Онлајн пребарување | Медиумски Интернет

Дали онлајн шопинг е достапен? Во принцип, луѓето можат да станат зависни од сето она што го среќаваат во нивниот секојдневен живот. Од телевизија, како и од алкохол, цигари или храна. Се разбира, и од интернет-време.

онлајн цигара

Зависноста секогаш се карактеризира со тоа што зависниците не можат да живеат без наркотична супстанција, во овој случај интернетот. Оваа зависност да биде онлајн може да има многу лица и е различна кај момчињата и девојчињата. Денес, на секои седум корисници на интернет, наводно, влијае оваа зависност. Во меѓувреме, онлајн зависноста е официјално признаена како болест.

Онлајн зависност за деца
Дали моето дете е онлајн зависник?

Онлајн секс споредба

Во зависност од тоа која е причината за зависноста од интернет, во првото поле се наоѓаат и други однесувања. Сепак, факт е дека машкиот пол има тенденција да биде доминиран од прекумерната онлајн игра.

Без разлика дали игри на среќа или војна не се важни овде, станува збор за прекумерниот карактер на играње на компјутерот.

Жените и девојките се со поголема веројатност да бидат на форуми цело време, споделување на платформи и постојано разговарање. Компјутерот е во функција околу часовникот, ништо не функционира без него.

Се разбира, на границата меѓу зависноста и честа употреба на почетокот се тече, така да може да интернет зависноста, исто така, далеку од се признати како такви. Сепак, ако сте секогаш седи до доцна во ноќта на компјутер, спие малку, кој почнува да се земе неговите оброци на компјутер, кој запоставени пријатели и повлекува се повеќе и повеќе да живеат во виртуелен свет, отколку во реалноста, е потенцијално онлајн зависност или се изложени на ризик да станат.


Медиумска писменост - ракување со паметни телефони и компјутери


Симптоми и причини за онлајн зависност

Исто така, физичката непријатност носи онлајн зависност со неа. Во прилог на проблеми со очите, исто така може да се јави болка и напнатост, што резултира од многу седница. Заштитата на телото во голема мера е запоставена како кај другите зависности. Ова дури може да оди дури до занемарување.

Главно зад онлајн зависноста е друго ментално нарушување, бидејќи онлајн зависноста не е независна болест. Онлајн зависноста е често поврзана со депресивни симптоми, со анксиозни нарушувања и други нарушувања на личноста, е симптом на една од овие болести, така да се каже.

Реалноста изгледа премногу несигурна, само виртуелниот свет дава сигурност. Самопочитта на зависниците од интернет, како онаа на другите зависници, често е слаба. Ако компјутерот е исклучен или не е во можност да го користат интернетот, се појавуваат симптоми како што се раздразливост, немир и депресија.

Како може да се третираат онлајн зависноста?

Како и со сите други зависности, приемот на цигара е прв.

Младата жена изгледа кисело
Онлајн зависност за возрасни

Е онлајн цигара еднаш препознаени и признаени, тоа е често корисни да се консултирате со експерт за да се испита вистинската причина за зависност, тоа е, се наоѓа еден од гореспоменатите ментални нарушувања порано.

Ако ова се третира, онлајн зависноста исто така зазема задно седиште. Пациентот мора да сфати дека Интернетот не може да ги реши неговите проблеми.

На почетокот, исто така помага да се намали времето на Интернет чекор по чекор за да се прават секојдневни работи: градинарство, прошетка, јадење надвор, средба со пријателите.

Ова нормално однесување мора да се научи буквално. Групите за самопомош можат да бидат од голема помош во ова време и пошироко.

Дали моето дете е онлајн зависник?

Без разлика дали вашето дете е под влијание на оваа зависност може да се препознае од горенаведените симптоми, барем може да се заклучи дали постои ризик. Бидете внимателни и забележете колку пати вашето дете го поминува на Интернет. Самото тоа е многу значајно.

Ако имате загриженост, средбата со специјалист може да биде корисна. Понатаму, треба да ја регулирате потрошувачката и да бидете сигурни дека вашето дете прави спорт и многу врсници, се разбира, без Интернет да го користите! Секој кој има жив општествен живот ретко се зависници!

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.