Песна Свети Мартин - белешки и текст

Празникот на Свети Мартин од Тур ќе биде на 11. Прославен во ноември и поинаку ориентиран во многу региони. Сепак, приказната за Свети Мартин и познатиот чин - споделување на капут - се присутни насекаде.

Лист музика и текст Санкт Мартин Лајд

За децата, поворката на Св. Мартин е причина за одбележување поради различни причини. Таквите преместувања се одвиваат во многу европски земји, иако малите детали може да се разликуваат регионално. Сите имаат заедничко, сепак, процесијата со фенери или факели низ местото на живеење. Фенербите се купуваат или се вртат од самите деца од градинките и од училишните деца.

Во оваа поворка, луѓето се придружени и со монтиран Свети Мартин. Учесниците пеат Мартинслидер и се придружени со бендови.

Со кликнување на сликата се отвора бојата страница со белешки и текст во pdf формат

Лист музика и текст Санкт Мартин
Лист музика и текст Санкт Мартин

Песна на Св Мартин - текст

Свети Мартин, Свети Мартин, Свети Мартин
возеше низ снег и ветер,
неговиот коњ брзо го однесе.
Свети Мартин се движеше со лесна храброст
неговиот капут го покрива топло и добро. Седејќи во снегот, седи на снег,
во снегот имаше сиромашен човек,
немаше облека, имаше партали.
О, помогни ми во мојата неволја,
инаку горчлив мраз е мојата смрт.

Свети Мартин, Свети Мартин,
Свети Мартин ги повлече уздите,
неговиот коњ стоеше со сиромашниот човек,
Свети Мартин со меч акции
топлиот слој непречено.

Свети Мартин, Свети Мартин
Свети Мартин даде половина,
просјак сака брзо да му се заблагодари.
Но Свети Мартин се брза во брзање
подалеку со дел од палтото.

Свети Мартин, Свети Мартин,
Свети Мартин се повлекува
Во овој сон Господ влегува.
Тој го носи палтото како фустан
неговото лице сјае љубезност. Сант Мартин, Свети Мартин,
Свети Мартин изненаден го гледа
Господ му покажува начини.
Го воведува во својата црква,
и Мартин сака да биде негов ученик.

Свети Мартин, Свети Мартин,
Свети Мартин стана свештеник
и служеше благочестиво на олтарот,
што веројатно го красат во гробот,
последно го носеше.

Свети Мартин, Свети Мартин,
Свети Мартин, о ти, Божји човек,
сега слушаме нашето изјаснување
О молете се за нас во ова време
и не води до благословот.

Отворете лист музика на песната "Сант Мартин" како графичка датотека

Санкт Мартин Фест - Царина, но сепак модерна


Ве молиме слободно контактирајте со насако барате повеќе белешки и стихови на расадни рими. Среќни сме да додадеме повеќе белешки со текст во нашата колекција на белешки за детски песни. Дизајнот на белешките со соодветни бои страници е сложен, но ако е потребно, сакаме да го пробаме.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.