Австрија федерални држави мапа

Австрија е демократска држава во Централна Европа и се протега во правец запад-исток од околу 570 километри, додека најголемото растојание од север кон југ е нешто помалку од 300 километри. Над половина од Австрија е планинска.

Австриските федерални држави и нивните престолнини

Како се нарекуваат 9-те сојузни покраини Австрија и нивните престолнини?

Австрија е поделена на девет сојузни држави со нивните престолнини:

 1. Бургенленд, главниот град Ајзенштат
 2. Каринтија, главен град Клагенфурт
 3. Долна Австрија, главен град Санкт Пелтен
 4. Горна Австрија, главен град Линц
 5. Салцбург, главен град Салцбург
 6. Штаерска, главниот град Грац
 7. Тирол, главен град Инсбрук
 8. Ворарлберг, главен град Брегенц
 9. Виена, главен град Виена

Австриските федерални држави и нивните престолнини

Кликнете на картата за да ја зголемите: 

 

Политичка карта на Австрија со соседните држави
Австриска политичка карта со соседните држави

Сојузни држави на Австрија и нивните престолнини - Кликнете на сликата за да ја зголемите

Колку земји се граничат со Австрија?

Австрија има 8 соседни земји:

 • Словачка
 • Словенија
 • Чешка
 • Унгарија
 • италијански
 • Швајцарија
 • Лихтенштајн
 • Германија

 

Најдовте грешка? Дали барате друга мапа? Willе најдете многу бесплатни страници за боење со детски дизајни за момчиња и девојчиња. Придружени со шаблони за ракотворби, загатки за деца, шаблони за аритметички вежби, идеи за игри и портал за родители за родители. Страниците за боење се погодни за деца од градинка до основно училиште. Бидејќи боењето на сликите промовира координација меѓу очите и рацете, груба и ситна моторика, креативност, тип на буква и им остава на децата имагинација на слободата. И нашето мноштво мотиви ја зголемува мотивацијата на секое дете да сака да го помине времето со боење.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!