Хумор - слики со смешни изреки

Еден мудар цитат од Јоаким Рингелнатц гласи: „Хуморот е копче што спречува јака да пукне.“ Со одредена унца хумор, секогаш е можно да се помине низ животот позитивно и во некои тешки ситуации со насмевка, или почесто со срдечна смеа за совладување.

Смешни слики со смешни изреки

Како по правило, нашите најмлади деца се смеат многу почесто и повеќе отколку возрасните од детството. Со секојдневни проблеми, насмевката може да замрзне.

Кои се шегите во секој случај?
Шеги и хумор - © Ден Раси / Adobe Stock

Докажано е дека смеењето е здраво и промовира позитивно размислување. Дури и ако не изгледа како да има за што да се смееме сега, вреди да се проба.

Да ги проширите аглите на устата и да ја проширите устата и да се насмевнете, па дури и да ја отворите устата и да испуштите звуци од буцкање, е исклучително добро за душата. Кој веќе не доживеал дека стојат пред сопствениот одраз и жестоко гледаат во себе. Штом мускулите што се смеат се напнати, лицето се осветлува и веднаш изгледа многу попријателски.

Среќната личност автоматски се појавува поубава и полична за другите. Докажано е и дека дури и вештачки предизвиканата насмевка доведува до подобро расположение. Затоа е важно никогаш да не ја изгубите смислата за хумор и да се навикнете на позитивно размислување и широко смеење за подобар квалитет на живот:

Со кликнување на фотографија се отвора галеријата со фотографии:

Повеќе страници за хумор

Германски идиоми смешни на англиски
Германски идиоми смешни на англиски

Вели овците на косилки
Овците околу косилката велат: "Мах!" Им коси косилката на овците: "Јас нема да дозволам да нарачате ништо!"

Snuggly и Yawny
Смешни цртани филмови со Snuggly и Yawny

Што е всушност шега и што е ова „смешно“ за кое сите мислат дека е толку добро?

Шегата е неизоставен дел од секојдневниот и социјалниот живот и се смета за симбол на човечката смеа. Скоро секој знае барем една шега и никој не може сериозно да обедини дека кажувањето или дури и слушањето добра шега носи многу пријатели и задоволство во животот. Но, што точно е шега? Ова се мислите што барем луѓето ги мислат, иако одговорот на ова прашање сигурно содржи многу интересна и прониклива перспектива.

Јасно објаснување на поимот во смисла на утврдување на дефиниција за шегата е исклучително тешко, бидејќи дефиницијата зависи од соодветната гранка на науката, особено од лингвистиката, етнологијата и психологијата, кои ја сметаат шегата како предмет на истрага. Сепак, и покрај овие научни разлики, шегата генерално може да се дефинира со следнава реченица: Шегата е структуриран измислен наратив со неочекуван и изненадувачки крај како стимул за смеа кај слушателот и читателот. Оваа општа дефиниција се заснова првенствено на филозофскиот поим за шега, бидејќи на шегата се гледаше од една страна како чувство на забава, а од друга страна како интелектуална вештина на раскажување во врска со поврзаноста на спротивставените идеи со помошта на јазична асоцијација. Ова разбирање на содржината на шегата се рефлектира и во потеклото на зборот, имено во европскиот среден век шегата била наречена „ди визе„И во суштина значи вродена умност и моќ на мислата на човечкиот ум да произведува информативни и зачудувачки споредби и метафори. Дури во 19 век се случи денешната контекстуализација на содржината за да го разбереме поимот шега.

Градежна структура на шега

Структурата на шегата може да се расчлене на вкупно четири основни компоненти. Екзордиумот како карактеризација на текстот како шега од нараторот, изложувањето како приказ на суштинската информација за ситуацијата и / или лицето (лицата) во контекст на дејството, компликацијата како претстава за дејството на ситуацијата и / или лицето (лицата) и можноста за толкување на ова дејство како очигледно единствено можно толкување и создавање на понатамошна, занемарена можност за толкување на ова дејство, линијата на удирање како изненадувачки и неочекуван крај на нарацијата и откривање на занемареното можно толкување.

Цел на шега

Основната цел на шегата се реализира со помош на нејзината неочекувана и изненадувачка завршница и служи како стимул за смеа кај слушателот и читателот. Како резултат на смеата, како најважно вродено емоционално изразно однесување на луѓето, како и физиолошките, биохемиските и невролошките процеси во мозокот и мускулите на лицето, е израз на симпатија и меѓусебно разбирање и на тој начин се реализира ефект што го ограничува конфликтот во човечкиот соживот. Покрај тоа, психологијата потврдува уште три цели; имено, задоволување на агресивните и непријателски норми кои вообичаено треба да се потиснат поради постојните правни и социјални норми, задоволување на желбата за разговор и слушање на забранети теми што можат директно да се решат во шега и задоволство на еден човек инстинкт за игра во смисла на сопствено претставување пред други луѓе.


Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.