Roses & Rose Care | Градинарски растенија

Постојат само неколку растенија кои се наоѓаат во толку голема разновидност, како "кралица на цвеќиња", розата. Најчестите видови рози за домашната градина се повеќе или помалку големи грмушки кои растат до еден метар.

Роуз грижа за почетници - толку лесно е грижата за рози

Овде се прави разлика помеѓу сорти со раси или црнило од оние кои формираат само еден цвет на секое снимање. Која варијанта и која боја избирате во голема мера е прашање на вкус.

Грмушка на шарени рози во розовата градина
Рози во розовата градина

Поважно, повеќето од овие убави цвеќиња преферираат сончево место. Ова исто така важи и за качување рози, со што можете да го декорирате куќа ѕид или дури и пергола убаво.

Грешка во врска со нега на роза

Спротивно на раширеното мислење дека розите се многу интензивна нега, тие се многу лесни за грижа. Ова е точно барем за хоби градинари кои сакаат да уживаат во убави цвеќиња и бујна раст. За одгледувачите, се разбира, изгледа различно.

Ако сакате да имате што е можно помала работа со "кралицата на цвеќето", одберете зимски жилави сорти за вашата градина. Прекрасните црвени рози често се чувствителни на мраз, што е особено точно за англискиот вид.

Времето на садење е есен

Најдобро време да се засадат рози е есен. Ако сакате да уживате во вашите цвеќиња подолго време, треба да ги купите во одредена расадник, по можност без тенџере. Пред да ги ставите во земја, почвата мора да биде добро подготвена.

Особено е важно да ја олабавите причината доволно длабоко, бидејќи розите се долги корени. Оваа околност ќе биде од корист подоцна, бидејќи не треба често да се водат растенијата дури и во суви лета.

Треба да ги оплодиш розите на есен не, Потоа формира млади пука може да се замрзне во зима и да се промовира оштетување на мраз во фабриката.

По садење доволно е да се намести малку малку почвата и вода. Со зима веднаш зад аголот, зимските тврди рози мора да бидат заштитени од тешки мраз. Тука, сепак, доволно е да се покрие почвата околу багажникот со лајт или лажица од езерото, околу 10 сантиметри високи.

Роза се сече само по мраз период

Тоа е оплодена само во пролет. Органските производи се најпогодни за вградување во почвата околу фабриката

Рози и нега на роза
Црвена роза

Претходно, на розите им е потребен годишен отсек, но само кога зимата е конечно завршена. Од суштинско значење е да се отстранат сите исушени и дрвени пука.

Покрај тоа, секоја дршка треба да се скрати, така што од земјата се видливи само две "очи", односно задебелување од кое растат новите гранки.

Очигледно е дека треба да се постигнат остри и добри ножици за градинарски работи за да се постигнат најтешките површини за сечење. Инаку габи и други штетници може да се најдат тука.

Биолошка контрола на штетници и колоритна разновидност од рози

Во лето можете да уживате во речиси неограничено цветање. Доколку е потребно, може повторно да се оплоди до јуни и веројатно да се истура од време на време, но немојте да се молите во доцните попладневни часови и одозгора!

Капките вода во цвеќе и на листовите на сончева светлина може да доведат до грозни изгореници во фабриката.

И оние кои се плашат од штетници од растенија, едноставно ја засадуваат лавандата во непосредна близина: не само што ги продава тли со мирис, туку и ги поставува медитеранските акценти.

Дали ви недостасува информација, барате одредена тема? Разговарај со нас.