно може да се појават осип на кожата. Ако веќе сте оптеретени со алергии, најдобро е целосно да го избегнувате растението, бидејќи здравствените ефекти на поленот можат да бидат многу значајни. Тешко дека постои друг таков силен предизвикувач на алергии во растителниот свет. Дури и мала концентрација во воздухот може да доведе до алергиска концентрација. Страдачите од алергија на сено треска можат нормално да дишат слободно од август наваму, но бидејќи растението амброзија продолжува да го дистрибуира својот полен до септември, сè уште постои високо ниво на предупредување за страдалниците од алергија.

 

Дали имате какви било прашања, предлози или критики? Дали барате цртеж од вашата фотографија? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас.