Гигант мечка ноктот / Херкулес грмушка - отровни растенија

На Herkulesstaude е исто така познат под името Riesenbärenklau или Bärenkralle. Гигант мечка ноктот доаѓа од фабриката семејство на umbels и доаѓа првично од Кавказ. За прв пат, фабриката 1985 се појави во Европа.

Херкулес грмушка / џиновски џигер

Грмушкиот Херкулес може да достигне до три метри. Постојниот стебленца е темно забележан и има убави влакна кои се наоѓаат на целата фабрика.

гигант hogweed
Гигант мечка ноктот - MabelAmber / Pixabay

Дијаметарот на стеблото е два до десет сантиметри, во зависност од вкупната големина на растението. Зелените лисја на џиновското овошје во основа имаат должина од еден метар. Релативно големи цветови обично имаат дијаметар од 30-50 сантиметри. А Hercules грмушка може да содржи до 80.000 единствен цвеќиња.

Цветниот период е од јуни до крајот на јули. Белите цвеќиња имаат максимален дијаметар од 2 сантиметри и растат пошироко на врвот. Бидејќи влакнести бели листови изгледаат многу слични на животинските нозе на мечката, фабриката е именувана за Баренклау поради оваа причина.

Откако ќе се формираат семето на овошјето, растението умира. Ако фабриката не зрее, лесно може да преживее неколку години. Семето на Herkulesstaude се многу наглили со години.

Грмушкиот Херкулес не расте на киселина. Инаку, таа е многу непримитивна и има потреба од само малку сонце за да преживее со години.

Гигантскиот хмељ содржи т.н. фурокумарини, кои предизвикуваат реакции на кожата по контакт со кожата.

Дури и краток контакт со лисјата може да биде доволно за значително да ја прецртаат кожата. Во најлоши случаи, дури и пликови може да се формираат на кожата. Овие се многу болни и лесно воспалени и може да предизвикаат изгореници од прв и втор степен.

Во прилог на иритација на кожата, а плачливите плускавци исто така може да бидат резултат на треска, проблеми со циркулацијата и потење. Овие реакции можат да траат неколку недели.

Кога ќе дојдете во контакт со растението, темелно треба да ги миете соодветните површини на кожа со вода и сапун. Ако се појави иритација на кожата, дерматологот веднаш треба да се консултира за да може да се користи соодветен третман.

зашилен hogweed

За разлика од џудовата мечка, лубеница Hogweed е роден во Европа. Првенствено, една јагне мечка ноктот на банките и ровови и расте по можност на влажна, лабава почва. Визуелно, двете растенија изгледаат многу слични.

Ако фабриката е млада, нема опасност од труење. Често лисјата често се користат како сточна храна. Меѓутоа, животните не треба да го земаат премногу, бидејќи може да предизвикаат иритација на кожата. Во зависност од големината на младата фабрика, дршката може да се јаде сурова или да се готви во компот.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.