Политичко образование - Федерален канцелар и Федерален претседател во Германија

Во последниве години се повеќе и повеќе непријатно забележавме колку многу луѓе го прават својот мал свет лесно. Политиката е виновна за сè. Затоа, најважните задачи на Сојузниот канцелар и Сојузниот претседател се доведени до тука.

Должности на Федералниот канцелар

.. или Федералниот канцелар. Сојузната канцеларка на Сојузна Република Германија е обврзана со голем број должности и права предвидени со Основниот закон. Според член 64 од Основниот закон, Сојузниот канцелар има право да му предложи на Федералниот претседател кандидати за министерски канцеларии, и со тоа да го формира Сојузниот кабинет.

Должности на Федералниот канцелар и Федералниот претседател
Должности на Сојузниот канцелар и Сојузен претседател - © XtravaganT / Adobe Stock

Федералниот канцелар е исто така овластен да ги предлага федералните министри за разрешување на ист начин.

Рамката за владино дејствување ја утврдува и Сојузниот канцелар во согласност со член 65 од Основниот закон. Тој е одговорен за упатствата што ги постави и им обезбедува на соодветните министерства регулаторна рамка што мора да се почитува.

Друга надлежност на Сојузниот канцелар е консултација со владини партнери. Бизнисот на Федералната влада е насочен од Сојузниот канцелар, кој има државна одговорност кон Бундестагот.

Федералниот канцелар е исто така должен според членот 66 од Основниот закон да не извршува истовремено никаква друга плата, освен таа на Сојузната канцеларка. Покрај тоа, Сојузниот канцелар е овластен да назначи Федерален министер за свој заменик (член 69).

Во случај на одбрана, Сојузниот канцелар има надлежност над вооружените сили на Сојузна Република Германија во согласност со член 115б од Основниот закон. Според член 68 од Основниот закон, актуелниот канцелар може да му постави прашање на доверба во Бундестагот. Доколку ова гласање за доверба не најде одобрување од мнозинството членови на Бундестагот, Сојузниот канцелар може да му предложи на Сојузниот претседател распуштање на Бундестагот.

Должности на Сојузниот претседател

... или федералниот претседател. Задачите на Сојузниот претседател, слични на оние на Сојузниот канцелар, се уставно утврдени. Основните надлежности на Федералниот претседател се утврдени во член 54 до член 61 од Основниот закон. Важно е дека Федералниот претседател не е доделен на една од трите државни овластувања, бидејќи тој го претставува единството на државата.

Една од најважните надлежности на Сојузниот претседател е претставувањето на Сојузна Република Германија во земјата и исто така во странство, на пример со појавување на настани, говори или државни посети во странство.

Покрај тоа, Федералниот претседател е одговорен за голем број владини надлежности. Во согласност со член 63 од Основниот закон, тој го предлага Сојузниот канцелар во Бундестагот за избор, а исто така е овластен да ги именува и разрешува Сојузниот канцелар и Сојузните министри во согласност со членовите 67 и 64 од Основниот закон.

Основниот закон му дава и обврска согласно член 60 да именува и разрешува федерални судии, федерални службеници, офицери и подофицери. Тој има посебна надлежност да го распушти Бундестагот по соодветниот резултат на гласањето за доверба на Сојузниот канцелар според членот 68 од Основниот закон.

Сојузниот претседател исто така ја исполнува важната задача за изготвување или потпишување закони и конечно нивно објавување во согласност со член 82 од Основниот закон. Во поединечни случаи, Сојузниот претседател е овластен во согласност со член 60 од Основниот закон да го оствари правото на помилување или да го пренесе ова овластување на други органи.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Ви недостасува тема?  Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.