Карти на региони во Италија

Училишното знаење и општото знаење се такво нешто. Понекогаш всушност ви се поставуваат многу едноставни прашања, а потоа, срамно, не го знаете одговорот. И, секако, воопшто кога станува збор за соседните земји или за класичните земји за одмор.

Кои се имињата на регионите во Италија и главните градови?

Еве го одговорот заради регионите: Италија е поделена на 20 региони со следниве престолнини:

регионотИталијанско имеКапитал
АбруцоАбруцоЛ Аквила
Долина на АостаValle d'AostaАоста
АпулијаПуљаБари
БазиликатаБазиликатаМоќ
Емилија Ромања-Емилија Ромања-Болоња
Фриули Венеција GiулијаФриули-Венеција ЏулијаТрст
КалабријаКалабријаCatanzaro
КампанијаКампанијаНеапол
ЛациоЛациоРим
ЛигуријаЛигуријаGenенова
ЛомбардијаЛомбардијаМилан
БрендовиМаркеAncon
МолизеМолизеКампобасо
ПиемонтPiemonteТорино
СардинијаСардинијаКаљари
СицилијаСицилијаПалермо
ТосканаТосканаФиренца
Трентино-Јужен ТиролТрентино-Алто АдигеТрент
УмбријаUmbriaПеруџа
ВенетоВенетоВенеција

Карта на регионите и провинциите во Италија

Нашата мапа на Италија ги покажува италијанските региони со италијански имиња, како и германскиот превод. Кликнете на мапата на Италија за да ја зголемите:

Карта на Италија со региони

Карта на Италија со региони

Кои се соседните земји на Италија?

Шест земји се граничат со Италија. Следните соседни земји се граничат со Италија:

  • северно од Австрија и Швајцарија
  • во западна Франција
  • во источна Словенија
  • Сан Марино и градот Ватикан се целосно опкружени со италијанска територија

Повеќе мапи на Италија

Карта на Италија со региони без имиња
Карта на Италија со региони без имиња
Мапа на Италија за да се дизајнирате сами
Мапа на Италија за да се дизајнирате сами

 

Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!