Квиз за бајки | Играње и читање

Приказните од светот на бајките ги инспирираат децата исто како и нивните родители, бидејќи во овие приказни преовладува доброто, што за жал не е секогаш случај во реалниот живот. Во бајките гледачот може да види толку многу храброст, пријателство, морал, напнатост и исто така loveубов што може да му го одземе здивот. И нашиот квиз за бајки го поддржува овој ентузијазам за бајките.

Квиз за бајки за детски роденденски забави или градинка

Темите во бајките ги надминуваат границите на фантазијата и се јавуваат повремено во нашето секојдневно постоење, па затоа и успешната приказна за бајките продолжува до денес и ги инспирира луѓето кои сакаат да се стават себеси во светот на бајките.

Денес, бајките често се користат како образец за филмови, серии или книги, каде што тие обично се раскажуваат на сосема нов начин, но оригиналните верзии на бајките станаа класици во нашата историја и нудат можност да одговорат на многу поставени прашања .

Поради оваа причина, постои квиз за бајки со 25 прашања за светот на бајките, во кој е можно да го ставите вашето знаење за бајките низ неговите чекори. Што се случува со носот на Пинокио ​​кога лаже? Со кого останува Снежана по бегството?

Овие и повеќе прашања во врска со познати приказни од светот на бајките обезбедуваат материјал за овој разновиден квиз, кој може да се искористи за да го ставите на тест вашето знаење за бајките.

Овој квиз за бајки може, на пример, да биде забавна забава за детски роденден, каде што гостите можат да погодат и да зборуваат за бајките.

Квиз за бајки за деца - 25 прашања

Следниве прашања можете да ги испечатите бесплатно како PDF документ користејќи ја врската на крајот од оваа страница:

1) Wie wird Schneewittchen von ihrem Prinz zum Leben erweckt?

А) Со бакнеж
Б) Со волшебна флејта
В) Со песна
Г) Со будилник

Одговор: Принцот ја буди Снежана со бакнеж.

2) Кој лик од бајките би сакал да посети топка?

А) Црвенкапа
Б) Пепелашка
В) Снежана
Г) Рапунзел

Одговор: Пепелашка сака да оди на топка, што може да го стори со помош на добра самовила.

3) Кого сака да го посети Црвенкапа во шумата?

А) Соседите
Б) вашата баба
В) вашиот син
Г) Големиот лош волк

Одговор: Црвенкапа оди во шумата да ја посети нејзината баба.

4) Како работат повеќето џуџиња во бајките?

А) Како земјоделец
Б) Како пекар
В) Како ковач
Г) Како работник во рудник

Одговор: Во бајките, повеќето џуџиња работат во рудник за планини.

5) Што се случува со носот на Пинокио ​​кога лаже?

А) Станува сè помало
Б) Станува се поголемо
В) Се стеснува
Г) beе биде кружен

Одговор: Кога Пинокио ​​лаже, неговиот нос станува поголем.

6) Со кого ќе остане Снежана по нејзиното бегство?

А) Со трите мали свињи
Б) Со седумте џуџиња
В) Со стара вештерка
Г) Со добра самовила

Одговор: Снежана наоѓа засолниште со седумте џуџиња во шумата.

7) Кое животно го исполнува Црвенкапа?
А) Лав
Б) волк
В) Поларна мечка
Г) Тигар

Одговор: Црвенкапа наидува на лош волк кој сака да ја јаде.

8) In was für einem Haus lebt die Hexe bei Hänsel und Gretel?
А) Во подводна куќа
Б) Во куќа со джинджифилово
В) Во стаклена куќа
Г) Во дрвена куќа

Одговор: Вештерката внатре Hänsel und Gretel живее во куќа од джинджифилово.

