Училишта Монтесори | Училиште образование

"Помогни ми да го правам тоа сам", концептот на Монтесори - Монтесори педагогијата се враќа кај педагогот и докторот Марија Монтесори. Овој 1870 е роден во Италија и потекнува од добра средна класа.

Концептот Монтесори

Христијански образовани и добро патувани, таа беше особено посветена на правата на жените и личните права. Работела во болница со ментално хендикепирани деца, но утврдила дека тие се подготвени да учат и да се приемчиви, но досега немале вистински концепт.

Монтесори загатка во предучилишна возраст
Концептот Монтесори

Марија Монтесори развила сензорен материјал специјално за овие деца за да им помогне на децата да се развиваат. Врз основа на ова, Монтесори педагогијата се развива со текот на годините. Основната идеја на целата педагогија е познатиот водечки принцип: Помогни ми да го правам тоа сам!

Што е зад Монтесори педагогијата?

Монтесориската педагогија го става детето во центарот на образованието, детето е негов мајстор и мотивацијата во форма на награда и казна воопшто не е потребна. Децата, според следбениците на Монтесори, би сакале сами да учат и да бидат внатрешно мотивирани, бидејќи идејата за вметнување во светот на возрасните е одлучувачка.

Врз основа на овие претпоставки, училиштата Монтесори учат многу бесплатна работа и отворени лекции. Лекциите им даваат на децата соба да експериментираат и да стекнат искуство. Детето со неговите таленти е во преден план, го одредува сопственото темпо на учење и се развива во свој ритам. Наместо тоа, само е наложено да ги имитира работите.

На пример, во детските градинки Монтесори, децата се мотивирани да ја постават масата постојано и постојано да гледаат, а во одреден момент се обидуваат да си помогнат сами.

Учење со сите сетила - чувствуваниот 1000 во Монтесори

Педагогијата Монтесори го дели развојот на детето во три фази. Првата детска фаза (0-6 години), втората детска фаза (8-12 години) и адолесценцијата (12-18 години). Во сите три фази чувствата играат значајна улога, затоа што децата имаат природна потреба за вкус, допир и мирис на сè.

Разбирањето во буквална смисла е основна идеја во училиштата Монтесори и детските градинки. Учење најдобро би било направено преку сетилата, а не од апстрактот, така што учењето ќе биде подобро, велат заговарачите. Преку овој акцент на сетилата, развиен е специјален материјал за учење. Во математиката, на пример, бисерните ѓердани се користат за да се направат броеви разбирливи, односно видливи. Блокови на бисери со парчиња 1000 симболизираат повисоки броеви и овозможуваат детето подобро да ги замисли големини - не само во главата, туку и да се чувствува.

Монтесори училишта и детски градинки во Германија

Во Германија околу дневните центри 600 работат според концептот на Марија Монтесори. На почетокот на 2013 имало основни училишта 225 и средни училишта 156 кои ги следат овие принципи. Училиштата се претежно во приватна сопственост и го ставаат развојот на детето во центарот на своите цели.

Повеќето критичари сметаат дека транзицијата од основно училиште Монтесори во средно училиште е проблематична. Сепак, во минатото беше покажано дека децата немаат никакви тешкотии. Содржината на наставната програма не се разликува од оние на редовното училиште, но патеката е од клучно значење, како детето ја учи оваа содржина.

Слободна работа, избор на партнер, групна работа, отворена настава со многу можности за движење, сопствен временски период се само некои од аспектите кои доаѓаат во игра во училиштата Монтесори. На крај, детето има корист од овие мерки, бидејќи учи да работи самостојно.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.