Влекачи од домашно милениче | Домашни миленици

Се чини дека тоа е апсолутен тренд и класичната мачка за кучиња или куќи е целосно надвор. Сега се повеќе влекачи влегуваат во германски домаќинства, а децата сакаат желка, геко или тарантула.

Влекачи како домашни миленици - зошто мислиме дека праисториските диносауруси се толку големи

Она за што само одмавнуваме со главата во забава, всушност е опција и алтернатива на класичното милениче за многумина. Да, на крајот на краиштата, имате многу специјално милениче во вашиот стан. Но, дали влекачот е навистина погоден за домаќинство со деца или воопшто?

Влекачи како домашни миленици
Влекачи како домашни миленици - © pingpao / Adobe Stock

Зачудувачки е, но желките и различните видови гуштери нè фасцинираат, а тоа е веројатно затоа што не потсетуваат на одамна заборавените времиња.

Покрај тоа, тие се сосема различни по својот вид, се однесуваат на сосема поинаков начин со миленичињата што ги познаваме и исто така се импресивни по изглед. Да, влекачите се неверојатни животни. Но, погоден како домашно милениче? А за деца?

Треба да добиеме рептил?

Пред да размислите да набавите рептил, како камелеон или геко, има неколку работи за кои треба да бидете свесни.

Прво, рептил е релативно неактивен по природа и, колоквијално, е доста досаден за нас. Значи, ако не можете трајно да уживате во изгледот на влекачите, нема да бидете навистина задоволни со него долго време. Влекачите всушност се движат само кога има што да јадат. Едвај воопшто за време на постот месеци. Некои видови гуштери дури и не се движат по три стапки на ден и кога се движат, само кога не можеме да ги видиме. На децата, особено, требаше брзо да им биде доволно заладувачко геко.

Рептил не може да се гали, да се шета или да се носи наоколу. Ниту влекачите никогаш нема да ги привлекуваат луѓето. Нема да треба да потрошите време или енергија за предавање на овој трик, тој никогаш нема да научи.

Исто така, рептил никогаш не чувствува потреба да биде близу или апсолутно сака да го гали вас. Не го бара вашето внимание. Напротив: ако го извадите од терариумот, тој ќе биде под стрес и евентуално никогаш нема да научите дека всушност не му правите ништо.

Рептилите се скапи, и не само во фаза на купување. Мора да се земат предвид и тековните трошоци за електрична енергија за какви било ламби за греење. Покрај тоа, добрите терариуми чинат неколку стотици евра, додатоците исто така и храната може да додаде до многу пари секој месец.

Значи, ако навистина не сте ентузијасти за влекачите и ги сметате за интересни само во фази, не треба да купувате рептил. Покрај тоа, влекачите од сите видови не припаѓаат на рацете на децата. Aелка нема да се жали кога малиот Уго ја носи од дневната соба во градината, но нема да падне ниту во ентузијазам.

Дали имате прашања, предлози, критики или пронајдовте грешка? Секогаш носете го!


рекламирање

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.