Кучките се крштаваат | Образование деца

Кога детето треба да се крсти, важно е да се најде кум. Ова обично ќе биде некој кој е особено близок до родителите. Но, кои очекувања или дури обврски, кои улоги и задачи се поврзани со кумови?

Ќе станеме кутрице!

Како кумови, вие го придружувате богот на крштевањето
Стануваме кумови!

Кум го придружувал детето да се крсти од религиозна гледна точка, преземајќи ја одговорноста дека детето ја учи самата вера и учи да живее.

До годината 1983, спонзорството во црквата претставува духовен однос. Зборот кум доаѓа од латинскиот и значи нешто како "со татко".

Во католичката и протестантската црква, условите за спонзорство се различни.

Постојат различни обичаи за кумови

Ова може да биде ко-дизајнот на саемот, дизајнот на крштеничката свеќа, детската Библија како дар или лична желба или ветување за живот, што е запишано во писмена форма. Во некои области вообичаено е децата да го донесат својот кум палма на палма недела која е убаво украсена и благословена во црквата. Денот на крштевањето може да биде причина за состанокот секоја година да се потсети на крштевањето и ветувањето.

Денес, сепак, чисто религиозната придружба на кумови делумно се пресели во позадина

Спонзорот е посакуван да го придружува личниот развој на детето и да му помага на родителот во образованието. Понекогаш спонзорството е ограничено на подароци на свечени прилики.

Богородиците треба да се стремат да изградат личен однос со богот и да бидат таму како свој советник или посредник помеѓу родителите. Во минатото, кумови имале должност да се грижат во случај на смрт на нивните родители. Сепак, спонзорството не е поврзано со старателство. Ако родителите сакаат, тоа може да се одреди во волјата.

Би било важно да водиме разјаснување на разговорот со саканиот кум

Кои се очекувањата, желбите и обврските кон кумарите? Ова заштедува разочарување на двете страни. Во најдобар случај, односот на доверба се развива помеѓу детето и Pateшто може да трае со години. Патем, родителите не можат да станат кумови, туку баби и дедовци. Исто така, среќно се избираат браќата и сестрите или многу добри пријатели. Важно е да ги градите едни со други во смисла на вредности и образование.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.