Стаорци како домашни миленици

Стаорците се идеални миленичиња за деца на училишна возраст. Тие не само што се фасцинантни за гледање, децата исто така учат како да бидат чувствителни на животните во секојдневните работи со мали глодари. Покрај тоа, стаорците како домашни миленици бараат редовно внимание и, пред сè, разновидност секој ден.

Деца и стаорци

Стаорците се пргави животни со кои треба внимателно да се постапува. Ако се чувствуваат премногу грубо ракувано, може да гризат.

Стаорци како домашни миленици
Стаорци како домашно милениче - слика од Карстен Паулик од Пиксабеј

Кога се вртат, брзо паѓаат во шок и неправилно ракување, на пр. Б. Повлекувањето на опашката може да предизвика сериозни повреди. Стаорците затоа не се погодни за многу мали деца, а исто така не се погодни за деца со забележително грубо однесување.

Околу возраста од основно училиште, децата имаат можност внимателно да ракуваат со стаорци. Приближно во исто време, интересот на децата се зголемува за поневообичаени животни. Зајаците и заморчињата веќе не се во фокусот на интерес.

Стаорците се поактивни на самракот, но главно се прилагодуваат на нивниот старател и потоа се активни и попладне.

Нивната интелигенција ги прави особено интересни за децата. Оние кои редовно се занимаваат со животни, брзо ќе ги скротат. Тие сакаат разновидност, па нивните мали чувари можат да испуштаат пареа додека го поставуваат кафезот. Можете да направите цели игралишта со стаорци од тунели, картонски кутии со дупки и остатоци од хартија и други работи. Со помош на обука за кликери, можете дури и многу лесно да ги научите на трикови.

Правилно ракување со стаорци како домашни миленици

Особено на почетокот е важно да ги придружувате децата во грижата за животните. Мора да научите мирно да му приоѓате на кафезот додека тивко им зборувате на животните.

За почетници во чување стаорци препорачливо е да се одлучат за животни кои се веќе скроти при купувањето. Ако навистина сакате да имате многу млади животни, мора интензивно да се справувате со нив секој ден, за да бидат навистина питоми. Мажјаците обично се малку помирни од женките кога се наоколу.

Подигање, исто така, мора да се практикува. Само кога детето е толку опуштено со животните што повеќе не трепери од страв при секое движење на стаорецот, подготвено е да ги извади стаорците од кафезот без надзор.

Стаорците не уживаат кога ги носат на раменици низ улиците. Тоа честопати изгледа кул за постарите деца. Но, за животните тоа е само стрес.

Чувајте стаорци соодветно како домашни миленици

Стаорците имаат посебно социјално однесување. Како спакувани животни, тие се навистина среќни само кога се чуваат најмалку три од нив. Индивидуалното чување е суровост кон животните. Честа заблуда е дека стаорците можат да се скротат само ако ги чувате сами.

На интелигентните глодари им треба многу простор. Најдобар е голем кафез со хоризонтални шипки, како што е големиот птичарник. Ова може да биде дизајнирано со вградени подови и опции за искачување. Со технички вешти родители, старата гардероба може да се претвори и во нов дом за стаорци.

Менито е разновидно, бидејќи стаорците се сештојади. Главната храна е комплетна храна за стаорци, мешавина од жито и семиња. Покрај тоа, на малите миленичиња им треба свежо овошје и зеленчук секој ден. Урда, јогурт, сирови тестенини, бисквити од кучиња и повремени инсекти, како што се домашни штурци, се погодни како закуска помеѓу нив.

Стаорците чувани како домашни миленици немаат никаква врска со „канализациски стаорци“ или кафеави стаорци. Тие првично потекнуваат од експерименталните стаорци од лабораторијата за животни, но тоа не значи дека се болни.

За жал, тие не стареат. Две години веќе е старост за малите глодари. Децата учат толку неизбежно што во одреден момент треба да се збогуваат со своето милениче. Од друга страна, стаорците не се врзуваат за сточарство предолго, што за многу родители е предност пред мачките и кучињата.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.