Читањето ги промовира јазичните вештини и апсорпцијата на знаењето

Во принцип, нашиот секојдневен живот претпоставува дека можеме да читаме и пишуваме без тоа да биде од суштинско значење за опстанок. Насекаде сме опкружени со натписи кои сакаат да не информираат повеќе или помалку. Дури и децата го забележуваат ова многу рано, бидејќи тие се природно curубопитни и испитувачки, но долго време не можат да сторат ништо со многу букви и зборови.

Зошто се важни детските книги и читањето?

Сепак, читањето не мора секогаш да значи да се читате сами. Ова исто така вклучува и читање на глас, кое треба да започне долго пред училиште или кратко време по породувањето.

Читајте заедно на глас и читајте детски книги
Читање на глас и читање детски книги заедно - © Дан Раси / Adobe Stock

Колку порано започнете да читате, толку побрзо навиките и ритуалите можат да се вкоренат. Читањето автоматски станува многу суштински и природен дел од животот. Колку е поприродно читање за децата во секојдневниот живот, толку е поголема шансата подоцна да станат добри читатели.

Основен услов за читање од страна на децата е можноста да слушаат. Ова веќе се развива во првите месеци од животот, бидејќи основата за јазикот е веќе поставена во овој период.

kiderbücher können bei der Entwicklung der Sprache eine große Unterstützung sei. Dies fängt bereits mit den ersten Bilderbüchern an. Durch das gemeinsame Betrachten der Bilder mit zusätzlichen Bemerkungen, Erklärungen oder Geschichten, beginnt bereits der Lernprozess.

Damit ist das Fundament für das spätere Lesen bereits gelegt. Dieses wird im Laufe der Zeit dann immer weiter ausgebaut, indem die Texte allmählich länger werden und die Bilder immer weiter in den Hintergrund treten.

Зошто книги за деца?

Neben der Entwicklung der Sprache, fördern kiderbücher gleichzeitig von Beginn an die Allgemeinbildung. Das fängt schon bei den ersten Bilderbüchern an, indem zunächst einfache Gegenstände abgebildet und erklärt werden. Mittlerweile gibt es für jedes Lesealter und über beinahe jedes Thema passende kiderbücher, die auch größere Zusammenhänge in leicht verständlicher Sprache und durch zusätzliche Bebilderung erklären.

Веднаш штом децата ќе започнат да читаат за себе, им се достапни специјални детски книги. Овие често се делат на книги за првпат читатели или за одредена возраст за читање. Големината на фонтот и текстот се прилагодени на соодветната возраст. Меѓутоа, важно е дека читањето треба да се гледа што е можно поприродно во оваа фаза од животот и претходните ритуали, како што е читањето на глас пред да заспиете, не одеднаш престанат, туку повторно се интегрираат.

Детските книги не се важни само за учење читање и пишување. Тие се исто така важен дел од раниот детски развој.

Lesen hilft sogar bei Mathe und Fake-News

Смисленото читање значи читање на текст и истовремено разбирање на истиот. Во првата година на училиште, децата прво добиваат алатки со себе, се зборуваат букви или зборови, се пишуваат и конечно се избираат. Се разбира, ова започнува од збор до збор.

Некои деца веќе можат да ја прочитаат секоја реченица - збор по збор - значајно во овој момент, но на други им е тешко. Ретко има навистина делумно нарушување во работата што треба да се третира. Во спротивно, доволно е да го обучите детето да разбира читање.

Родителите забележуваат колку е ова важно кога ќе започнат да работат на проблеми со зборови во математиката. Затоа што како овие треба да се решат брзо и правилно ако детето може да ги чита речениците на глас, но не разбира што да прави или само по третото читање? Истото важи и за секој друг училишен предмет!

Und was immer wichtiger wird: Lesen und das damit einhergehende Aufsaugen von Wissen hilft später dabei, Fake-News und Unwahrheiten zu erkennen und besser beurteilen zu können.

Повеќе страници за читање и читање на глас

Das Thema Lesen und Vorlesen ist vielschichtig und hat mehrere Komponenten, warum Lesen wichtig ist.  Со кликнување на фотографијата се отвора саканата страница:

Читајте заедно на глас и читајте детски книги
Vorlesen fördert Sprachvermögen

Читањето на глас е важно за развојот на детето
Читањето на глас пренесува чувство на сигурност

Добра ноќ прочитајте гласно приказна
Vorlesen beruhigt vor dem Einschlafen

Смислено читање
Sinn erfassendes Lesen hilft auch bei Mathe

Бесплатни кратки раскази за читање на глас
Раскази за читање на глас

Боење страници за деца бесплатно - coloringpagesXNUMX.com
Дали читањето бајки е сè уште релевантно?

Песна за деца
Песни за деца

За што се користат цитатите?
Збирка цитати

Боење страници за деца бесплатно - coloringpagesXNUMX.com
Teekesselchen spielen

Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.