Учење - враќање на училиште

Летните одмори се приближуваат кон крајот, а за многу деца наскоро започнува возбудливо ново поглавје во животот: Тие започнуваат со училиште. Ако ова се однесува на вашето дете, сигурно ќе откриете дека, иако тие со нетрпение го очекуваат овој пат, тие исто така имаат одредени стравови во нив. На крајот на краиштата, не знае точно што да очекува.

Ставете го училиштето во позитивно светло

За да имате успешен почеток во училишната кариера, мора да ги земете овие стравови од вашето потомство и да ги подготвите оптимално за големиот ден. Можете да дознаете како да го направите ова овде.

Прв училишен ден
Прв училишен ден - © Холгер Т.К.

Помислете на своите училишни денови: сигурно имаше учител со кој не можевте да се согласувате. Или предмет што ја мразевте. Во никој случај не смеете да ги пренесувате ваквите негативни спомени врз вашето дете. Наместо тоа, одземете ја неговата загриженост.

Претставете го училиштето како што треба: место каде што учите возбудливи работи секој ден и стекнувате многу нови пријатели. Ако вашето дете и пристапи на новата задача со позитивно чувство, ќе му биде многу полесно да научи. Подобро е да се справиме само со можни назадувања или не толку убави искуства само кога тие навистина се случиле.

Вежбајте го патот до училиште заедно

Не само самото училиште, туку и начинот да стигнете до него е нов и не е безбеден за вашето дете. Затоа, вежбајте го заедно во деновите пред да започнете со училиште. Важно е да му укажете на опасностите за вашето дете и да му покажете правилно однесување; Во исто време, сепак, мора да им пренесете дека имате доверба во нив и дека дефинитивно можат да се појават сами. Дури и ако оди на училиште со автобус, треба да му дадете одредени правила.

Исто така, прашајте го вашиот син или ќерка за неговата проценка. Децата не само што имаат своја перспектива за многу ситуации поради нивната големина. Дефинитивно треба да го земете предвид ова.

Набавете соодветен училишен прибор

Најважно е секако чантата. Треба да биде удобно за носење и, пред сè, што е можно полесно. Како и да е, тој мора да понуди доволно простор. Вашето дете често има потреба од многу книги и тетратки, особено во долгите училишни денови.

Говорејќи за тетратки: ќе мора да набавите и некои од нив. Дајте му на вашето дете бесплатен избор на дизајн, но проверете дали имате набавено од рециклирана хартија. Темата за заштита на животната средина станува сè поважна и така можете да им покажете на своите потомци дека секој мал придонес е од голема важност.

Треба да обрнете внимание и на еколошката компатибилност со боите. Ова значи нешто повисоки трошоци, но на крајот го штити и вашето дете. Пластификаторите содржани во ефтини бои се ништо друго освен здрави.

Уписите во училиште нека бидат посебни

Се разбира, добро снабдената училишна торба не треба да недостасува на големиот ден. Beе биде посебен привлечник за очи ако го направите заедно со вашето дете. Покрај скоро задолжителните слатки, вашиот син или ќерка треба да најдат и други мали подароци во нив - по можност со директна референца на училиште.

Бидејќи вашето дете ќе направи многу нови познаници во нивниот нов час, книгата за пријателство е многу соодветна. Сите соученици - вклучително и наставниците - можат да се овековечат во тоа со личен профил. Ова е одлична меморија за подоцна.

Како и да е, школувањето е голем настан за вашето дете. Покажете му дека е убаво и вашето дете да дојде на училиште. Фотографирајте како сувенир и покажете му на вашето дете колку сте горди на нив. Ова исто така помага да се осигура дека тие ја започнуваат својата училишна кариера без страв и со добро чувство.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.