Откажете од пушењето | здравје

Секој пушач знае дека не му прави добро на своето здравје. Сепак, тоа е зависност и откажувањето е многу потешко отколку што можете да замислите. Вие сте исто така свесни за ракот на белите дробови како болест, но секогаш прибегнувате кон блескавиот стап. Пушењето е исто така поврзано со многу високи трошоци. Цените на тутунот растат скоро секоја година. Кој решил конечно да запре, му треба огромен дел од убедување и волја да го задржи тоа.

Конечно откажете се од пушењето

Ако сакате да се откажете, треба веднаш да ги фрлите преостанатите цигари. Да се ​​постави краен рок како што е „stopе запрам за 10 дена“, за жал, нема корист и честопати не се чува. Откажувањето од сега па натаму е тешко, но не и невозможно за еден ден или два, но тогаш започнува повлекувањето на никотинот. Телото се навикнало и некој верува дека не може да се „живее“ без него. Докажано е дека луѓето кои откажуваат сами и без помагала и кои продолжуваат да го прават тоа имаат само 6% шанси за успех. Тешко може да се направи без поддршка и алтернативи.

Престани да пушиш
Престани да пушиш -
© Дан Трка / Adobe Stock

Може да биде корисно постојано да ја намалувате потрошувачката на тутун за да го навикнете вашето тело помалку. Сепак, ова е таканаречена самоизмама и психолошката зависност трае многу подолго. Некои луѓе се колнат во групна терапија. Поминување низ програма за одвикнување со истомисленици може да обезбеди сила и поддршка. Вие сте горди кога можете да пријавите дека цигара не била запалена.

Покрај групното одвикнување, во аптека се нудат и лекови и замени за никотин. Малтери, гуми за џвакање или пастили се многу популарни. Симптомите на повлекување се значително олеснети. Често се користат и алтернативи, како слатки. Но, зголемувањето на телесната тежина е уште една пречка за избегнување на многу пушачи.

Најважно кога се откажувате е семејството, пријателите и секако сопственото здравје. Непушачите во кругот на пријатели можат да имаат ефект на поддршка, бидејќи и самите се воодушевени што повеќе нема да бидат пасивни пушачи. Comeе доаѓате на посета почесто. Социјалните контакти стануваат почести, а слободните активности стануваат сè поинтересни. Парите што би ги потрошиле на цигарите треба да завршат во посебна кутија со пари. Beе бидете изненадени колку се собира по само неколку недели.

На крајот, внатрешниот став кон пушењето е суштината на работата. Ако не го сакате тоа 100%, нема да го направите на овој начин. Симптомите на повлекување траат најмногу шест недели. После тоа, се чувствувате многу подобро. Прагот е да се надмине стравот од повлекување. Откако ќе се преземе овој чекор - сам или во група - претстои понатамошно патување без чад низ животот.

5 чекори за да станете непушач

Да се ​​откажеш од пушењето е многу тешко, но штом се размисли, верувањето во пушењето веќе не може да биде цврсто. Секој што размислува да се откаже од пушењето, треба да прочита многу опции што им се достапни. Откако ќе го пронајдете патот, можете да започнете веднаш. Сепак, постојат неколку основни правила што треба да ги имате предвид, така што рецидивите не го прекинуваат успехот. Многу луѓе престануваат да пушат неколку пати во животот и поминуваат низ повлекување одново и одново. Ако продолжите да размислувате за 5-те чекори да станете непушач, ќе го сторите тоа!

Постоечката мешана врска со пушењето треба свесно да се препознае. Постојат причини поради кои сакате да се откажете од пушењето. Треба многу внимателно да ги препознаете и испитате вашите лични мотиви за да се откажете од пушењето.

Треба многу внимателно да се наб one'sудува однесувањето на пушењето и да се препознае во кои ситуации се користи цигарата. Дали е од досада? Дали е тоа притисок од врсници? Дали е тоа расположение? Кога пушењето станува посебно и зошто? Секој што ќе ги постави и може да одговори на овие прашања ја препознал својата шема на пушење и може соодветно да работи на нив.

