Пони како милениче | домашни миленици

Иако ставот на Пони во Германија е познат по многу години, нешто слично на бран од Пони се распарчи над нас. Често е добро да му дадете на својот роденден или друга пригода коњче, можеби дури и Kutschwägelchen.

Девојка љубов и скромен, но: коњчиња треба многу простор за живеење

Нема ништо лошо во тоа, бидејќи справувањето со овие прекрасни коњи може да биде профитабилно само за дете. Но, за жал тоа е лошо згреши во ставот на овие мали коњи, кои често се граничат со суровост на животните. Еден ги потценува скромен коњчиња и верува дека можат да се најдат со минимална храна и нега. Тие се навистина скромен; но секое животно има потреба од егзистенција, со цел да живее здрав живот во согласност со својата природа. Исто така, нашите мали коњчиња.

Девојче вози на пони
Пони како милениче за деца

Уште од самиот почеток, ако градскиот жител нема доволно земјиште или има роднина во земјата, тој не може да се справи со ставот на коњите. Пони, како што реков, има потреба од простор - а не малку. Таа сака да живее на пасиште од пролет до есен. Во својата нордиска татковина таа останува надвор дури и во зимските месеци. Значи, тоа не е стабилен коњ!

Се разбира, тоа ни е потребно уште штала која треба да биде толку голем што зима или акции на храна (30 35-Zentner сено приближно), исто така може да бидат сместени. И тоа бара многу простор! Исто така зема неколку стотици килограми овес; бидејќи Пони не може да живее само на сено.

Освен тоа, сѐ уште има простор за да се распрсне потребната слама, бидејќи дури и коњче сака да биде топло и меко. Ние дури и не сакаме да зборуваме за работното време, затоа што само треба да ги земете за да го исчистите шталите секој ден и да ја попрскате свежата слама. Покрај тоа, само-очигледна грижа на коњот со четка и брана, бидејќи инаку наскоро ќе имаат излитена, грозен животно.

Со купување на прилично пони, па одредени услови се поврзани. Не мислам дека голема градина е доволно. Во најдобар случај, ова е доволно за неколку зајаци, но не и за пони.

Оваа белешка е повеќе за градските жители отколку за руралните жители, кои обично нудат подобри услови. И оние кои живеат во близина на земјата, исто така, можат да најдат начин за сместување на неговиот коњ за изнајмување на фарма со пасиште.

Пони е љубител на деца, но не е евтин и лесен за грижа

Треба исто така да се запомни дека пони не е евтин. Без разлика дали купувате Исландер, Шетландер или Норвежанец, мора да сметате на животно со околу 750 Euro - во зависност од стабилноста на расата, возењето и возењето. Покрај тоа, постојат штали, набавки, уздите, седло, превоз и замаглување на копитата со ковач.

Дете и коњче
Дете и коњче

Меѓутоа, ако сте ги совладале сите овие тешкотии тогаш не смеете да се двоумите да купите. Не се во искушение да купите евтин коњ. Обично постои нешто зад тоа. Или животното е лошо или не е детско, малку, можеби лошо.

Исто така, треба да се запомни за каква цел сакате да купите пони. За превоз на деца, најмалите штитови се доволни. Ако сакате да се прошетате, мора да купите исландски или норвешки. Тие имаат висина од околу еден метар и нешто над неа.

По природа, коњите ги сакаат децата. Едвај може да се мисли на подобра слика од децата заедно со коњче. Без разлика дали се вози во текот на летото, се повлекува со две тркала или се протега пред санки во зима - секогаш е вистински пријател на човекот. Ако имате поголема градина, можете да го користите овој мал коњ за градинарство. Според неговата големина и потрошувачката на храна, таа е уште супериорна во перформансите на големите коњи.

Сега може да бидете заинтересирани за тоа каде да купите пони. Овде ќе најдете разни животински списанија кои нудат коњчиња во рекламниот дел. Исто така во дневните весници често се нудат мали коњи за продажба.