Најдете градинка

Монтесори, двојазичен или повеќе сакате интегративен? Не мора детска игра - ова е како да се најде вистинската градинка. Да се ​​избере вистинската градинка за многу родители е сè друго освен лесно. Од една страна, ова се должи на големиот број на образовни концепти што го отежнуваат наоѓањето на вистинскиот за вашето дете.

Побарајте ја вистинската градинка рано

Од друга страна, има право на слободен избор на градинка во Германија, но тоа не значи дека има и слободно место во институцијата по ваш избор. Освен тоа, како мајка или татко, треба да ги знаете критериумите според кои можете да го идентификувате квалитетот на дневниот центар.

Пронајдете ја вистинската градинка
Пронајдете ја вистинската градинка - © Robert Kneschke / Adobe Stock

Ако вашето дете треба да посетува градинка од тригодишна возраст, регистрациите обично се одвиваат помеѓу јануари и март. Прифаќањата или одбивањата ќе бидат испратени до април. Во приватни или црковно установи, роковите може да се разликуваат малку од оние во општинските градинки.

Ако сакате вашето дете да се грижи во дневен центар пред нивниот трет роденден затоа што сакате да се вратите на работа што е можно поскоро, треба да започнете со пребарувањето рано, но најмалку 12 до 15 месеци пред да започнете со работа.
Сепак, пред активно да барате градинка, треба да размислите што е особено важно за вас кога се грижите за вашето дете.

Логично е да се земе предвид и карактерот на вашето дете. Срамежливите и резервирани деца кои досега имаа мало искуство со надворешна грижа за деца се во добри раце во мали институции со постојано членство во групата. Ако вашето дете покажува голем ентузијазам за истражување, градинка со отворен концепт е опција.

Како родител, треба да размислите и кој педагошки фокус е важен за вас. Секоја градинка денес работи според одреден концепт. Концептот често може да се гледа на веб-страницата на соодветната институција или е достапен за преземање од заинтересираните родители.

Многу градинки се фокусираат на промоција на физичка активност или на образование во уметноста. Освен тоа, постојат двојазични дневни центри или оние кои спроведуваат специфичен педагошки пристап, како што се педагогијата Монтесори или Валдорф. Верското образование и поврзаната комуникација со христијанските норми и вредности се особено важни за институциите на апоени.

Дознајте за постапката за доделување места

Не само секоја сојузна држава, туку и секој град може сам да одлучи како се распределуваат местата во градинките. Во случај на општински институции, обично можете да ја наведете вашата претпочитана градинка во формуларот за регистрација. На децата на самохрани родители обично им се дава предност.

Сепак, во зависност од тоа колку е голема толпата, административните органи го задржуваат правото да ви понудат место во друга градинка близу до вашето место на живеење. Нема законско право на место за згрижување деца во одредена установа. Треба само да се осигури дека сите деца се земени предвид при доделување места.

Искористете ја можноста да седнете и да верувате во чувството на стомакот

Дури и најдобриот образовен концепт е од мала вредност ако специјалистите не успеат да го применат во секојдневната пракса. Затоа, искористете ја секоја можност лично да ги разгледате предметните објекти. Однапред запишете ги аспектите што ви се од посебен интерес и прашајте за нив на лице место.

Можете да ги користите овие информации за подобро да ги споредувате индивидуалните објекти едни со други подоцна и да донесете најдобра одлука за вашето дете. Бидете сигурни дека ќе го носите потомството со вас кога ќе разгледате одделни објекти: веднаш ќе забележите дали вашата ќерка или син се чувствуваат пријатно и добредојдени во градинка или не. Последниот аспект секогаш треба да има најголем приоритет при изборот на градинка.

Добрата градинка можете да ја препознаете со фактот дека има топла атмосфера и дека децата и родителите се третираат со благодарност. Интеракцијата помеѓу образовните специјалисти исто така треба да биде хармонична. Добрата педагошка работа во градинка секогаш зависи од степенот до кој работи тимот.

Со ова, транспарентноста е важна. Институција во која се грижи вашето дете склучува партнерство за родители со вас. Ова значи дека вие како родители работите заедно со градинката со цел да го поддржите и поддржите вашето дете во неговиот развој што е можно подобро. Прашајте се за можностите како родителите можат да се вклучат во секојдневниот живот во градинка и обрнете внимание на известувањата и информативните ливчиња кога ќе ја посетите.

На крај, но не и најмалку важно, опремата во градинка не е неважна. Не мора секогаш да биде најнов мебел, но добро згрижената и функционална гарнитура е исто толку важна како и едукативните играчки. Покрај градежништвото. Треба да бидат достапни ракотворби и градежен материјал, како и додаток на материјал, сликовници и материјал за игри за игри со улоги.

Бидејќи тригодишниците имаат различни потреби од децата од предучилишна возраст, треба да има можности за игра и учење соодветно на возраста што треба да ви бидат прикажани. Исто така, дознајте како изгледа работата во предучилишна возраст во секоја институција. Понудите за финансирање во областите на концентрација, стекнување јазик и пишување, самоорганизација и во областа на когнитивниот развој се важни.

Во добра градинка, на сите ваши прашања треба да одговорите трпеливо и детално. Ако не е така, треба да продолжите да барате: добрата грижа за децата може да работи само ако сите вклучени постапуваат во најдобар интерес на детето, а вие како родители можете да изградите доверба во институција како градинка.

Haben Sie Fragen oder Ideen? Oder Kritik? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.