Органска храна | Храна и пијалок

Многу метаболички проблеми и нивните последици се знак на нашиот современ начин на живот. Оние кои сакаат да го избегнат, обрнуваат внимание на доволно вежбање, време за релаксација и урамнотежена исхрана, секако преку органска храна.

Органска храна и нејзината улога во исхраната

Во вториот случај, органската храна игра важна улога. Тие му даваат на телото витамини, минерали и витални супстанции што не можат или само делумно да се произведуваат.

Органска храна од дома
Органската храна е вкусна двапати како вкусна

Овие, од своја страна, ја спротивставуваат прекумерната ацидификација на телото предизвикана од стрес, физички и ментален притисок или недостаток на вежбање, и помагаат да се задржат функционирањето на клетките подолго.

Меѓу другото, разни научни студии за причините за развој на остеоартритис докажуваат дека целниот избор на висококвалитетна органска храна се користи за превенција.

Органската храна може да биде оние производи чии состојки доаѓаат од органско земјоделство. Терминот органска храна е заштитен со закон во рамките на Европската унија.

Органската храна

Органските производи не се третираат со пестициди, вештачки ѓубрива или тиња од канализација и не се генетски модифицирани. Оплодувањето и контролата на штетниците се вршат исклучиво со органски средства, на пример со коприва.

За производи од животинско потекло, кои можат да го носат поимот органска храна, се применуваат соодветни прописи. За ова е потребна благосостојба на животните, што е регулирано во ЕК Органската регулација на 2007. Антибиотиците не треба да се користат превентивно, туку само во поединечни случаи. При подготовката на храната се издава јонизирачко зрачење. Адитиви како бои и конзерванси тешко се користат во производството.

Кој сака да купи органска храна, ги избира оние производи кои се обележани со био-печат. Ова беше воведено во Германија во годината 2001. Го гарантира еколошкото потекло на состојките.

Органската храна може да се купи во продавница за здрава храна или во продавница за здрава храна

Покрај тоа, многу органски земјоделци нудат директна продажба преку домашна фарма продавница. Некои од нив ги продаваат своите производи преку Интернет, снабдувајќи ги регионалните супермаркети, ресторани или крајниот потрошувач.

Органски сокови и Bionade како органска храна
Органска храна за сопственото здравје

Храната што се нуди како органска храна не мора да биде органска храна, бидејќи производителот не мора да ги исполнува сите барања од Регулативата за органско земјоделство на ЕЗ. Сепак, давателите најверојатно ќе бидат заинтересирани за високи стандарди за квалитет.

Помалите компании кои произведуваат биолошки производи често се ослободуваат од органската ознака, бидејќи количината на производот и трошокот за аплицирање би биле непропорционални. Многу хоби градинари исто така се заинтересирани за одгледување на органско овошје и зеленчук.

Сепак, екологијата не е поврзана само со квалитетот на производите, туку и со одржливоста. Подовите имаат корист од еколошката обработка. При конвенционално одгледување се користат речиси исклучиво вештачки ѓубрива, што значително треба да го зголеми приносот на овошје.

Меѓутоа, се гледа, дека со текот на годините на експлоатација работи. Почвите испираат, тие речиси не содржат витални хранливи материи за здрава микроклима и за снабдување на растенијата. Особено, минералниот магнезиум е изгубен за нив. Но, се повеќе и повеќе ја оплодиш со калиум.

PH излегува од рамнотежа. Во одреден момент во таквиот животен век веќе не е можно. Во органското земјоделство, од друга страна, обрнувате внимание на балансот помеѓу хранливите материи. Доколку е потребно, повторно се оплодува. Приносите се често пониски отколку кај конвенционалното одгледување. Подовите можат да се користат многу години.

Кога станува збор за одржливоста, транспортните трошоци за храна, исто така, играат клучна улога. Оние кои ги купуваат своите производи во областа, придонесуваат за заштита на животната средина. Покрај тоа, ќе можете да купите главно сезонски зеленчук кај органските фармери околу аголот.

Овие се сосема зрели при жетвата, додека конвенционалните прехранбени производи често се собираат премногу рано за да преживеат неповредено долго патување. Затоа, содржината на хранливи материи во органската храна од регионот треба да биде многу пати повисока отколку со егзотичните производи.

Конвенционалното производство на храна е поевтино и помалку одземано во споредба со органското земјоделство и благосостојбата на животните. Ова може да се демонстрира, меѓу другото, и на ставот на колење добиток. Без превентивна употреба на антибиотици, може да се случи целосна загуба на болеста.

Здрава храна со витамини
Органска храна

Оние кои се воздржуваат од употреба на хормони за растење мора подолго да ја одложат стоката. Кога природните лекови се користат за лекување на болести, честопати е потребно повеќе време за работа. Последно, но не и најмалку важно, врвните приноси не можат да се добијат од органски обработена почва. Сите овие фактори влијаат на цените на органската храна.

Органската храна мора да биде поскапа во споредба со конвенционалните производи, така што органскиот земјоделец може да биде економски одржлив. Иако многу клиенти сега се обрне внимание на потеклото на храната, мнозинството од нив сè уште претпочитаат ниски цени за попуст.

Во најмалите случаи финансиските аспекти ги активираат евтините набавки. Наместо тоа, тоа е непромислениот избор на производи во кои количината е прва. Ова не само што има негативни ефекти врз постоењето на органски земјоделци. Исто така, страдаат и здравјето на поединецот и природата. Секој човек треба да даде активен придонес во сопственото благосостојба и да придонесе за одржливоста на нашиот свет.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.