Ако одлучите за курс или семинар, треба да го поставите датумот кога ќе започне. Може да се откажете од пушењето на денот кога ќе донесете одлука. За сè друго се дискутира во групата. Ова дава поддршка и има истомисленици кои знаат за што зборуваат. Сите забелешки за однесувањето на пушењето треба да бидат запишани.

Никој не е роден пушач. Секој беше непушач и за да го научиме тоа повторно, важно е да се забележат позитивните промени. Емотивно се зголемува мотивацијата за откажување. Можеби би сакале да ги искористите заштедените пари за да го финансирате долгоочекуваниот одмор или да се почастите со нешто убаво што претходно не беше можно. Можеби одлучивте да направите уште повеќе за вашето здравје и да се занимавате со спорт што ви одговара. Сето ова може да се направи многу порелаксирано како непушач.

Исто така, треба да изберете алтернативен метод за релаксација. Оние кои земаат цигара во стресни ситуации, често се релаксираат токму во такви моменти. Таканаречените лизгања или релапси мора да се избегнуваат по секоја цена. Треба да се одвлекува вниманието во такви моменти.

Сето тоа звучи лесно кога ќе го прочитате. Упорноста е јачина на карактерот со која секој може да се докаже.

Без симптоми на повлекување од непушачите

Wishелба на секој пушач е да ги фрлат цигарите и никогаш повеќе да не земат цигари. Исто така, желбата е да не се појават симптоми на повлекување. Тој живот како непушач ќе се случи отсега. За жал, тоа не е случај. Но, постојат многу различни начини на кои симптомите на повлекување можат да се минимизираат исклучително, така што секој може да ги издржи. Секој може да престане да пуши, без разлика колку пуши или од која било причина.

Најважната точка на патот да станете непушач е разбирањето. Што поминува низ телото кога ќе престане да прима никотин? Како е изразено ова повлекување? Се прави разлика помеѓу физичко и психолошко повлекување. Ако престанете да пушите, недостасува зависната супстанца за нервите и психата. Психата е силно поврзана со телото и затоа ќе се појават и физички појави. Пушач пали една цигара по друга без да знае точно зошто пуши во овој момент.

Потенцијален непушач се однесува само на еден од овие видови. Другиот се брани со соодветни несакани ефекти што можат да се однесуваат на целата околина. Не може да се исклучи лошо расположение, нерамнотежа, раздразливост, нервоза и немир. Овие феномени се јавуваат кога дејствуваат само на психолошко ниво, но не и на физичко ниво. Умот мора да му каже на телото дека откажувањето е многу важно за да не страда здравјето.

Значи, важно е и двете нивоа да бидат адресирани во прекин на пушењето. Когнитивна бихејвиорална терапија, евентуално хипноза и исто така ефективни ментални техники можат да помогнат да се стане непушач брзо и без откажување. Забавата со нештата не треба да се занемари тука, бидејќи забавата носи мотивација и тоа е поважно од било кога.

Симптомите на повлекување се повеќе од минимизирани од оваа интеракција на психата и телото. Стапката на успех е исклучително висока. Екстремно зголемување на телесната тежина не е очекувано бидејќи пушачот сфаќа дека како непушач може да направи многу повеќе од својот живот. Само со соодветна поддршка, несаканите ефекти од повлекувањето може да се исклучат. Со зголемување на телесната тежина може да се спротивстави со вежбање. Така се избегнува промена на зависноста. Ако волјата е доволно силна, може да се започне нов живот за неколку недели без да се појават физички или нервни симптоми на повлекување.

Секој треба да го бара и да го најде најдобриот можен пат за себе. Постојат повеќе од доволно опции за избор. Вие само треба да го направите првиот чекор сами и да имате волја и сила да се збогувате со блескавиот стап засекогаш.

Без чад преку хипноза

Хипноза е исто така достапна покрај многуте начини да се откажете од пушењето, како што се семинари, групи, курсеви и медицински производи како што се гуми за џвакање, малтери, итн. Не секој е убеден дека хипнозата може да ја „исклучи“ нивната желба за пушење. Сепак, научно е докажано дека хипнозата е многу ефикасна. Сепак, важно е да се осигурате дека одите само во раце кои можат да извршат докажана клиничка хипноза. Ако верувате во тоа и имате волја да одите дома како непушач, гарантирано сте пронашле совршен начин.

