Пушење во бременост | Здравје и бебе

Според статистиката, околу 30 проценти од пушачите се уште ги користат своите цигари на почетокот на бременоста. Од нив, половина од нив успеваат да ги држат рацете од блескави стебла во текот на првите месеци од бременоста. Пушењето за време на бременоста има огромно негативно влијание.

Пушењето во бременоста - има драматични последици

За останатите, за процентот на 15, сепак зависноста од никотин го одредува секојдневниот живот што намерно му нанесува штета на вашето дете.

Пушењето во бременоста ја оштетува мајката и фетусот
Пушењето во бременоста е табу!

Првата содржина на пелена открива чад на мајката за време на бременоста

Како мекониум - или колоквијално, исто така, како Kindspech - го раководи првиот стол по раѓање, кој се излачува од бебето. Овие форми веќе формирани од четвртиот месец од бременоста. Таа содржи задебелена жолчка, клетки на мукозната мембрана и го проголта амнионската течност, која може да содржи траги од клетките на кожата и косата.

Истражувањата, исто така, покажаа дека исто така може да открие загадувачки супстанции и метаболити на лекови кои биле консумирани во текот на последните 6 месеци од бременоста. Сепак, детална анализа на количеството на чад што мајката беше изложено за време на бременоста не е можно.

Пореметување поради пушење во текот на бременоста

Како што се очекуваше, лекарите и експертите силно советуваат против пушењето за време на бременоста. Особено, растот на фетусот е оштетен и ризикот од предвремено или, во најлош случај, спонтан абортус се зголемува на одржлив начин. Понатаму, се зголемува ризикот од малиформации како што се осакатени екстремитети или органи.

Дополнително, докажано е дека бебињата родени на пушење бремени жени се во просек 200 грама полесни отколку во нормална бременост. Тоа е затоа што, како резултат на пушењето, крвните садови на мајката се стесни.

Така е извршен прометот на располагање verschlechter и бебето добива помалку хранливи материи и кислород преку папочната врвца, кои имаат траен негативно влијание врз нејзиниот раст и развој. Покрај тоа, ризикот од подоцнежна инфекција или смрт на дете е околу два пати повисок.

Зголемен ризик за рак не само кај мајката пушач

Истражувањата покажаа дека пушењето на бремените жени да се вклучат во пресек 13 пати на ден за една цигара. Изведе заклучок за време на траењето на нормална бременост, девет месеци со што се јавуваат во врска со 3600 цигари. Ако се уште се најдат некои 4000 хемикалии во чадот од цигарите, од кои некои се канцерогени и високо токсични, се смета, тоа може да биде лошо.

Фактот дека пушачите земаат значително зголемен ризик за многу видови на рак е долго познат. Но, дури и со детето кое пуши за време на бременоста, основата за последична болест е поставена на рак. Во врска со студијата на Центарот за истражување на ракот на германската дека децата на мајките кои пушеле цигари во текот на бременоста, или околу една 1,5 пати поголеми шанси за рак на мочниот меур и горниот респираторен тракт. Кај ракот на белите дробови станува збор за 1,7-пати зголемен и кај рак на носот дури и тројно.

Целосно се воздржите од пушењето во бременоста

Значи, заклучокот може да биде само бремените жени апсолутно да престанат да пушат. Ова не е само вредно за нероденото бебе. Мајката исто така ќе може да ги забележи позитивните ефекти од прекинот на пушењето по само неколку часа. Така, по околу 20 минути, може да се види пад на крвниот притисок и срцевиот ритам. Во рок од осум часа, нивото на јаглерод моноксид во крвта значително се намалува. Ова, исто така, ќе го забележи бебето брзо, бидејќи сега, исто така, добива доволно количество кислород и хранливи материи.

Меѓутоа, кога забраната за пушење, цимерите или животните придружници и мажите на бремените жени не треба да се чувствуваат онеспособени. Исто така, пасивното пушење на мајката веќе може да го загрози детето во матката. Затоа, домаќинството во кое бремените жени остануваат во основа без пушење. Се разбира, пушењето треба да се избегнува целосно, дури и по бременоста.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.