Пубертетот кај адолесцентите | образование

Тоа не важи за родители неподготвени, конечно, се уште може да се сеќавам дури и во своето време на одгледување-станува, а сепак таа се чувствува многу како слободен пад - често се чувствува наречен како родител, така и уште толку беспомошни. Секако дека зборуваме за пубертетот, за големиот дел од отстранувањето на многу, што е вистински предизвик за децата, но повеќе за родителите.

Пубертетот е важна фаза на развој

Децата стануваат адолесценти и на крајот стануваат независни возрасни. Родителите често имаат тешко време со тоа и чувството дека семејството се распаѓа не ги прави работите многу полесни.

Пубертет на твоето дете
Пубертет на твоето дете

Нека одат веќе во градинка

Кога се раѓа бебе, никој не мисли дека природата ќе го задржи својот природен тек во рок од неколку месеци и ќе го фокусира целиот развој на отпуштање.

Од првите чекори до влезот во градинката - поделбата на родителите и детето доаѓа на рати, но никогаш не се запира.

Првата подолга сепарација доаѓа најдоцна со повеќедневната посета на Landschulheim во петта класа. Многу деца се плашат од тоа, но родителите исто така се загрижени: Дали моето дете е посветено доволно внимание? Што ако боли или се разболи? Како ќе помине ако можеби и други го малтретираат на патување?

Сите овие стравови за отпуштање треба, сепак, добро да ги сокријат родителите од децата, а со самодоверба во смислата што можете да ја направите! Многу е лошо да се забрануваат децата од страв, па им даваат одлично и уникатно искуство, можности за развој и многу забавно!

Во пубертетот, нека оди, а сепак даде поддршка

И еден ден таа ќе биде таму! Пубертетот најпрво доаѓа со мали нијанси, одеднаш контрадикторно дете, дека нежниот ангел понекогаш може да се претвори во ѕвер. Момчињата, но и девојчињата, одеднаш се повлекуваат повеќе и повеќе, свесно се дистанцирајќи од останатото семејство.

Овој чекор боли, но е од суштинско значење за здрав развој. Кругот на пријателите добива се повеќе и повеќе влијание кога се откажува од семејството. Она што пријателите мислат за тебе станува поважно од мислењето на родителите, барем површно.

Бидејќи, дури и ако децата не секогаш сакаат да го признаат тоа, знаејќи дека домашната безбедност е безбедна и безбедна средина во голема мера ги зајакнува. Адолесцентите бараат разбирање како никогаш порано, и често се однесуваат толку себично што бараното разбирање станува сила за родителите.

Безбедносна мрежа за слободен пад

Адолесцентите се борат за слобода, не само физичка природа, како што се пролонгира будење, излегување и повлекување, туку и за слободата на сопствените мислења, нивните ставови и сопствените потреби.

Тинејџерите се забавуваат
Пуштање за време на пубертетот - но секогаш да биде таму за децата

Ова може да започне со вкус на музика и да заврши навреме за Интернет.

Се разбира дека не мора да ги почитувате децата. Фиксни правила можат да помогнат да се создаде слобода и да се заштитат младите луѓе, сепак. Родителите можат многу да помогнат во тоа време: сеќавањето на сопствениот Abnabelung.

Што можеше да биде подобро? Што прават твоите родители добро и правилно? Што би сакал да направам, како и што друго? Како сакам да го зајакнам моето дете, за да може да стане нејзина личност?

Адолесцентите имаат потреба од слобода и родителите треба да користат само заштитна мрежа за да ги фатат своите деца во лоши искуства.

И последно, но многу важно: Не земајте ништо лично во оваа фаза, нормално е децата да се бунат против своите родители, тогаш и сега!