Растенија во градината

Дизајнот на градината го претставува секој хоби градинар со посебен предизвик. При планирањето на различни принципи треба да се разгледа, така што подоцна се создава кохерентна целокупна слика.

Внимавајте на условите на локацијата

Додека културите главно се користат за обезбедување на семејството со свежо овошје и зеленчук, украсни растенија имаат задача да им дадат на имотот структура и визуелно да го подобруваат.

Здравјето од градината
Градината често нуди повеќе од само тивки моменти

Изборот зависи, меѓу другото, од индивидуалниот вкус на сопственикот на градината. Но, и други аспекти, исто така, треба да се земат предвид, така што градината може да се ужива со сите ваши сетила.

Секој вид во растителниот свет има свои барања за локацијата, почвата и климата. Пред хоби-градинарот да се сретне со изборот на растенија за неговата градина, тој треба да се информира за околностите. Тоа е полесно да се прифати постојните услови и само да се посветам на оние видови кои можат да се справат со нив, отколку да се одлучат за софистицирани начини да го имитираат нивните услови за живеење вештачки. Покрај тоа, видовите со слични барања за нивната животна средина обично се визуелно добро усогласени едни со други.

Форма соби во градината

Градините работат само ако во нив се создаваат одредени простории. За ова, хоби градинар има различни опции на располагање. Хоризонталните нивоа може да се создадат со користење на растенија со различни висини на височина. Градинарот постигнува вертикални поделби со подигнување на жива ограда, ѕидови или други граници на постелнината.

Вудишните растенија играат важна улога во дизајнот на ентериерот. Како солитајери, тие можат да го подобрат просторниот впечаток на одредени области, во групата што ја обработуваат сликата во градината. Тие исто така создаваат транзиции помеѓу долниот и горниот хоризонтален ниво на градината.

Се грижи отровни растенија само внимателно

И покрај сите убавини, не сите растенија се погодни за домашна градина. Ако имате деца или миленици, одберете нетоксични видови. Овде, хоби градинарот треба да биде свесен дека не секоја отровна растение на секоја личност и на секое животно е подеднакво токсична. Исто така, индивидуалните делови на растенијата може да се јадат, додека други од истата фабрика се класифицирани како високо токсични. За да се избегне ризикот од труење, ваквите растенија не треба да се одгледуваат во присуство на назначените ризични групи.

Тоа ќе оди подалеку од овој член да ги наброите сите отровни градинарски растенија. Со тоа заинтересираниот може да се информира на соодветни интернет страни. Подолу треба да се споменат само најважните отровни растенија, така што нивната сорта станува препознатлива.

Избегнувајте отровни листопадни и зимзелени дрва во градината

Дигиталис пурпуреа - медицина - црвен напрсток
Особено со децата отровни растенија треба да се избегнуваат во градината

Орнаменталните дрвја го восхитуваат хоби градинарот не само со нивниот доброто лист, туку и често со шарени цвеќиња и светло обоени плодови. Неколку од нив се јадат за луѓето.

На пример, плодовите од рузмаринскиот Хедер, Дафне, бодликавата круша, Холи, Брошурата и орли помине се меѓу отровните состојки на листопадни грмушки. Во робинката и мочуриштето, дури и листот може да биде токсичен.

Оние кои сакаат да избегнат отровни растенија во градината, се откажуваат од смреката, тис и слаткото дрво во четинари. Исто така, меѓу цветните растенија постојат многу отровни растенија. Тие вклучуваат, меѓу другото, железна шапка, каубел, дрво анемона, крин на долината, напрсток и камшик.

Повторно се истакнува дека оваа листа не е целосна. Заинтересираните страни треба да бараат дополнителни информации.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.