Свети Мартин - Свети Мартин Прославувајте ги фестивалите

Празникот на Свети Мартин од Тур ќе биде на 11. Прославен во ноември и поинаку ориентиран во многу региони. Сепак, приказната за Свети Мартин и познатиот чин - споделување на капут - се присутни насекаде.

Фестивалот Свети Мартин - традиционален и сеуште актуелен

11. Патем, ноември беше одбележан поради тоа што беше ден на погребот на Мартин. Тоа беше во годината 397 и од тогаш денот се слави во Централна Европа и се направи поинаку во зависност од регионот.

Светлечки Свети Мартин фенери
Светлечки Свети Мартин фенери

Ако пресметате, овој датум е исто така за 40 дена пред Божиќ, а со тоа и почеток на Постот, како што се прави од средниот век, особено во Православната Црква.

Слично како и почетокот на Великиот пост на скинијата во вторникот, Денот на Свети Мартин им даде на луѓето можност да јадат убаво и слатко, пред следните 40 денови да бидат само слаб оброк или речиси ништо.

Во Рајнската област е 11. Ноември, исто така, почетокот на карневалската сезона. Покрај тоа, даноците биле исплатени на тој ден, честопати во вид и од гуски. Животните инаку би требало да се хранат преку зимата, па така на тој начин деривацијата на овој начин и на истиот долг се плаќа.

11. Но, ноември, исто така, беше типичен ден на кој работните односи завршија или почнаа да се рестартираат, при што завршија закупот или каматните пресметки и почна повторно. Денот на Мартини отсекогаш бил време за почеток и крај на економската сфера и затоа бил наречен ден на интерес.

Свети Мартин - Традиција и модерност

Традицијата на јадење на гуска од Мартин може да се објасни на овој начин, но исто така легендата раскажува за поврзаноста со Мартинсганите. Мартин требало да биде ракоположен за епископ, кој не сакал и се скрил. Гуски разговараа го предадоа своето место за криење и на тој начин му овозможија дека тој сè уште може да биде осветлен. Но, исто така има и други приказни за традиционалната гуска, во Германија гуска се служи во повеќето региони со кнедли и црвена зелка.


Сен Мартин песни со белешки и текст во детски-пријателски форма со музички листови за боење


За децата, поворката на Св. Мартин е причина за одбележување поради различни причини. Таквите преместувања се одвиваат во многу европски земји, иако малите детали може да се разликуваат регионално. Сите имаат заедничко, сепак, процесијата со фенери или факели низ местото на живеење. Фенербите се купуваат или се вртат од самите деца од градинките и од училишните деца.

Парадите се одржуваат и во малите села, локалната детска градинка може да има своја парада, која се одржува на различен датум од потег на учениците од училиштето на местото. Така може да се случи дека во некоја парохија може да се види два или три пати на парадата на Свети Мартин. Ако нема доволно изведувачи за Свети Мартин, но се одрекува и возот се одвива само еднаш.

Потегот кон Свети Мартин

Во оваа поворка, луѓето се придружени и со монтиран Свети Мартин. Ова носи во зависност од регионот костимот на еден римски војник. Учесниците пеат Мартинслидер и се придружени со бендови. На крајот на поворката, оган од Свети Мартин, подготвен под строг надзор, чека оган, кој се запали кога пристигнуваат членовите на возот.

Дете со фенер за Санта Мартик
Сан Мартин - Парад песни и Св. Мартин-Ффеер

Актерот Св. Мартин, исто така, ќе каже неколку зборови на учесниците во возот, можеби да се сеќава на приказната за питачи и поделбата на капут. На многу места, оваа сцена исто така се повторува.

Потоа, децата кои го придружувале возот со факелот добиваат еден Векман, Штутенкерл или Мартин гуски направени од тесто од сладок квасец, различни во зависност од регионот.

Најголемите потези на Свети Мартин се одвиваат во Вормс-Хоххајм, во Кемпен на Долна Рајна и во Бохолт. Овие возови брзо се бројат до учесниците на 6.000. За децата, празникот Св. Мартин е еден од најважните фестивали на есен.

Тие со нетрпение го очекуваат на почетокот и се желни да ги направат фенери. Се разбира, помалите деца добиваат поддршка од своите родители, но тоа не мора да биде совршено. Се разбира, постои пеење за време на изработката, има топла какао и бисквити, а за време на часовите за занаетчиство може да дожд или бура надвор, тоа е едноставно внатре во внатрешноста.

Се разбира, постарите ученици прават факел за време на часовите во училиште. Претходно, вообичаено беше да се издлаби гримасан шеќерна репка, а потоа да се искористи оваа репка како факел.

Други обичаи поврзани со Свети Мартин

Во прилог на споделување на палтото и јадење на Martinsgans постојат околу Свети Мартин, исто така, други обичаи. Мартинсинген не се одвива само за време на потегот, но исто така потоа или на посебен датум.

Во многу региони, децата се движат од куќа до куќа со факели по вистинската поворка, пеат мартини песна до патниците што отвораат врата и бараат мали подароци. Ова секако се слатки, овошје или други ситници.

Под името Мартитињеен се одржува стар обичај во протестантските заедници во Источна Фризија. Меѓутоа, тој се осврнува на Мартин Лутер, чие име е исто така и на 11. Ноември се слави. Во јужна Германија во протестантските заедници е belsnickel Очекува да донесе подароци на денот на Свети Мартин и понекогаш Nussmärtel односно.

Оставете коментар

Вашата e-mail адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со * истакнат.