Зошто децата треба да играат

Децата го тренираат својот мозок уште од детството. Оваа изјава нè прави свесни за тоа колку е важна играта за децата. Бебињата веќе уживаат во звукот на мобилниот телефон и се восхитуваат на неговото лулање над креветчето. Тие ја перцепираат својата околина со сите свои сетила и се обидуваат што побрзо да ги имитираат движењата на нивните родители на креветот. Детето учи со сите свои сетила и мозокот продолжува да се развива.

Зошто е толку важно играњето со родители и со други деца?

Колку детето станува поактивно, толку повеќе се обидува да ги имитира родителите. Сите предмети се интересни за дете и тие ќе тестираат толку многу можности за кои се способни.

Почнувајќи со поставување и тропање на чаша, повторно поставување и туркање во агол, сè е можно. Колку е постаро детето и колку повеќе се развива неговиот мозок, толку поблиску е да се игра, или она што возрасните го разбираат од него.

Зошто играта е толку важна за децата
Зошто играњето е толку важно за децата - © Dan Race / Adobe Stock

Градењето бедеми со градежни блокови помага во развој на моторните вештини и координација на раката и окото. Туркање автомобил и удар во книга формира дополнителни синапси во мозокот.

Детето гради знаење што сè уште не го разбира, но го поставува темелот за подоцнежен, посвесен живот. Со секоја нова игра и секоја нова можност што ја отвора детето, нивното разбирање за околината се зголемува. Кога ќе достигнат точка да разберат што прават и имитацијата на нивните родители да добие поголеми форми, следува следниот чекор.

Време со акција и реакција

Мајката зема тенџере и истура чај во чаша, таа го пие и ја става чашата назад. Детето се обидува да го симулира овој процес користејќи ја својата играчка. Внимателно ја следи мајката и ги имитира нејзините движења. Мозокот ги спојува врските заедно и создава мрежа на дејствување и реакција. На овој начин, детето учи повеќе од само да ги контролира своите моторни вештини.

Обидувајќи различни начини на гледање на она што мајката го направила, тој ќе го изостри фокусот и ќе ја подобри координацијата на рацете и очите. За да го направите ова, тој го фаќа предметот со рацете и устата ја испитува природата на предметот.

Играње со други деца

Играњето сам во првите години од животот му го даде на детето основното знаење за да може неговиот мозок да се развива. Поставени се темелите за неговиот понатамошен развој, неговите социјални вештини и неговата свесност. Мајките и татковците кои многу се занимаваат со своето бебе брзо откриваат колку е силна нивната основна доверба во нив.

Оваа основна доверба е дел од развојот на мозокот и му овозможува на детето да им верува на другите. Мозокот ја обработува оваа доверба и ја пренесува на сите возрасни. Промена во оваа трансфер се случува само преку искуствата што ќе ги има детето. Игри, дополнително ја разви својата основна доверба во близина на родителите, бидејќи наб becauseудувањето на родителите ја зајакна довербата на детето.

Во градинка, кога играат со други деца, а подоцна и на училиште, децата учат едни од други. Играњето заедно со децата им помага да разберат што е изгубено и како се воспоставуваат социјални контакти. Кавгите меѓу децата се нормални и наскоро стануваат минато бидејќи децата не само што учат свесно, туку и несвесно.

Играат заедно

Децата апсорбираат многу инциденти додека играат заедно без да бидат свесни за нив и дека дел од тоа е да заборават на кавга. Тие се караат и се согласуваат, децата учат да го кажуваат своето мислење за тоа, да прифаќаат и да простуваат други мислења.

Целиот развој на детето е поврзан со различните игри. Игри да играат сами и игри со неколку луѓе заедно, и го промовираат детето и се од голема услуга во развојот на детето.

Нека децата играат, тие учат и развиваат подобро, побрзо и тоа ги прави среќни.

Кога родителите играат со своите деца, тие ретко се наоѓаат соочени со прашањето зошто играта е толку важна за нивните деца.

Играјте - забавно, но и научете

Ова делумно затоа што тие сакаат да ги израдуваат своите деца, а делумно и затоа што е „нормално“. Сепак, играчките и игрите имаат далеку позначајна функција отколку само да ги зафаќаат малите и да ги забавуваат. Децата учат со играње.

Играњето е природен начин децата да се запознаат со својата околина, да ја разберат и самостојно да постапуваат по неа.

Без оглед дали е играње играчки, читање книга, правење музика или ракотворби, секоја игра исполнува важна функција во развојот на детето на свој начин.

Децата имаат вродена curубопитност и подготвеност да експериментираат. Тие се мали истражувачи и истражувачи од секој поглед. Ако гледате дете како игра, брзо ќе видите со каква висока концентрација и ентузијазам можат да се посветат на своите активности.

Не е важно дали градите нешто со градежни блокови или цртате обоени кругови и линии на лист хартија Децата често сакаат слободно да се развиваат во својата игра и да ја следат нивната неограничена имагинација. Нема ограничувања за разноврсноста на играњето. Без оглед на тоа што играат децата во моментов, секоја игра промовира дел од нивниот развој. Почнувајќи од креативност, преку јазик до независно стекнување на нови знаења.

Учење со играње

Иако на децата им се потребни предлози, структури и правила, тие се вистински мајстори во играњето и учењето што е особено важно за нивниот развој. Во игра, децата го запознаваат својот свет, на свој начин го дознаваат значењето на нештата, за што се користат и како работат.

Тие го изоструваат разбирањето за природата и обликот на разни предмети и ги промовираат нивните моторни вештини. Ова е случај, на пример, кога играте со кукли, градежни блокови, плишани животни и слично. Децата сакаат да ги чувствуваат, чувствуваат и вкусат работите што ги фасцинираат. Децата не сакаат само да гледаат и да им се објаснуваат. Сакате да искусите, препознаете, пробате и научите да се разберете себеси.

Научете чувство на одговорност на разигран начин

Одговорноста за себе и за другите е исто така јасна и интернализирана во играта. Кога децата ќе го земат со себе насекаде своето омилено плишано животно или омилена кукла, тоа покажува какво огромно чувство на одговорност има веќе детето.

Вашите полнети животни и кукли не се само особено популарни играчки, туку и полноправни членови на семејството за кои се грижат со посветеност и loveубов, и честопати исклучително добро. Тие им го пренесуваат на своите драги она што тие самите го учат од своите родители и поставуваат важни темели за подоцнежен соживот.


рекламирање

Ein Gedanke zu „Warum kider spielen müssen“

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.