новороденчињата ботулизам

Не толку честа, но многу сериозна болест кај доенчињата е детскиот ботулизам. Ботулизам е изведен од латинскиот botulus (колбаси), т.н. труење со месо и се опасни по живот, со ботулински токсин (бактеријата Clostridium botulinum) предизвика труење.

Долен ботулизам по мед или јаворов сируп

Како носител на токсинот е додавање на мед или јаворов сируп за да се заслади z. Како чаеви или бебе каша се нарекува. Медот вкуси вкусно слатко и е сварлива храна, која исто така се користи за медицински цели. Златниот сок добива многу здравствени аспекти, но сепак оваа храна не е предмет на етикетирање. Со цел да се убие бактеријата, храната мора да се загрева над 120 ° степени за подолг временски период. Ова не е можно со мед. Тој е природен производ и така тој е исто така понуден во продавниците.

Долен ботулизам по мед или јаворов сируп
Ботулизам на доенчиња - ризик за бебиња преку мед

Лошо зачуваната или херметичка храна, вклучувајќи мед или јаворов сируп контаминиран со токсинот, спорите ја формираат бактеријата и влегуваат во цревната флора при ингестија.

Во доенчиња до една година, најранливи на 6 месеци, со повеќе нестабилна одбрана на телото и слаб цревната флора, е отров транспортира преку цревниот преграда во крвотокот и од тогаш таа добива на нервните завршетоци во периферниот нервен систем, каде што ослободувањето на важни невронот Се спречува вештачката содржина на Messenger.

Токсичен ефект на мед и јаворов сируп кај бебиња

Ефектот на отрови ја блокира сигнализацијата помеѓу нервите и мускулите. Плетена мускулна парализа на сите тела и органски региони и стаза на цревата е сериозна последица. Ефектот на токсинот не е секогаш забележан веднаш, толку често симптомите можат да се препознаат дури по неколку дена, па дури и недели. Слабеење на мускулите на очите, недостаток на изразот на лицето, парализа на респираторните мускули до останување без здив и престанок на дишењето, голтањето и мускулна слабост на мускулно-скелетни систем се знаци на труење со ботулински и може да доведе до смрт ако не веднаш, за итни случаи и интензивна нега. Под целосна медицинска грижа за наплата е можно, но мора да сметате со консеквентна штета.

Секоја година се пријавува случај на ботулизам кај новороденчињата на Институтот Роберт Кох во Берлин. Студиите за овој вид труење и нејзините ефекти се направени во Европа од 1976, по првиот случај што се случи и беше дијагностициран во Америка. Повеќе случаи постепено се појавија во Австралија, САД и јапонското живеалиште. Постои и поврзаност со синдромот на ненадејна смрт на доенчиња. Во Европа, постои обврска за известување според Законот за заштита од инфекции.

Нема мед и нема јаворни сируп до барем 1. роденден

За здравјето на бебето, до првиот роденден, треба да се отстапи со дарот на мед и јаворов сируп за да се избегне ризикот од бетонски ботулизам да се избегне.

Кај бебињата, децата, адолесцентите и возрасните, со целосно функционирање на цревната флора и здрава преграда дебелото црево, токсин се екскретира, без кој влегува во крвотокот на телото, како што се случува преку кои се достапни во мед ниски дози. Така, не е дадена евиденција на отровот кај доилки кои земале мед.

Исклучок од ова, сепак, е раната и лечењето на брадавиците со мед. Во принцип, треба да се забележи дека треба да се воздржи од засладување на бебешка храна, домашно производство и чај / пијалаци воопшто, бидејќи тоа може да предизвика и да предизвика понатамошни опасности или болести.

Патем, првиот случај на детски ботулизам беше пронајден во 1976 во Калифорнија. Во Германија, во просек има еден таков случај секоја година од 1996. Во стомакот на бебето се развиваат токсични токсини. Сепак, може да потрае неколку дена до недели за да се појават симптомите. Затоа, лекарите е многу тешко да воспостават врска помеѓу храната и болеста. Ако токсинот влегува во крвотокот преку цревото, тој се дистрибуира во телото. Потоа се придржува до нервните завршетоци и ги спречува важните процеси таму, како што се фрактури на мускулите. Резултатот е мускулна парализа. За жал, како возрасни, не можете да го лекувате бебето со антитоксин.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.