Странски работни места за деца и тинејџери

Ако децата имаат посебна желба која не е лесно исполнета, тие исто така ја добиваат идејата самите да ја финансираат. Дури и деца од основно училиште ангажирани на бабата, го задржуваат дворот и со нетрпение го очекуваат еврото во прилог на џепарлакот. Од друга страна, секако дека ништо не е во ред со него, па дури и децата кои коментираат за чистење на детската соба дома со "Забрана на детскиот труд" одеднаш доброволно се преместуваат од изгледите за џепарлак.

Кога децата можат да прифатат работа со скратено работно време?

Прашањето не е само кога можеш, но, исто така, кога ти е дозволено? Се разбира, секогаш се работи за мали активности кои се соодветни за возраста и не доведуваат до било какво исцрпувачко вработување.

Бејбиситерка ја чита приказната за спиење
Дали работни места со скратено работно време се корисни за децата?

Но, како што децата стареат, тие исто така сакаат да преземат соодветна студентска работа, а потоа прашањето за тоа што е дозволено е навистина до датум.

  • Ако децата се уште не се 13 години, не им е дозволено да работат, бидејќи "Законот за заштита на млади" го регулира тоа
  • 13 или 14 годишниците може да заработат нешто со дозвола од нивните родители, ако тоа е лесна работа која не влијае негативно на успехот на училиштето
  • Спротивно на тоа, на 15-18 адолесцентите им е дозволено да работат до 8 часа на ден, но без тешки, опасни или стресни активности во топлина или бучава

Што децата заработуваат по 13 години, тие не мора да плаќаат данок, додека заработката не надминува износ од 450 евра месечно. Сепак, родителите треба да се осигураат дека "работодавецот или клиентот" соодветно ги обезбедува со паушално осигурување.

Не само девојките, туку и момчињата се многу корисни во оваа возраст. Тие сакаат да им помогнат на постарите луѓе да прават шопинг или да одат на прошетка со нив. Исто така, грижата за помалите деца или изведувањето на весниците е често практикувана активност за тинејџерите. Помеѓу 13 и 15 години им е дозволено да го прават тоа два часа дневно, но само до вечерниот 18 часовник.

Кои се предностите што ги има за другата работа за децата?

Ако децата и адолесцентите ги направат своите први контакти со светот на работа, тоа може да има позитивни резултати.

Настрана од малите џебни пари што ги заработуваат, тие исто така можат да видат како е тоа да се посвети еден на друг. И ако има пари за тоа, тие исто така учат како да работат за тоа. Ова може да биде влијателно за подоцнежното ракување со пари.

Исто така, одговорноста што ја преземаат на работа може да биде многу поучна. Постарите деца или тинејџери можат да дознаат какви професионални интереси ги имаат преку таква работа со скратено работно време или лето. Децата што учат да работат, исто така, учат колку е важно слободното време.

Причини кои зборуваат против работа

Се разбира, исто така, може да биде неповолна положба ако децата одат на страна. Родителите дефинитивно треба да интервенираат ако децата го занемарат училиштето или семејството преку работа со скратено работно време. Ако тие можат да се најдат само таму каде што работат, ова исто така може да биде индикација за несогласување дома.

Во секој случај, родителите треба да ја запрат работата ако детето е физички исцрпено и само виси наоколу заморно или покажува ментални промени. Правењето пари исто така е пријатно за учениците, но не и кога парите доведуваат до промена во однесувањето на потрошувачите.