Папагали како миленичиња

Папагалите се сметаат за еден од најубавите видови птици во светот. До видовите 350 може да се разликуваат, вклучувајќи ги и подвидовите 850. Разновидноста на птици сега може да се восхитуваат низ целиот свет, така што тие стануваат се попопуларни и често се сметаат за домашни миленици поради нивната убавина.

Домување - нега - Вработување - Исхрана на папагали

Птиците се родени во Австралија, Америка или Нова Гвинеја, но можат да се чуваат насекаде низ светот и да пораснат до 100 години. Но, дали ставот на папагалот навистина е алтернатива за кучињата, мачките или заморското одгледување?

Macaw
Дали папагадите се погодни како домашни миленици?

За птици од сите видови, одржувањето на кафез никогаш не може да биде вистински став. Сепак, ова е неизбежно за повеќето сопственици на птици. Затоа, важно е да се обрне внимание на доволно голем птичар, кафези кои се подолги од 4 метри, а ширините 2 шири, како и високи, можат да бидат суровост на животните и можеби служат како место за спиење.

Всушност, ставот на папагалот може да биде вистина само за видот кога птиците имаат голем отворен воведник, вклучувајќи и големо загревање засолниште.

За разлика од кучињата или мачките, овие птици, исто така, мора да бидат внимателни на вистинската влажност во просторијата. Дури и во зима, ова мора да биде најмалку 60 проценти.

Кој има многу растенија во собата, може да придонесе за зголемена влажност. Покрај тоа, папагалите може да се испрскаат неколку пати на ден со малку вода. Ако влажноста е премногу ниска, папагалите може да добијат сериозна болест на белите дробови и на крајот да умрат.

Вид-соодветен став на папагалите во вистински воведничи

Внатрешноста на воведниците е исклучително важна. Пластичните или буковите од дрво треба да се заменат со природни гранки, како овошни дрвја, врби или липа. Лаите се помеки и прачки не се премногу рамнодушни. Така, може да се спречи воспаление на нозете.

Исто така, песокот во просториите на птичарот не треба да биде прашлив, туку е причина за весникот, кој треба да се менува секој ден. Исто така, буково дрво се погодни како покривка.

Со цел да се избегне труење со тешки метали во папагалите, што може да се активира со постојано грицкање на сè, на вовиерите нема да има премази или боја. Птиците од нерѓосувачки челик се подобро прилагодени.

Храна за папагали

Комерцијално достапната житна храна за папагали е погодна за исхрана. Сепак, овде треба да се обрне внимание на дополнително хранење. Овошјето и зеленчукот може да се даваат секојдневно на папагалите. Речиси сите сорти се погодни и популарни.

Папагали како миленичиња
Папагали како миленичиња

По природа, папагалите не се чисти житни јадења, но треба постојан пристап до овошје. Товарот на спорите на мувлата во зрната треба исто така да се намали дополнително. За сито и вода е погодно. Храната може да биде малку навлажнета, но мора да се обнови најмалку два пати на ден. За доволна водоснабдување уште треба да се купи минерална вода. Водата од топла вода ќе содржи премногу натриум и сериозно ќе ги оштети бубрезите на папагалот.

Дневниот бесплатен лет треба да биде дел од дневната програма за одржување на папагалите. Птиците што не можат да летаат брзо ќе се разболат, ќе добијат апсцеси или белодробни заболувања.

Папагалите се друштвени животни

Ако сакате да купите папагал, но не знаете дека папагалите се многу друштвени животни, треба повторно да ги земете во предвид купувањето. Принудувањето на папагалот да стои сам може да биде фатално за папагалот. Папагалите можат да започнат од тешка депресија за да одбијат да се хранат и на крајот да станат целосно осамени и да умрат.

Сепак, не треба да се чуваат различни видови на папагали, но по можност истиот род треба да се избере. Без оглед на тоа колку папагалот е вработен од луѓето, тие не се замена. Постојат многу можности за работа за папагалите, бидејќи тие се меѓу најинтелигентните животни.

Учење на трикови бара главата. Во книгите или на интернет ќе најдете бројни совети и трикови околу можностите за вработување на папагалите.

Предупредување за одгледување на раката

За жал, овој вид е многу популарен за чување на домашните птици. Се разбира, сопствениците сакаат животните да бидат скроти и приврзани што е можно повеќе. Сепак, може да развие значителни проблеми во однесувањето, па дури и можни грешки. Тие можат да покажат, на пример, во самоповредување, ако ова ги извадило пердувите и буквално луди.

Некои папараци рачно израснати може да станат многу агресивни кон луѓето. Внимание треба да се применува особено со амазони, какаду и мака.

Оние што се загрижени за благосостојбата на папагалот треба да направат себеси и папагалот да ја искористат и да купат оној кој веќе го познава животот во групите и бил одгледан од родителите. Дури и таквите папагали можат да бидат скроти со многу трпение и смиреност.

Дали папагатите се погодни за деца?

За децата, папагалот е прилично несоодветен. Дури и најделикатите папагали можат да предизвикаат повреди со своите клунови. Покрај тоа, бучните деца плачат и прилично бурните секојдневни живот може постојано да ги нагласуваат животните. Освен тоа, вистински однос кон соодветен вид е скапа работа и мора да се разгледа, особено кога папагалите можат да станат многу стари и сосема е можно овие птици да преживеат. Затоа треба да се гарантира понатамошно снабдување.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.