Ако волјата за откажување од пушење е многу силна, дури може да се случи пушењето да се прекине по само една сесија под хипноза. Постојат извештаи и „пациенти“ кои го пријавуваат ова. Секој се состои од свесно и несвесно. Свесното сака да престане да пуши и оваа желба треба да влезе во несвест, што се случува преку хипноза. Свеста постојано ви кажува дека пушењето е штетно и дека се трошат тони пари за тоа. Без оглед на времето, пушачите стојат во просторот за пушење или пред вратата само за да можат да земат неколку издувања.

Како пушач, се изложувате на услови што никогаш не би ги прифатиле како непушачи. Методот на волја обично не работи, бидејќи пушачот има многу мало влијание врз тоа дали пуши или не. Постојат различни причини и ситуации што ја активираат цигарата. Стрес на работа. Цигарата е пауза, пауза. Дури и со наоѓање алтернатива, често е тешко да се откаже од пушењето.

Сепак, не треба да се размислува за хипноза, како што често се практикува во емисии. Тоа е само претстава. Постапките за клиничка хипноза се многу различни и тие ќе го променат животот на секој пушач. Клиничката хипноза е процес на лекување и затоа може да се спроведе само од лекар како хипнотизер или натуропатски психотерапевт. Оттука, одобрувањето за ваква терапија секогаш треба да биде прикажано.

Вашата сопствена пристапност до таков метод е исто така основен услов за успех. Ако веќе сте направиле неколку обиди да се откажете од пушењето и ништо не успеало, хипнозата е вистинска алтернатива. По неколку сесии, животот на пушачот ќе се „трансформира“ во непушач, ако тој тоа го дозволи и е убеден дека несвесното повеќе не сака да толерира пушење.

Како да останам непушач и да се спротивставам на искушението?

Првиот чекор е направен - вие сте се откажале од пушењето и очигледно сте горди на вашиот успех. Потребно беше многу напор, сила и храброст да се оди по овој пат. Без оглед на средствата со кои се најдовте на патот кон непушачите, стапката на рецидивизам е за жал секогаш многу висока. Не само што постои ризик од релапс по неколку недели како непушач, туку дури и по многу месеци или дури години може да се појави желба за цигара.

Гордоста што ја направивте е за жал и најголем ризик да станете несовесни и да влезете во ситуации што не се добри за вас и кои огромно ја поддржуваат вашата желба. Затоа е важно да сте свесни за ризиците што можат да доведат до релапс уште од почетокот на вашето патување до станување непушач. Ако некој е свесен за овие ситуации, соодветно може да се спротивстави на нив.

Има поранешни пушачи кои после две-три години несовесност повторно станаа пушачи. Пушењето цигара само за забава не е за потценување и не може да се спореди со повремено пушач. Цигарата после вечера, на игра со карти или во дискотека сега е табу и мора да има алтернатива или одвлекување на вниманието. Проблемот е во тоа што алкохолот е често вклучен и несовесноста се зголемува неизмерно.

Често пушачите се присутни и за време на заеднички активности за одмор, што го прави уште потешко за новиот непушач. Добро е што според новата законска состојба е забрането пушење во ресторани, дискотеки и јавни згради. Тоа го прави многу полесно за нов непушач. Како непушач апсолутно е табу да пуши само лиснато или цигара. Ризикот од релапс е премногу висок. Треба да се има предвид невниманието. Пријателите кои ви нудат цигари не се пријатели во овој случај затоа што не поддржуваат.

Само-мотивацијата е исто така многу важна. Наградете се за упорност или пронајдете алтернатива кога поривот ќе стане преголем. Секој што ќе ги заштеди заштедените пари, ќе сфати по неколку недели колку пари тие всушност потрошиле на пушење. Други работи може да се дозволат, како што се годишен одмор или посебна облека. Парите за ова се дефинитивно достапни. Алтернативите се скоро неограничени и секој треба да избере оној што му одговара лично. Семинарите можат да завршат добра работа тука и да покажат нови начини како непушач.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.