Politische Bildung – Das Wahlsystem der USA

Многу често во Германија се поставува прашањето како е можно да се стане претседател на САД, човекот со репутација на најмоќен човек во светот, иако не може да се има мнозинство гласови дадени од населението.

Изборен систем на САД

Овој факт може да биде прилично тежок за разбирање за луѓето со наш европски поглед на демократијата, но најдоцна во 2016 година повторно се докажа дека ова може да биде дури и многу јасно реалност во САД. Но, што точно стои зад тоа, како настана изборниот систем во САД и како функционира воопшто?

Изборници и супер вторник: Како функционираат изборите во САД?
Von Wahlmännern und Super-Tuesday: wie funktioniert die Wahl in den USA? – © Lamar/ Adobe Stock

Примарен регионален код и избирачи - Како функционираат изборите за претседател на САД?

Пред новиот претседател да се пресели во Белата куќа, треба да се оди долг и комплициран пат. Бидејќи како лаик или неамериканец обично имате потешкотии со Перспектива на системот за гласање од САД, логично е постепено да се разгледаат сите чекори:

Критериуми за претседателски кандидати

За да се иницира процесот кон избори, треба да се утврдат кандидатите, меѓу кои може да се избере во подоцнежна низа. Но, како се избрани кандидатите? За да станете како кандидат, мора да ги исполнувате трите критериуми за учество во изборите во САД: Кандидатите мора да бидат родени Американци, да имале најмалку 35 години кога ги започнале изборите и да имаат најмалку 14 години пред изборите да престојуваше во Соединетите држави. Доколку се пронајдени доволно кандидати кои ги исполнуваат овие услови, специфичните, најсоодветни кандидати мора да се исфилтрираат од нив.

Основни

Ова се прави преку префикс: Тука се номинираат можните кандидати на различните партии (традиционално демократите и републиканците). Примарните избори се одржуваат во првата половина на изборната година, за кое време се избираат делегати на соодветните актуелни партии за секоја држава, кои за возврат го определуваат конечниот претседателски кандидат за нивната партија со мнозинство гласови.

Супер вторник

Некои од регионалните кодови се дефинитивно оној „Супер вторник“ термин - ова обично се случува околу март во предизборниот период. Повеќето од примарните избори се одржуваат на овој ден, така што се собираат повеќе делегатски гласови отколку на кој било друг ден на примарните избори. Поголемиот дел од времето, кандидатот кој најмногу се истакнува на Супер Вторник е исто така оној кој потоа всушност е испратен во трката како кандидат за соодветната партија.

Првиот чекор кон реалното Претседателски избори е тоа што луѓето на гласачкото тело во едно Регистрирај се треба да се регистрираат за да можат воопшто да го дадат својот глас кога се чека на избор. Но, тоа навистина не го објаснува тоа: Правото на глас во САД варира од држава до држава не е униформа регулирани.

Во одредени држави гласовите треба да се дадат со поштенско гласање, во други има веќе споменатиот регистар. Меѓутоа, ако некој граѓанин заборавил да биде внесен во тоа со време, тој сè уште може да го даде својот глас. Дали ќе се утврди дека ова е валидно, ќе се знае само по изборите. Целата работа е малку нетранспарентна, но ова е изборниот процес од гледна точка на граѓаните.

Вистински претседателски избори

Следниот чекор се вистински, вистински претседателски избори. За еден Европеец, гласачкото однесување всушност заврши по гласањето и пребројувањето истата вечер. Меѓутоа, во САД, претседателот не е избран директно од народот, туку е именуван индиректно од страна на изборниот совет или изборниот колеџ Изборен колеџ.

Умре избирачи на Изборниот колеџ конечно го избра новиот претседател. Ова се прави на тајно гласање, 41 ден по официјалниот датум на избори. Секоја американска држава има по една различен број на избирачикои можат да го дадат својот глас без оглед на волјата на населението. Овој број варира во зависност од Густина на населението на соодветната држава: Големата и населена Калифорнија има горди 55 избирачи, влијателниот Newујорк 29 и помалите држави Вајоминг или Јужна Дакота релативно само 3.

Фазите на изборите во САД - кога ќе се утврди новиот претседател на САД?

Накратко: конечниот резултат и со него новиот претседател на САД ќе биде познат веднаш штом ќе се појави еден од двајцата кандидати Мнозинство од најмалку 270 изборни гласови зема. Изборниот колеџ е резултат на гласањето на американските граѓани и се состои од вкупно 538 избирачи од државите. Тајното гласање на избирачите ќе биде преброено од Конгресот на почетокот на јануари. Резултатот е валиден веднаш штом еден од кандидатите постигне апсолутно мнозинство (гласовите на електоратот, а не гласовите на народот или граѓаните). Ова пребројување на изборните гласови е обврзувачки резултат.

Заклетва во

Кога ќе се утврди претседателот на Соединетите Американски Држави, подготовките за Заклетва во инициран. За време на заклетвата, т.е. инаугурацијата, избраниот претседател во Капитолот на главниот град Вашингтон Д. Заклетва за канцеларија abgelegt und auch feierlich die Rede zum Amtsantritt gehalten.

Bei diesem Eid wird folgender Wortlaut geschworen: „Јас, (име на новиот претседател), свечено се колнам дека верно ќе ја извршувам функцијата претседател на Соединетите држави и дека ќе го поддржувам, штитам и ќе го бранам Уставот на Соединетите држави најдобро што можам“. По оваа заклетва за уставот, претседателот одржува говор во кој обично ги истакнува своите цели и мотивација за загриженоста на народот. Потоа следува дефиле и започнува празнична церемонија во чест на новиот претседател.

Историски детали - зошто изборите во САД се како што се?

Во Соединетите држави, некои принципи и процедури на претседателските избори се засноваат на историски настани и определби. Уставот е најсериозен и најважен основен градежен блок за сите репрезентативни одлуки. На 17-ти септември 1787 уставот стапи на сила, од тогаш го утврдува основниот поредок за политика и закон. Написите на уставот ги опишуваат сите релевантни факти за државните органи законодавни, судски, па дури и извршен. Der Präsident ist das Organ der Exekutive, dieses ist im Artikel 2 der Urverfassung ausführlich dargestellt.

Die Voraussetzungen zur Kandidatur zum Amt als Staatsoberhaupt der USA, die Amtszeit von vier Jahren, das Zwei-Stufen-Wahlsystem inklusive der Regelung zum Vorgehen der Wahlmänner der Bundesstaaten – all diese Anordnungen sind schon in der Verfassung geregelt worden. Seit dem Jahr 1845 finden Wahlen stets am Dienstag nach dem ersten Montag im Monat November statt und seit dem Jahr 1951 besteht durch den 22. Zusatzartikel zur Verfassung die Möglichkeit zur Wiederwahl.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.