Изреки | Јазично образование

"Смејте се како кокошки", "стојат на цевката", "прават ден надвор" - сите овие фрази ги користиме во секојдневниот живот, без да знаеме од каде доаѓаат. Иако знаеме што подразбираме под тоа и сите го разбираат значењето што стои позади него, но ако внимателно ги погледнете креациите на речениците, тие обично се многу смешни или веќе нема смисла денес.

Идиоми - нивното значење и потекло

Многу изреки можат да направат со модернизација, за да им дадат повторно јасна слика. Само овие модерни фрази обично не преовладуваат и секогаш се враќаме на првобитните. Време е внимателно да го разгледаме потеклото.

Говор - значење и потекло
Добро познати фрази едноставно објаснуваат

Идиоми се фиксни структури на зборови чии компоненти не можат да се разменуваат, бидејќи во спротивно целата слика веќе не е точна. Од "лежење на синото небо" не може да биде "Црвениот од небото да лаже", бидејќи никој не го разбира ова и нема никаква смисла. Идиоми се графички изрази кои се добро познати и закотвени на јазикот. Ова е исто така достапно и на други јазици. Додека "врне" со нас, дожд во Англија "Мачки и кучиња" - т.е. мачки и кучиња. Во оваа земја, ние не би го разбрале ова, во Англија, од друга страна, не го разбираме канапчето.

Ги собравме најчестите фрази и ги почувствувавме на "забот". Овде можете дури и да се уверите каде најчестите фрази го имаат своето племе.

Градежните блокови се изненадени

Во вечерните часови, Луиза ги претстави своите родители со песна што таа треба да ја проучува за училиштето. Родителите се збунети и прашуваат дали навистина ја меморирале песната еден ден, што потврдува Луиза.

Идиом "градежните блокови се чудат"?
Што значи идиомот "градење на цигли зачудувачки"?

Таткото извикува: "Зачуден сум од градежните блокови, колку брзо можете да запомните текстови! Вие немате тоа од мене, јас не се сеќавам на такво нешто. "

Но, каде што таткото го има изразот "градежни блокови" изненаден? Луиза го прашува нејзиниот татко што значи тоа и од каде доаѓа? Иако таткото може да одговори дека сака да го изрази своето изненадување со тоа, но не знае каде доаѓа изразот "градење тули". Поглед на интернет им помага на семејството.

Овој необичен идиом доаѓа од почетокот на 20. Век и дојдоа во Берлин. Тоа беше развиена од дијалект Берлин, кој гласи: "Jlotzen направи", изјави од своја страна е кратка форма на терминот "Jlotzoogen", така очила очи. Од "Jlotzoogen" стана со текот на времето "Jolts". овој термин е Франките влијанија трансформира во зборот "Klozzer" и под влијание на високиот германски јазик вистинската смисла стана се повеќе и повеќе се заборави и бил "изненаден градежни блокови" во денешниот трансформира. Така, оваа фраза доаѓа од фразата "направи очила за очи", вели денес, но сепак е иста како и пред 200 години. Некој прави големи очи во зачуденост и токму тоа го правиме кога сме многу изненадени. Обрни внимание на очите на вашиот колега, кога тој е изненаден колку големи тие добиваат.

Имајте табла пред вашата глава

Дејвид го разгледува математичкиот проблем за една минута и не знае каде да почне. Некако, тој не сака да ја заврши работата денес, иако е толку добар во математиката. Наставникот гледа преку неговото рамо, дава малку навестување, но Дејвид сеуште не кликнува.

Говори - "Имате табла пред твојата глава"?
Што значи фразата "има одбор пред твојата глава"?

"Па, Давид, имаш ли табла пред твојата глава денес?", Праша учителката. Дејвид кимнува. Откако наставникот кратко ги објаснува чекорите за него, Давид ја удира главата и вели: "О, тоа беше лесно! Зошто јас не се разбере дека истото? "Давид сака да знае наставникот, во фразата" имаат ментална затемнување "доаѓа и како неговиот учител мора да признаам дека тие самите не знаеме и ова прашање следната до Часот може да одговори. Дали наставникот сега има табла пред главата?

