Политичко образование - Зошто да гласам?

Општите избори повторно претстојат? Или се работи за државни избори? Ние треба да избереме луѓе со кои не се идентификуваме, но некако веруваме дека тие ќе нè водат нас и нашата земја вешто, социјално и економски растечки.

Зошто е важно да се гласа?

Ова е принципот на демократија во кој избраните луѓе се грижат за општото добро ... преку постојано дебатирање и дебатирање.

Зошто треба да гласате?
Зошто треба да гласате? - © auremar / Adobe Stock

Дури и ако во последниве години има зголемено разочарување од политиката и намалена доверба во политиката, сепак изборите се тие што ни даваат директен, демократски пристап за влијание. Влијание врз тоа како треба да се развива нашето општество. Влијание врз кое луѓето го креваат својот глас за Германија. Влијание врз кои вредности се следат и претставуваат.

Идентификувајте се со вредностите на одделните партии

За мене станува сè потешко да се идентификувам со вредностите и целите на одделните партии и јас исто така имам силни сомневања за реалната функционалност на нашата демократија. Но, дури и ако не можам да гласам за која било партија или одредена личност, сепак можам да им дадам сигнал на Германија и на политичката заедница дека веројатно го следам она што го прават таму.

Затоа што ако не гласам, ги хранам оние политичари кои сакаат да ни дадат до знаење дека Германија е се повеќе незаинтересирана за политика. Даден глас е даден глас. Она што се залага и што изразува е интерес и внимание ... и тоа се карактерни црти што се очекуваат од еманципиран и критички социјален граѓанин.

Исто така, сè повеќе се сомневам во степенот до кој резултатите од изборите, всушност, сè уште ја одразуваат квалитативната слика на социјалното политичко мислење. Сепак одам да гласам. Затоа што мојот глас, кој го дадов на изборите, е мојот глас за да се влијае.

Без оглед на тоа колку може да биде далекусежно ова влијание. Без оглед на фактот дека верувам во нови, воспоставени процеси на граѓанско учество кои ќе ја променат политичката мрежа на односи во германското општество. Одам да гласам. Бидејќи слободните, независни, тајни, транспарентни избори се знак на демократија.

Ако одам да гласам, покажувам интерес

Интерес за она што се случува со мене и мојата заедница. На крајот на краиштата, избраните претставници треба да се грижат за благосостојбата на граѓаните. Ако не гласам, може да се толкува и како да не ми е гајле со кого сум „управуван“. Тоа е пасивност. Тоа е незадоволство од општеството.

И токму за тоа нè обвинуваат политичарите. Токму тоа ги прави фанатичните популисти силни во една земја. Тоа е она со што се обидуваат да се легитимираат. За да се спречи ова, важно е да дадете свој глас.

Дали за партија, личност или како неважечко гласачко ливче. Имам избор за тоа што ќе изберам и што сакам да поддржам. Но, прво треба да гласам. Одбивањето да се гласа е одбивање да се обврзе да се биде граѓанин на една држава.

Дали имате какви било прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Дали ви недостасува тема за која треба да известуваме или слика за сликање што треба да ја создадеме? Ве молиме, не двоумете се да контактирате со нас!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.