Qi Gong | Здравствена медитација на здравјето

Секој кој е заинтересиран за азиските боречки вештини денес брзо ќе го најде. Снабдувањето е одлично, и побарувачката. Но, за разлика од, на пример, јапонскиот аикидо, кинескиот Гонг Фу или Кунг Фу носи некои предности. Бидејќи уметноста на Кунг Фу - било будистички Шаолин или Даоист Вуданг Кунг Фу - содржи нешто што не е пронајдено во другите боречки вештини. Се вика Чи Гонг.

Што е Чи Гонг?

Чи Гонг е колективен термин потекнува од 1950 години. Подолу се сите вежби кои влијаат и ја зајакнуваат Чи, енергијата на животот. Многу вежби се над илјада години. Дури и монасите од претходните будистички и даоистички манастири ги практикуваа вежбите.

Чи Гонг
Чи Гонг вежби во природата

Сепак, Чигонг не само што игра значајна улога во кинеските боречки вештини, туку и во традиционалната кинеска медицина, или TCM за кратко. Таму формира еден од петте столба на кои TCM гради. Различни аспекти се комбинираат за да формираат единство. Тие вклучуваат релаксација, мир и природност, како и движење, дишење и ментална имагинација. За разлика од медитацијата, тука движењето е поврзано со релаксација. Дишењето се случува во хармонија, движењата течат и бавно.


Јога


Разликите зад колективниот термин

Иако постои термин за сите вежби заедно, Чи Гонг е многу разновидна. Точниот број на вежби е непознат. Различните вежби може да се објаснат со многуте практики што се случуваат низ вековите. Мајсторите во древна Кина го поминаа својот сопствен пракса само за своите ученици. Тие за возврат го промениле и го развиле сопствен концепт на вежбање. Покрај тоа, многу нови концепти се додадени за да се направи Чигонг подостапен за широките маси на Европа и Америка.

Чигонг
QiGong вежби за внатрешен мир

И покрај големата разноликост, сите Qi Gong вежби имаат една цел: да го балансираат Чи во телото. Сепак, тоа е важно какви видови на вежби што ги правите. Индивидуалните вежби се поврзани со одредени енергетски канали, меридијани, во човечкото тело. Како резултат на тоа, ефектите на вежбите се различни.

Од учењето на TCM покажува дека не постои само еден единствен вид на Чи, но повеќе: Респираторниот Чи, Чи Одбранбени, храна Чи, Чи меридијани, а органот-Чи, кои за возврат секој во Органите се поделени. Сите видови на Чи можат да постигнат дисхармонија, која понекогаш може да се врати во рамнотежа. Сепак, ова бара соодветна вежба за дадената дисхармонија.

Како по правило, Чи Гонг е толку научи што може да се практикува без знаење на лични шеми на дисхармонија постои, сепак. Предава во боречки вештини Чи Гонг има за цел, исто така, се повеќе загрижени за доведување на Чи на студентот во место за да се обезбеди дека извршувањето на Кунг Фу е помоќен и енергичен.

Добро познати вежби на Чи Гонг

Некои вежби имаат постигнато одреден степен на блискост и затоа често се учат. Тие вклучуваат осум брокат вежби кои 18 движења на Taiji Qigon, Ба Fanhuangong, Чан Ми Гонг, десетици медитации 5 органи Чигонг, играта на 5 животни или Меридијан Чигонг.

Типовите на Чи Гонг се разликуваат не само во ефектот и редоследот на вежбите, туку и во потеклото. Како и со Кунг Фу, Чи Гонг е исто така предмет на влијанието на големите кинески религии будизмот и даоизмот. Во даоистичкиот манастир на Wudang-Shan, никогаш нема да се предава будистички Шаолин Чи Гонг и обратно.

Чан Ми Гонг

Пример за будистички Чи Гонг е Чан Ми Гонг. Ова е исто така наречено спинален чигонг. Всушност, во оваа форма, 'рбетот се поместува со помош на бран-како импулси. Движењето на крајот го пренесува на целото тело.


Зошто треба да јадеме зеленчук?


Десет медијатори

Пример за Даосист Чи Гонг е десетте медитации од планината Вуданг. Во оваа вежба, фокусот ќе биде на принципот на даосот на рамнотежата на спротивностите. Централната вежба е "Отвора цвет на лотос", која не е ограничена само на физичкиот труд, туку вклучува и духовни аспекти.

Потребно е многу искуство и практика за правилно да се разбере прашањето. Кинеската медитација и уметноста на движење е исто толку разноврсна колку и годините на развој и големината на Кина. Сепак, за почетници, било кој вид на Чи Гонг првично е соодветен. На крајот на краиштата, сите вежби имаат една заедничка цел: хармоничен Чи баланс во еден.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.