Фразата доаѓа од средниот век, кога полето беше изорено со тим од волови. Животните добија табла пред нивните очи, за да не гледаат ништо. Ова им овозможило на животните полесно да се скроти, бидејќи кога избувнал вол, било тешко да се задржи плугот. Други извори тврдат дека фразата доаѓа од времето кога бикот веќе не се протегал пред окото на бикот, туку пред челото. Оваа т.н. "крај јарем" служи за пренос на електрична енергија, така што оптоварувањето на истегнување бил префрлен не само од страна на мускули, но, исто така, од страна на шефот на јадења и плуг. Бидејќи воловете се сметаа за глупави, можеше да го формира мислењето, одборот пред главата го спречува размислувањето и така сè уште велат денес, ако не видиме нешто веднаш, препознаеме или не можеме да замислиме дека имаме одбор пред Имај главата. Ако не знаеме нешто, бидејќи никогаш порано не сме слушнале, тогаш немаме одбор пред нашите глави. Оваа фраза се однесува само на работи кои се веќе складирани некаде во нашата меморија.

Однеси мечка на некого

Празниците се завршени, а учениците треба да известуваат за нивното најубаво одморско искуство во класот. Тина одговори и вели дека таа рибола со вујко и извадила огромна риба од водата.

Однеси мечка на некого
Каде што фразата "одврзе мечка"

Таа ги зема рацете за да помогне и покажува колку е голема оваа риба. Наставникот се смее и вели: "Па, Тина, како ќе ни но мечка одврзам!", Кој Тина за жал не може да направи ништо. Таа прашува што значи таа фраза и објаснува наставникот: "Мислам, сега претерувате и не камшикувате. Толку голема рибата не може да биде вистина е што сте ја добиле на јадица. "Учениците сакаат да знаат зошто е тоа" е врзување на мечка "кога некој ќе ја зголемува во својата приказна, па дури и лаже.

Потеклото на оваа фраза не е многу јасно. Веројатно оваа фраза има германски корени, бидејќи зборот "бар" на германски значи "мечка" или "оптоварување". Но, тоа не објаснува зошто овој збор има никаква врска со лага или фибула. На народот се разгледува бројни анегдоти за да се објасни оваа фраза. Еден од нив вели дека мечката е толку тежок товар што не може да го затегнете на никого назад. Ако сакате да го расклопите некој што не е, и да ја препознае лагата, тој вели: "Сакате да ме однесам мечка".

Биди на 180

Кога учителот доаѓа наутро, Хендрик чувствува дека тестот за вокабулар не излезе добро. Наставникот погледна околу долго време, а потоа вели: "Кога видов преку тест за викенд, бев на 180. Дали некој од вас всушност го научил речникот? Се плашам дека треба да го повториме тестот. "

Redvers - Бидете на 180
Од каде доаѓа фразата "да биде на 180"?

Хендрик се ослободува со олеснување. Тестот се повторува. Тој навистина не научил за тоа и така тој веќе се плаши од цензура. Следниот момент, сепак, размислува што значи неговиот учител, велејќи дека е на 180? По некое време, тој одговара и прашува.

Наставникот објаснува дека некој е на 180 кога е лут. Бројот 180 доаѓа од сообраќајот. Ако некој вози 180 километри на час, ова се нарекува тревник. Бидејќи човек зборува со бес со силен бес, бројот беше пренесен на беснее брзина на лутината. Оваа споредба доаѓа од време кога најголемата брзина не беше над 200 h / km како што е денес. Така можеше да се каже денес, исто така, "Бев на 220!", Ова ќе биде модерна верзија на идиом, исто така, ќе се разбере, но, секако, не е вообичаено.

Навртки и завртки

"Доброто школско образование е алфа и омега за започнување кариера", вели бабата на Фредерик, гледајќи нервозно на оценките на нејзиниот внук. Фредерик знае дека не ја испрскала славата во средината на годишниот извештај и одговора sheepishly дека таа ќе биде подобро во следните шест месеци.

Идиом "Алфа и Омега"
Што значи фразата "алфа и омега"?

Потоа таа ја прашува баба зошто школското образование ќе биде алфа и омега за започнување кариера. Бабата одговара: "Ова значи почеток и крај. Ако посетувате поголемо внимание на училиште од самиот почеток, ќе завршиш со добар степен и може да проучиш што сакаш ".

Попладне, Фредерике оди дома за да ги прикаже оценките и до нејзините родители. Таа постојано размислува за тоа зошто бабата го постави А за почеток, но О за крај. Можеби вашата баба не може правилно да чита и да пишува?

Мајката на Фредерик мора да се смее на оваа изјава за својата ќерка и објаснува:

"Грчката азбука ја има А за Алфа како прво писмо и О за Омега како последното писмо. Оваа фраза доаѓа од преводот на Библијата од Мартин Лутер. Во него, Бог вели: "Јас сум Алфа и Омега, почетокот и крајот ..." Овие зборови се од Откровението на Јован Мајка, знае да каже: "Тоа е наменето; кој има почеток и крај на нешто во поглед, господар на целина. Така, моќта на знаењето е изразена ".

