Змија како домашно милениче

Змиите обично предизвикуваат две различни реакции кај луѓето: одвратност или фасцинација. Оние луѓе кои се воодушевени од благодатта на змија, тешко можат да видат кога животните без нозе се движат вешто, само со движењето на нивните скали на стомакот.

Влекачи што ја сакаат топлината: фасцинацијата на змиите во терариумите

Тие потоа радуваат околу одредена оригиналност на животните. Во суштина секој знае дека змиите не се обични миленичиња.

Пајтон како домашно милениче
Змии како домашни миленици - слика на Михаел Шварценбергер од Пиксабеј

Веќе со диетата станува јасно дека змиите треба да се чуваат сосема поинаку од хрчаците, заморчињата и џуџестите зајаци, на пример. Како по правило, тепањето јаде само живи животни.

Дури и ако храната веќе не е жива, правило е за некои змија-давеници да дадат одмрзнати дневни пилиња или глувци стари само неколку дена.

Сосема различно од она што е вообичаено со вообичаените раси на домашни миленици, кои можат да се хранат во форма на пелети или пластични чинии.

Чувањето змии значи да имате посебна одговорност

Чувањето змии обично е малку потешко, а исто така и поскапо отколку чувањето заморче. Исто така, има значително поголеми трошоци. Б. од трошоците за електрична енергија за ламбата за греење (можеби и подлога за греење) и поскапата храна. Одговорен сопственик на змија им нуди на своите животни најдобри можни услови за живот во неговиот терариум.

Важно е дека терариумот е прилагоден на видовите змии, бидејќи не секоја змија се чувствува пријатно во иста околина. На змиите што живеат во земјата треба да им се дозволи да имаат терариуми со поголем отпечаток, додека змиите на дрвјата се чувствуваат пријатно во терариуми кои се повисоки од пошироките.

За ноќно набудување на змија, има смисла да има ламба со црвена светлина во или на терариумот, бидејќи змиите не можат да ја перцепираат светлината од овој спектар на бои, а потоа не се чувствуваат вознемирени од луѓето.

Како иден чувар на змии, мора да бидете сигурни дека терариумот е добро проветрен. Доволна вентилација може да се постигне со употреба на перфорирани метални лимови или пластична газа кои ги обезбедуваат отворите за вентилација. Идеално сценарио за вентилација е да се обезбедат два отвори за вентилација. Од едната страна во долната област, од спротивната страна во горната област.

На повеќето видови змии им е потребно скривалиште за да можат да се повлечат за периоди на одмор. Во зависност од видот на змијата, соодветните објекти за качување, загреаните места за сончање и водената точка, кои змијата може да ги користи како објект за капење, исто така припаѓаат на соодветниот објект.

важно:

Секој што сака да чува змии кои спаѓаат во категориите „отровни“ и / или „над 3 метри“ мора да биде одобрен од одговорната канцеларија за јавен ред.

И прописите можат да се променат во секое време. Пред да купите змија како домашно милениче, секогаш прво прашајте ја канцеларијата за јавни нарачки. За ваша лична безбедност, вашата околина и исто така кон животното!

Кога се занимавате со отровни змии, исто така, препорачливо е да имате ефикасен контра-серум во куќата за да може да се преземат контрамерки во случај на каснување.


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.