9) Ein Wolf im Märchen zerstört zwei Häuser. Welche Tiere leben dort?
А) овци
Б) свињи
В) верверички
Г) јазовци

Одговор: Волкот ги уништува куќите на две свињи со разнесување на куќите. Волкот не може да ја уништи куќата на третата свиња бидејќи е направена од камења.

10) Како ги нарекувате ликовите кои се борат за добро во бајка?
А) херој / хероина
Б) маж / жена
В) гигант / вештерка
Г) џуџе / волк

Одговор: Херојот или хероината го отелотворува доброто во повеќето бајки.

11) Кој лик од бајките не е жена?
А) Рапунзел
Б) Снежана
В) кожа од рампелстилц
Г) Црвенкапа

Одговор: Ликот од бајката Рампелстилцкин не е жена, туку маж.

12) Која боја е косата на Рапунзел?
А) црвена
Б) црно
В) русокоса / златна
Г) кафеава

Одговор: Бојата на косата на Рапунзел е руса / златна.

13) Кој лик од бајките се претвора во дрвена кукла во личност?
А) Злобната кралица
Б) Рампелстилцкин
В) Пинокио
Г) Гретел

Одговор: Пинокио ​​првично е дрвена кукла, а потоа станува личност.

14) Welches Wesen kostete in Märchen manchem tapferen Ritter das Leben?
А) змеј
Б) Месечината
В) сирена
Г) Дрво

Одговор: Во бајките, витезите честопати се борат со голем змеј и многу витези се поразени во овие битки.

15) По што е познат Рапунзел?
А) За нивните долги реченици
Б) За нејзините долги нокти
В) За вашите долги трепки
Г) За нејзината долга коса

Одговор: Рапунзел е позната по својата долга коса.

16) Каде се случуваат многу бајки?
А) Во едно кралство
Б) Во подрум
В) Во зандана
Г) Во облаците

Одговор: Многу бајки се случуваат во едно кралство.

17) Кој треба да ја убие Снежана во шумата?
А) Витез
Б) Ловец
В) Предавник
Г) dуџе

Одговор: Ловџија добива наредба од Злобната кралица да ја убие Снежана во шумата.

18) Кој лик од бајките често ги исполнува желбите?
А) Бајката од бајките
Б) Волкот
В) Волшебното огледало
Г) овците

Одговор: Бама од самовила е одговорна за исполнување на желбите.

19) Со кое овошје е затруена Снежана?
А) Со круша
Б) Со цреша
В) Со портокал
Г) Со јаболко

Одговор: Снежана е отруена со јаболко од злобната кралица.

20) Што се Хансел и Гретел?
А) Најдобри пријатели
Б) брат и сестра
В) Две самовили
Г) Две кралства

Одговор: Хансел и Гретел се браќа и сестри.

21) Кој лик од бајките е познат по нивното палто со црвена качулка?
А) Злобната кралица
Б) Снежана
В) Црвенкапа
Г) Rumpelstiltskin

Одговор: Црвенкапа носи црвено палто со качулка.

22) Welches Tier wird in Märchen oft als Reittier genutzt?
А) Свињата
Б) Волкот
В) Коњот
Г) кравата

Одговор: Херои и хероини во бајките често го користат коњот како планина.

23) Кои женски ликови од бајките се главно злобни?
А) Принцези
Б) ќерки на Фармер
В) вештерки
Г) самовили

Одговор: Во бајките, вештерките се злобни во повеќето случаи.

24) Wie nennt man die Figur, deren Körper halb Fisch und halb Mensch ist?
А) Рампелстилцкин
Б) магично огледало
В) сирена
Г) змеј

Одговор: Телото на сирената е поделено на два дела затоа што долната половина на телото е риба-како, додека горната половина на сирена е човечка.

25) Што завршуваат повеќето бајки?
А) Прашален знак
Б) Среќен крај
В) Штит
Г) Ограда

Одговор: Повеќето приказни во светот на бајките завршуваат со среќен крај.

 

Квиз за бајки слободен за печатење

Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.