Правилно однесување при грмотевици | образование

Типично дете прашање секое мама или тато треба да одговори во текот на родителството. Молња и гром се типични несакани ефекти од грмотевици.

Сите ние доживуваме грмотевици - но wпогоре дојде молња и гром?

Јас често се молам таа фраза надолу како литанија за да ја увери мојата ќерка, која редовно доживува паника кога има грмотевици во текот на летото.

Грмотевици над еден мал град
Правилното однесување за време на грмотевици мора да биде познато!

Но од каде доаѓа молња и гром? навистина? Молња е во основа ништо повеќе од електрични празнења. Громот се состои од звучни бранови и е акустично празнење на молња.

Веднаш ја слушате молњата, испуштањето, како грмотевица. Од каде доаѓа молња и гром? во основа би било поверојатно: зошто има молња и гром.

Топлина бура со гром и гром

Во лето, сонцето го загрева влажниот воздух во близина на земјата. Меурчиња за топол воздух се креваат како што се полесни, а потоа слетуваат во постудено опкружување некаде на небото. Ова раздвојување на полнење (ладно / топло) гради електричен напон, кој, ако станува премногу силен, во флеш со timpani и труби - гром! - истовари.

Од каде доаѓа молња и гром? Значи ова ќе биде разјаснето. Тие се предизвикани од тензии на големи надморски височини. Патем, ова електрично полнење лесно достигнува една милијарда волти. Ако флеш празнење, може да се појават температури до 30.000 степени. Ова за возврат го загрева воздухот, кој се проширува екстремно брзо и потоа генерира звучни бранови.


Да се ​​подигне свеста за темата:
слободни бои страници на тема на времето


На прашањето: Од каде доаѓаат молњата и громотЗначи, мора да се каже дека и двата се феномени на затворање и испуштање на напнатоста на небото.

Како да се однесувам правилно за време на грмотевици?

Правилно однесување за време на грмотевици всушност понекогаш одлучува за животот и смртта. Особено децата што играат многу надвор треба да ги совладаат најважните правила. Грмотевици често доаѓаат како изненадување, па дури и ако на децата често им било кажано да се вратат дома, може да се случи бурата да биде побрза отколку што може да реагира.

Како да се однесуваат правилно кога грмотевици е таму? Во секој случај: да се смири. Ова не е лесно за вознемирените деца. Правилата потоа можат да бидат поддршка за себе да се однесуваат правилно за време на грмотевици и не бегај паника.

Правилно однесување за време на грмотевици: Никогаш не биди највисока точка

Молња погодува главно во највисокиот објект што постои во нивната околина. Значи, наједноставното правило е да се биде мал. Никогаш не биди највисока точка во областа. На отворено е од суштинско значење да се избегнат изолирани дрвја, јарболи, метални огради, итн.

светкавици
Информирајте ги вашите деца во догледно време за правилно однесување за време на грмотевици

вистински Однесување за време на грмотевици Затоа, на слободното подрачје треба да бараме шупливи и сквотови. Подот никогаш не треба да се допира преку голема површина со телото, нозете треба да бидат блиски заедно во сквотот, ставете ги рацете во сквотот околу нозете.

Молња што удира на земјата, имено, излегува и така имате најмалку контакт.

Втора точка: избегнувајте вода! Водата многу добро ја спроведува електричната енергија. И главата секогаш е највисока точка кога пливаат во езерото! Затоа мора да излезете од капење езера, езера, потоци итн. Децата треба да знаат дека им треба безбедно растојание од сите води. Тоа е вистинското однесување за време на грмотевици.

Однесување за време на грмотевици во планините

Рацете ги жиците и барајте засолниште помеѓу карпите што лежат пониски. На есен, децата исто така треба да ги вратат своите змејот, бидејќи тие брзо стануваат највисока точка - дури и ако ветерот што му претходи на бурата е сé уште толку примамлив!

Правилно однесување за време на грмотевици во шумата е тешко. Има многу локации за влијание за блиц тука. Повторно, побарајте длабоки вдлабнатини или шумски површини и прекршите, избегнувајте високи дрвја и, генерално, никогаш не барате засолниште под дрвјата, подобро избирајте хеџ.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.