Фредерике е многу импресиониран и одлучува дека во иднина сака да внимава на целата работа и да ги подобри оценките на училиштето.

Целата поента

Анке е тажна. Таа сакаше да оди во кино со нејзиниот најдобар пријател денес, но таа го откажа во последен момент. Големиот брат на Стефан, Стефан, се обидува да ја утеши. "Тогаш одиш на филмови утре, не е толку лошо".

Говор - "Поентата"?
Што значи фразата "клучна точка"?

"Утре не е ден на кино и филмот чини два милиони евра повеќе. Поентата е, јас немам толку многу џеб пари лево. "

Не е убава ситуација, но мора да се смееш на изреката во изјавата. Што е клучна точка? Дали интерпункцијата скокаат нагоре и надолу среќно? И ако е така, што е тоа поврзано со изјавата?

Фразата укажува на итност или важност. Тоа доаѓа од Аристотел, кој сфатил дека на жолчката од пилешко јајце мала точка скокала нагоре и надолу кога една девојка еволуирала. Оваа мала точка е срцето, а со тоа и најважниот орган на растечката девојка. И така, изјавата во изјавата укажува на она што е најважно тука.

Испрати пари пети

Мајката вечерта вечерта пишува дека еден млад човек можел да избега од тројца полицајци кои продаваат автомобили. Таа го коментира мислењето: "Па, тој даде многу пари за петици ако може да се кандидира против тројца полицајци".

Говори - "Испрати пари"?
Што значи фразата "даде пари"?

Џени размислува за реченицата долго време. Дали крадецот платил за тоа да избега или што значи мајката со тоа? Додека четкање на забите пред спиење, Џени сè уште го има прашањето во нејзината глава и решава повторно да разговара со своите родители.

Таткото објаснува: "Давањето потпети значи дека некој брзо може да избега или избега со трчање. Оваа фраза веројатно доаѓа од 13. Век, кога сè уште беше вообичаено во словенско племе што се оженило со жени, може да се откупи од нивниот брак. За три пени (кои во тоа време им беше дадена на една млада крава која сè уште немала теле, т.е. јуница), една жена може да го напушти својот сопруг. Зборовите на парите со хелиум станаа петични пари со текот на времето. "

Мајката се приклучува на разговорот и ѝ кажува дека знае друг начин на кој се однесуваат пари на петиците.

"Меѓу Alemanni, вообичаено беше да се наметне парична казна на мажи кои отишле во војна во воен конфликт. Ова се викаше петични пари, затоа што гледате само на задниот дел од мажите во бегството и на тој начин се разбира, петиците, а не целата нога. "

Мајка и татко се согласуваат, сепак, дека и двете верзии може да бидат точни, дури и ако тие се добиени од две различни работи.

Еден ме штрчува штркот

"Погледнете мама, телевизијата што татко ми ја купи минатата недела, сега добивате помалку за 200 евра", вели Кена на нејзината мајка и ја задржува страницата за рекламирање на весникот.

Фрази - "Еден ме стекнува штрк"?
Каде излегува изреката "печете штрк за мене"?

Мајката ја зема хартијата во раката, ја чита рекламата и изненадува: "Зошто некој пече штрк, толку многу поевтино? Тоа е неверојатно! "

Кена ја изгледа зачудената мајка. Што има пржената штрканица со тоа? Таа го знае штркот само од приказна на медицинската сестра дека ги носи бебињата и на тој начин служи како симбол на среќата. Дали може да донесе зло за да го исушат овој штрк? Дали нејзината мајка сака да каже дека е несреќна бидејќи го купиле телевизорот пред две недели?

Вечерта, Кена ја покажува рекламата на нејзиниот татко, кој реагира со истата фраза. Сега таа прашува што значи тоа од страна на родителите. Таткото објаснува: "Тука повторно Библијата е причина за фразата. Според книгата на Мојсеј, штрковите не смеат да се јадат. Подоцна во средниот век, штркот се сметаше за среќен шарм чие месо не можеше да се конзумира бидејќи не вкусило. Во ренесансата, т.е. епохата на просветителството, штркот се шегуваше како деликатес литературен жаргон за да ги истакне заблудите на средниот век. Така, пржениот штрк стана симбол на новиот, никогаш не видел или никогаш не се обидел, што одеднаш се открива или просветли. Исто така се изразуваат и увиди кои повторно се појавуваат. Тоа е израз на чудење, како и "Potz Blitz" често се користи кога се случува нешто изненадувачко ".

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.