Книга за боење со броеви и букви

Дали вашето дете ќе ги научи првите броеви? И да ги научите првите букви? Ние нудиме боење страници со броеви и букви што децата од предучилишна возраст сакаат разиграно да ги доближат до првите броеви. Ова ги прави аритметиката и читањето забавно уште од самиот почеток!

Броеви за боење

Со кликнување на врската, страницата се отвора со соодветниот образец за боење:

Броеви од 1 до 10 страници за боење

еден

Броеви цифри 1-10 страници за боење

две

Боење на броеви на страници со цифри од 1 до 10

три

Броеви цифри 1-10 страници за боење

Четири

Боење на броеви / цифри на страници од 1 до 10

пет

Боење на броеви / цифри на страници од 1 до 10

шест

Боење на страници броеви / цифри од 1 до 10

седум

Боење на броеви / цифри на страници 1-10

Ахт

Боење на броеви на страници со цифри 1-10

Девет

Боење на броеви / цифри на страници 1-10

Десет

Боја во броеви 1-20

Броеви 1-20

 

Ausmalbilder Buchstaben – abc lernen

Со кликнување на врската, страницата се отвора со соодветниот образец за боење:

Писма за боење за деца

Боја со букви

Шаблонски букви за боење / големи букви

Голема буква

 

Потеклото на нашите броеви - изворот на целото знаење

Секој работел со нив барем на училиште и повеќето од нив ќе бидат со нив до крајот на животот - нашите бројки. Но, ретко кој се прашува: Од каде овие бројки? Од кого беа развиени и зошто? Одговорите се постари отколку што мислите.

Основното потекло на општите броеви се враќа неколку илјади години наназад.

Од каде потекнуваат нашите броеви?
Зошто арапски броеви? Од каде доаѓаат нашите броеви? - © meen_na / Adobe Stock

Сепак, не само „едниот“ број се развивал со милениуми. Како и кај јазиците, постојат различни низи на броеви. Значи, разликата се прави главно помеѓу римскиот и нашиот, арапските броеви.

Арапски или индиски броеви?

„Не користиме арапски броеви!“ На прв поглед, оваа теза навистина изгледа малку пресилна. Но, ако внимателно ја разгледате историјата, можете да видите дека нашите броеви се всушност арапски броеви. И, ако погледнете подетално, можете дури и да видите дека ова Арапските броеви се всушност индиски броеви. Оваа „мешаница“ се должи на Арапите. Тие ги донесоа индиските броеви во Европа, поради што ние денес ги нарекуваме нашите броеви. Двете варијанти се точни, индиската едноставно не е многу позната.

Нашите броеви наспроти римските броеви

Исто како што сите барем работеа со броеви во училиште, некои исто така ќе стапат во контакт со римските броеви. Затоа, тешко се поставува прашањето зошто римските броеви не надвладеале против арапските. Нашето е едноставно и едноставно полесно. Додека ние работиме само со 10 броја, имено од 0-9, и можеме да ги искористиме за да ги постигнеме сите можни комбинации на броеви, на Римјаните им требаше нов симбол за секој број.

Пример за илустрација

Умре 1. Римските броеви ги опишуваат со a I. На 2 со II, и 3 со III. Досега, толку лесно. Но, сега доаѓа напаѓачот: 4 не е претставен како IIII, туку како IV. Преведено ова би било нешто како „пред пет“, бидејќи 5 е претставено со V во римскиот систем на броеви. 6-тата доаѓа како VI, 7-та како VII, 8-та како VIII и 9-тата повторно како IX, таму X = 10 е.

Преовладува едноставноста

Како што можете да видите, римските броеви се многу посложени од арапските. Ова е едноставната причина зошто Арапите преовладувале над Римјаните. Не е толку лесно да се пресмета со букви, бидејќи азбуката е ограничена и има многу што да се разгледа со овој метод за да не се збуни.


Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.